Monday, July 6, 2009

Μίκης: από τη Μακρόνησο στον «Επιτάφιο»

Την οδύσσεια της ζωής και του έργου του Μίκη Θεοδωράκη επιχειρεί να καταγράψει η δραματοποιημένη σειρά ντοκιμαντέρ «Μίκης Θεοδωράκης: το χρώμα της ελευθερίας», της οποίας το τέταρτο επεισόδιο θα προβληθεί απόψε στην τηλεόραση του Σκάι (23.00).


Ο Μίκης Θεοδωράκης μετά την εξορία του στη Μακρόνησο βρίσκεται στην Αθήνα ελεύθερος. Θα πάρει το πτυχίο του από το ωδείο, θα υπηρετήσει στον στρατό, θα παντρευτεί τη Μυρτώ και όταν θα είναι έτοιμος να φύγει στη Γαλλία με την υποτροφία που έχει κερδίσει, θα διαπιστώσει ότι οι συνέπειες των διώξεων εξακολουθούν να τον εμποδίζουν. Τελικά θα φύγει στη Γαλλία, όπου θα ακολουθήσουν τα χρόνια των συμφωνικών έργων, που τα έχει εμπνευστεί από τη Μακρόνησο.

Το 1958 θα κάνει την κρίσιμη τομή στο ελληνικό τραγούδι, σμίγοντάς το με τη μεγάλη ποίηση. Πρώτο του έργο, ο «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου και θα ακολουθήσουν τα «Επιφάνεια» του Γιώργου Σεφέρη, το «Αξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, αλλά και το «Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού» σε δική του ποίηση. Θα γίνει η φωνή ενός λαού που προσπαθεί ηθικά, πολιτιστικά και πολιτικά να αναγεννηθεί. Παίρνει μέρος σε όλα τα σπουδαία γεγονότα το '60, είναι κατήγορος στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, γίνεται πρόεδρος της κίνησης των «Λαμπράκηδων» και είναι «παρών» στα γεγονότα που ακολουθούν τη δολοφονία του φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα.

Στη συνέχεια γράφει τη «Ρωμιοσύνη» και είναι αισιόδοξος για το πολιτιστικό κίνημα, έως τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου, όταν η χούντα των συνταγματαρχών καταλαμβάνει την εξουσία. Ο Μίκης θα καταφέρει όμως να ξεφύγει εκείνη τη νύχτα και να μη συλληφθεί.

Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς, που είναι σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Κατωμέρη, εμφανίζονται οι ηθοποιοί Δημήτρης Πετρόπουλος, Ιαν Ρόμπερτσον, Αγάπη Μανουρά και πολλοί ερασιτέχνες ηθοποιοί, ενώ τον νεαρό Μίκη ερμηνεύει ο Λευτέρης Μανανάς. [Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009]

No comments: