Friday, July 31, 2009

Μουσικές από την Αυστρία, στο νυχτερινό Αιγαίο

Ως ιδανική ευκαιρία να γνωρίσει το ελληνικό κοινό τον αυστριακό μουσικό πολιτισμό, χαρακτηρίζει σημερινή ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών στη Βιέννη, την εμφάνιση φέτος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, για τρίτη στη σειρά χρονιά, μουσικών ορχηστρών από την Αυστρία, σε θερινά φεστιβάλ και σειρά εκδηλώσεων στην Ελλάδα, στην οποία, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η πολιτιστική και κοινωνική ζωή μεταφέρεται το καλοκαίρι στα νησιά και στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να εμφανιστεί στις 6 Αυγούστου στην Αρχαία Νεμέα το «Κουαρτέτο Μότσαρτ Σάλτσμπουργκ» με σολίστ, τον διάσημο Ελληνα πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη και τον νεαρό νικητή του περσινού Διαγωνισμού Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης Διονύση Γραμμένο στο κλαρινέτο.

Στην ίδια σειρά εκδηλώσεων, που χαίρει ενθουσιώδους υποδοχής από το ελληνικό κοινό, θα εμφανιστούν την ίδια ημέρα, η ορχήστρα «Χοτέλ Χάιδν» στην Αρχαία Κόρινθο, και στη Σικυώνα το «Νέο βιεννέζικο κουαρτέτο».

Ηδη στις 7 Ιουλίου, συναυλίες στις ίδιες τρεις ιστορικές τοποθεσίες είχαν δώσει αντίστοιχα τα αυστριακά μουσικά σχήματα, το «Χάιδν Τρίο Αϊζενστατ» στην Αρχαία Νεμέα, το «Trompone Attraction» στην Αρχαία Κόρινθο και το «Austrian Guitar Quartet» με σολίστ τον γνωστό Κρίστιαν Χάιμελ, στη Σικυώνα.

Αλλά και στα Δωδεκάνησα υπάρχει ένα νέο αυστριακό καλλιτεχνικό κέντρο βάρους, με την ορχήστρα πνευστών «Τρίο Κολόρε» να δίνει συναυλίες στην Κω απόψε και αύριο στη Νίσυρο, ενώ το «Ντούο Νότα Μπένε Σάλτσμπουργκ» δίνει διαδοχικές συναυλίες για πιάνο και βιολί, στις 3 Αυγούστου στη Σύμη, στις 4 Αυγούστου στην Κάλυμνο και στις 7 του μήνα στη Ρόδο.

Τέλος, εμφανίσεις θα έχει το «Κουαρτέτο Μότσαρτ Σάλτσμπουργκ» στην Τήνο αύριο και στις 7 Αυγούστου στην Κέρκυρα, και το «Βίνερ Κοντσέρτ Φεράιν» στις 6 Σεπτεμβρίου στη Σαντορίνη.

Ολες αυτές οι αυστριακές πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ελληνικές ιστορικές τοποθεσίες, διοργανώνονται σε συνεργασία της αυστριακής πρεβείας στην Αθήνα με τις τοπικές αρχές και τη στήριξη ελληνικών και αυστριακών χορηγών.

Στη βάση των πολιτιστικών ανταλλαγών Αυστρίας και Ελλάδας, δεκατρείς νέοι Αυστριακοί καλλιτέχνες είχαν εκθέσει το Μάιο και τον Ιούνιο στο παραδοσιακό κτίριο του Οργανισμού «The Art Foundation» στο Μοναστηράκι, παρουσιάζοντας έργα τους με εγκαταστάσεις, ζωγραφική, γλυπτική και βίντεο.

Η έκθεση αυτή, η οποία έφερε στην ελληνική σκηνή Αυστριακούς εικαστικούς καλλιτέχνες και είχε στόχο να ενδυναμώσει και να υποστηρίξει τις σχέσεις ανάμεσα στην αθηναϊκή και τη βιεννέζικη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή, τελούσε υπό την αιγίδα του αυστριακού υπουργείου Παιδείας, Τέχνης και Πολιτισμού όπως και της αυστριακής πρεσβείας στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στις δύο προηγούμενες χρονιές πολλοί νέοι Ελληνες καλλιτέχνες, συνολικά 80, μέλη της κίνησης «Chepart» (Τέχνη σε προσιτή τιμή), είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους στη Βιέννη στη διεθνή έκθεση ARTmART, στο φημισμένο Μέγαρο Καλλιτεχνών. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ –ΜΠΕ]

No comments: