Tuesday, July 14, 2009

Cosmic Festival στο Θέατρο Βράχων με έθνικ μουσικές

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ. Σε ethnic ρυθμούς θα χορέψει το Θέατρο Βράχων σε ένα νεοσύστατο, αλλά αρκετά φιλόδοξο, μουσικό φεστιβάλ με funky χαρακτήρα. Την Τετάρτη 15 και Πέμπτη 16 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το Cosmic Festival, με καλεσμένους ενδιαφέροντες εκπροσώπους της world music. Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ εμφανίζεται ο Νιγηριανός Femi Kuti με 13 μουσικούς επί σκηνής, τους Positive Force. Ο Femi Kuti συνεχίζει επάξια την παράδοση του πατέρα του, Fela Kuti, που υπήρξε ένας από τους θρύλους της afro-beat. Ο υιός Kuti, όταν ξεκίνησε να κάνει μουσική, δεν θέλησε να αντιγράψει νότα προς νότα το ύφος του πατέρα του, αλλά πειραματίστηκε και δοκίμασε νέους τρόπους, εισάγοντας νέα στοιχεία όπως το R&B και τη Dance μουσική. Μαζί του εμφανίζονται οι «!!!» που διαβάζονται ως «Chk Chk Chk» και μιξάρουν δυνατά funky beats με χορευτική διάθεση. Τα live τους είναι εμπειρία και όταν ο κιθαρίστας των Red Hot Chili Peppers τους είδε να παίζουν τους πρότεινε αμέσως να τους συνοδεύσουν ως support στη βρετανική τους περιοδεία. Το 2007 είχαν εμφανιστεί στο Synch Festival και από το πουθενά έκλεψαν την παράσταση. Η παρδαλή τους funk και η πληθωρική τους σκηνική παρουσία είχαν τότε ξεσηκώσει την Τεχνόπολη.

Τέλος, το παζλ της πρώτης μέρας συμπληρώνει η Nneka, που μπερδεύει soul και hip hop και κερδίζει συγκρίσεις με τη Lauryn Hill.

Τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, headliners είναι οι Ska Cubano, που η μουσική τους αναμειγνύει τους ήχους της Τζαμάικας και της Καραϊβικής. Το πολυμελές σχήμα δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας στο Λονδίνο και τα μέλη της μπάντας προέρχονται από την Κούβα, την Τζαμάικα, την Αγγλία, την Ιαπωνία. Ο ήχος τους, αν και έχει μια ρετρό αισθητική, είναι σύγχρονος και ξεσηκωτικός. Την ίδια μέρα, με τους ska Cubano εμφανίζεται ο Roy Paci με τους Aretuska. Ο τρομπετίστας από τη Σικελία, ιδρυτικό μέλος των Radio Bemba Soundsystem, που συνοδεύουν τον Manu Chao στις συναυλίες του, συνηθίζει να στήνει ξέφρενα γλέντια, συνδυάζοντας από ska μέχρι rock και αφρικανικούς ρυθμούς. Επίσης, τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ κάνει την εμφάνισή του ο Κωστής Μαραβέγιας. Η μπάντα του, Maraveyas Ilegal, έχει κερδίσει την αγάπη του ελληνικού κοινού με τη γεμάτη ενέργεια μποέμική της σκηνική παρουσία, και για άλλη μια φορά καλούνται να ακροβατήσουν μουσικά κάπου ανάμεσα στον δυναμισμό Manu Chao και τον λυρισμό Tonino Carotone.

  • Του Σπυρου Γιαννακοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14/07/2009

No comments: