Tuesday, July 14, 2009

«Ο Μάικλ κι εγώ»

Ο Ελβις ζει... Ο Τζέιμς (Ντιν) επίσης. Η Μέριλιν επιστρέφει. Ο Μάικλ (Τζάκσον) «πουλάει» περισσότερο από ποτέ. Κι ας νομίζαμε ότι είχαμε δει τα χειρότερα επεισόδια της παγκόσμιας νεκροφιλίας. Και μπορεί να έχουμε βαρεθεί (ήδη) να διαβάζουμε και να μαθαίνουμε τι συμβαίνει στη μετά Τζάκσον εποχή, αλλά είναι πραγματικά εντυπωσιακό με τι ταχύτητα αναμεταδίδονται τα «νέα», για τον δερματολόγο του (δρ Αρνολντ Κλάιν) που πήγε στην εκπομπή του Λάρι Κινγκ και δεν σεβάστηκε τη μνήμη του, για τις βιογραφίες που ετοιμάζονται, για τα παιδιά που ετοιμάζονται να βγουν σε περιοδεία, για την τελευταία «συναυλία» - υπερπαραγωγή που δεν θέλει κανείς να πληρώσει τώρα στο Λος Αντζελες.

Τα διαβάζεις στο Ιντερνετ γιατί δεν σταματάς να σοκάρεσαι πλέον. Μας ενδιαφέρει αν ζητούσε γενική νάρκωση κάθε φορά που πήγαινε στον οδοντίατρο; Ή αν φορούσε λευκό γάντι μέσα στο φέρετρο; Η λέξη τσίρκο είναι μάλλον λίγη για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει από την ημέρα που πέθανε στα 50 του χρόνια ο Μάικλ Τζάκσον, αλλά και για όσα θα ακολουθήσουν τα επόμενα 50. Αποκλειστικές συνεντεύξεις με τους αναισθησιολόγους που του έδωσαν νάρκωση, ζωντανές συνδέσεις με τους καρδιολόγους, δηλώσεις του κομμωτή, της μανικιουρίστ, του μακιγιέρ.

Στην περίπτωση του Τζάκσον, δεν υπάρχει ιατρικό απόρρητο. Ο προσωπικός του δερματολόγος δεν δίστασε να αποκαλύψει στον Λάρι Κινγκ ότι είχε αναλάβει να «αναστηλώσει» το πρόσωπο του Μάικλ Τζάκσον ειδικά για την επιστροφή του στη σκηνή. Εδωσε τέτοιες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα του είχε αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας άσκησης του επαγγέλματος.

Οι γιατροί βγαίνουν και μιλούν για τις εμμονές του, τον εθισμό του σε φάρμακα και ναρκωτικές ουσίες, κανείς δεν συγκινείται, κανείς δεν λυπάται, ο Τζάκσον εμφανίζεται άλλοτε σαν Τέρας κι άλλοτε σαν τον Ανθρωπο Ελέφαντα. Και ο Κλάιν; Ο οποιοσδήποτε κύριος Κλάιν; Είναι ο στενός φίλος ενός νεκρού ανθρώπου, ένας επιστήμονας, που εμφανίζεται στην τηλεόραση για να αποκτήσει μεγαλύτερη πελατεία. «Για περίπου πέντε ώρες, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, γιατί ήμουνα πολύ κοντά του τόσα χρόνια», έλεγε. Φαντάζομαι ήδη τον τίτλο της αυτοβιογραφίας του... Οχι του Μάικλ Τζάκσον... Του Αρνολντ Κλάιν... «Ο Μάικλ κι εγώ». Με βιοψίες εμβόλιμες στις σελίδες του βιβλίου...

  • Tης Σαντυς Τσαντακη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14/07/2009

No comments: