Friday, July 3, 2009

Ο ΚΑΡΛΟΣ ΣΑΝΤΑΝΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ: «Έχουμε ανάγκη τη θετική σκέψη»

«Φέτος αποφάσισα πια να κάνω πράγματα  που έλεγα ότι ποτέ δεν θα έκανα», λέει ο  Κάρλος Σαντάνα, που θα παίξει την ερχόμενη  Τετάρτη στο Ολυμπιακό Στάδιο. Όπως να  κάνει πολλές εμφανίσεις στο ίδιο μέρος: στο  Λας Βέγκας. «Είναι σαν να μπαίνω πια σε ένα  δωμάτιο που πίστευα ότι ήταν σκοτεινό και  φοβόμουν, και τώρα να ανάβω το φως»
Είναι σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος. Ή σαν οι χίπις να είναι η κυβέρνηση του πλανήτη. Ο Κάρλος Σαντάνα καθόταν απέναντί μου και μιλούσε για την Παγκόσμια Ειρήνη και για την αφρικάνικη μουσική. Και για τα δύο με το ίδιο πάθος.
Είχε μόλις βγει το «Supernatural». Το «υπερφυσικό» (και τρελό σε πωλήσεις) άλμπουμ του Σαντάνα. Το οποίο μπορεί και να ήταν ένα προμήνυμα- ότι στη δισκογραφία τα πράγματα δεν θα εξελίσσονταν έτσι όπως τα ξέραμε. Στην αλλαγή του αιώνα, έκανες τέτοιες σκέψεις.

Η δικαίωση του Σαντάνα βέβαια θα ερχόταν ανεξάρτητα από την εντυπωσιακή τροχιά του «Supernatural». Σαράντα χρόνια από το Φεστιβάλ του Γούντστοκ, με πολλές φιέστες να έχουν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο. Ο Σαντάνα δεν είναι μόνο ο επίκαιρος κρίκος και ο άνθρωπος που ξαναγεμίζει στάδια. Είναι ένας υπερ-δραστήριος καλλιτέχνης της εποχής. Και το δηλώνει κάθε φορά που μιλάει για την τέχνη του:

«Μα, ποια μουσική νομίζετε ότι παίζουμε όλοι εμείς; Την αφρικάνικη μουσική παίζουμε, έτσι όπως έφτασε σε εμάς με τους ανθρώπους που έφεραν μαζί τους τους αυθεντικούς ρυθμούς από τη Μαύρη Ήπειρο» λέει, με new age ηρεμία και στωικότητα, αποκλείοντας κάθε αντίρρηση- ακόμη και αν είχε κάποιος .

Για τον Κάρλος η μουσική είναι «πνεύμα». Είναι δύναμη ζωής. Μεγάλωσε στην Τιχουάνα, όπου μετακόμισε η οικογένειά του και οι μουσικές «φύτρωσαν» μέσα του νωρίς- ο πατέρας του έπαιζε επαγγελματικά βιολί, οπότε ο Κάρλος έμαθε κι αυτός βιολί και στα οκτώ ήξερε να παίζει και κιθάρα. Εκείνο που δεν ήξερε ήταν ότι το «Rolling Stone» θα τον ανέβαζε στο Νο15 των κορυφαίων 100 της κιθάρας όλων των εποχών.

Για πολλούς ροκ κιθάρα σημαίνει Κάρλος. Ένωσε λάτιν, φανκ, ροκ, τζαζ, ενώ ο ίδιος παραδέχεται πως τα μπλουζ του Μπι Μπι Κινγκ ήταν τα πιο καθοριστικά από όλα στη μουσική του.

«Τη δημιουργικότητα των ανθρώπων, τη θετική τους σκέψη και όλες τις θετικές αλλαγές που προκύπτουν από αυτά έχει ανάγκη πρώτα απ΄ όλα ο κόσμος μας». Και δεν μένει στα λόγια ο 62χρονος Σαντάνα. Οραματίζεται μια νέα πραγματικότητα. Το νέο του πρότζεκτ, «Αrchitects of a Νew Dawn», έχει σκοπό να φέρει κοντά ανθρώπους με ιδέες που θα βοηθήσουν μέσα από την αρχιτεκτονική, τη μουσική και όχι μόνο για το μέλλον. Στη δεκαετία του ΄60, όλα αυτά θα ακούγονταν σαν χίπικες φιλοσοφίες. Τώρα απλά, και με λίγη δουλειά γίνονται πραγματικότητα.

Εκείνο το βράδυ στο Λονδίνο, πολλοί τίμησαν το λανσάρισμα του άλμπουμ με τους γκεστ και τα ηχηρά ονόματα. Ο Μπράιαν Ίνο και η Κέιτ Μος σε μια παρέα δίπλα απολάμβαναν κάθε νότα από τη μαγική κιθάρα του Κάρλος. Λίγο αργότερα, η Κέιτ Μος θα βρει και άλλα κοινά ενδιαφέροντα με τον Κάρλος, που εκτός των άλλων σχεδιάζει παπούτσια και αξεσουάρ (όλα τα σχέδια στο http://www. carlosshoes. com).

Πρόσφατα ο Σαντάνα έγινε πάλι η είδηση- και δεν επρόκειτο για το καινούργιο «Supernatural Santana: Α Trip Τhrough the Ηits», έτοιμο για τις εμφανίσεις του στο Ηard Rock Ηotel & Casino στο Λας Βέγκας, όπου είναι ο πρώτος που θα παίξει (και έχουν ήδη προγραμματιστεί 72 εμφανίσεις). Ο Σαντάνα δήλωσε πως ο πρόεδρος Ομπάμα πρέπει «να νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα και να πάρει όλα αυτά τα χρήματα και να τα επενδύσει στην εκπαίδευση γενικά».

Και όταν τον ρώτησαν τι έγινε με εκείνη την απόφασή του να σταματήσει την καριέρα του, απάντησε: «Άλλη φορά θα είμαι πιο προσεκτικός με τις προβλέψεις μου για το μέλλον».
ΙΝFΟ
Ο Κάρλος Σαντάνα την Τετάρτη στο Ολυμπιακό Στάδιο. Πληροφορίες στο τηλ.: 211-1071.011. Εισιτήρια από 50 ώς 120 ευρώ (εισιτήρια δεν θα διατίθενται την ημέρα της συναυλίας). Νωρίτερα στη σκηνή οι Rosebleed.
Με μια ματιά
Γεννήθηκε το 1947 στο Αουτλάν δε Ναβάρο, στο Μεξικό. Το 1966 δημιούργησε τους Santana Βlues Βand. Έχει πουλήσει πάνω από 90 εκατ. δίσκους. Έχει κερδίσει δέκα βραβεία Γκράμι (και 2 Λάτιν Γκράμι). Το «Supernatural» πούλησε παγκοσμίως 26 εκατ. δίσκους. Ανάμεσα στις μεγάλες επιτυχίες του τα «Jingo» (το πρώτο του σινγκλ, 1969), «Εvil Ways», «Βlack Μagic Woman», «Οye Como Va», «Let it Shine», «Say it Αgain», «Smooth», «Μaria Μaria», «Ιnto Τhe Νight»... Το ίδρυμα Μilagro που ίδρυσε με τη σύζυγό του Ντέμπορα έχει συνεισφέρει 3 εκατ. δολάρια σε προγράμματα για παιδιά.
  • Της Μαρίας Μαρκουλή, ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκε

  • υή 3 Ιουλίου 2009

No comments: