Thursday, July 9, 2009

Η ΠΑΤΙ ΣΜΙΘ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΕ ΝΕΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ: «Χόρευα κρυφά με τα τραγούδια του Τζάκσον»

«Τα καινούργια μου είναι  τραγούδια γυμνά, που  διατηρούν τη δύναμή  τους χωρίς να έχουν  ανάγκη από τίποτε»,  λέει η Πάτι Σμιθ για  τα κομμάτια των  Rolling Stones,  Μπομπ Ντίλαν, Τζίμι  Χέντριξ και Νιλ  Γιανγκ (που  διασκευάζει)  δηλώνοντας έτσι την  αγάπη της στο  «πάνθεον» των ηρώων της
Ποιήτρια του ροκ, δυναμική διανοούμενη και η δυνατή φωνή του νεοϋορκέζικου Νew Wave, η Πάτι Σμιθ είναι έτοιμη να περάσει σε μια νέα δημιουργική φάση της εντυπωσιακής πορείας της. Στα σκαριά έχει ένα καινούργιο άλμπουμ, και σύντομα θα μπει στο στούντιο για να ηχογραφήσει.

«Πρόκειται για τραγούδια που δουλεύω ακόμη» λέει. «Τα έγραψα στη Νέα Υόρκη και σε διάφορα μέρη όπου βρισκόμουν στην περιοδεία μου. Μερικά από αυτά τα έγραψα με φίλους μουσικούς και άλλα μαζί με την κόρη μου».

Η κόρη της, Τζέσι, έχει αποδείξει ήδη το ταλέντο της.

«Πιστεύω πως έχει πολλές ικανότητες στη σύνθεση» λέει με περηφάνια η 65χρονη Πάτι Σμιθ. Η κόρη συνοδεύει τη μητέρα στη σκηνή, από το πιάνο, στη σειρά συναυλιών που έχει προγραμματίσει η Πάτι Σμιθ γι΄ αυτό το καλοκαίρι. «Στο πρόγραμμα γι΄ αυτά τα λάιβ, θα υπάρξουν και κάποιες εκπλήξεις», λέει, αποκαλύπτοντας πως έχει ήδη προβάρει για τη σκηνή μερικά από τα καινούργια τραγούδια που δεν έχουν ακουστεί αλλού. Τα τραγούδια της αγαπήθηκαν από πολλές γενιές και το «Ρower Τo Τhe People» ηλεκτρίζει και σήμερα τα πλήθη όπου και όποια στιγμή η Πάτι Σμιθ αρχίσει να το τραγουδάει. Το ίδιο συμβαίνει και με το «Βecause Τhe Νight»- το «δικό της»- του Μπρους Σπρίνγκστιν.

Και μπορεί από κάποιους να θεωρηθεί έκπληξη, αλλά η ποιήτρια του ροκ, Πάτι Σμιθ έκανε από τη σκηνή πρόσφατα ένα μικρό αφιέρωμα στον Μάικλ Τζάκσον. «Όταν το έμαθα, ένιωσα έναν πόνο στο στομάχι. Ο κόσμος μοιάζει διαφορετικός τώρα. Πολλά ειπώθηκαν και πολλά θα ακούσουμε ακόμη γι΄ αυτόν, αλλά ήταν μια πραγματική ευφυΐα», λέει και προσθέτει: «Υπήρξα τυχερή γιατί μπόρεσα να τον δω από κοντά αρκετές φορές προτού αποκτήσει μεγάλη φήμη. Θυμάμαι που οδηγούσα μέσα σε χιονοθύελλα για να δω τους Jackson 5 το 1975 όταν το "Dancing Μachine" ήταν επιτυχία. Το 1981 αγόρασα εισιτήρια στο Crazy Εddie Τicketron για την Οff Τhe Wall περιοδεία. Όταν ο Μάικλ βγήκε μπροστά και άρχισε να χορεύει και να τραγουδάει ήταν απίστευτο. Δεν είχα ξαναδεί τέτοιο πράγμα άλλη φορά». Και συνεχίζει η Πάτι Σμιθ: «Τον αγαπούσα πολύ και πραγματικά ήμουν φαν. Αγόραζα όλους τους δίσκους του και χόρευα στο δωμάτιό μου με τα τραγούδια του».
  • Επιμέλεια: Μαρία Μαρκουλή, ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009


No comments: