Friday, July 3, 2009

Ο Λ. Παπαδόπουλος στο ΟΑΚΑ μέσω... Πρεσπών

  • Το εφετινό ακριτικό φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί από τις 21 ως τις 24 Αυγούστου, θα τιμήσει και τον αγαπημένο ποιητή-στιχουργό με μια μεγάλη συναυλία στις 7 Σεπτεμβρίου


«Ελπίζω αυτή η βραδιά να είναι μια βραδιά χαράς σε μια δύσκολη περίοδο για όλους. Κυρίως για το δικό μας επάγγελμα, το δημοσιογραφικό» είπε για την τιμητική συναυλία της 7ης Σεπτεμβρίου ο Λευτέρης Παπαδόπουλος (αριστερά), ενώ ο εμπνευστής του Φεστιβάλ Πρεσπών Γιώργος Λιάνης (δεξιά) σημείωσε: «Τον αγαπάμε και θα τον τιμούμε στον αιώνα τον άπαντα. Αυτός είναι ο εφετινός ήρωας των “Πρεσπών”»

Με τιμώμενο τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και το έργο του οι εκδηλώσεις «Πρέσπες 2009» ανοίγουν και εφέτος- στα τέλη του καλοκαιριού- τις πύλες τους. Από τις 21 ως τις 24 Αυγούστου θα δοθούν συναυλίες και παραστάσεις, ενώ το αφιέρωμα στον ποιητήστιχουργό και δημοσιογράφο θα γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Υστερα από πρόταση του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών- Φλώρινας και της εταιρείας «Εντός των Τεχνών», ο κ. Αντώνης Σαμαράς έθεσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού την εορταστική εκδήλωση «Πενήντα χρόνια του Λευτέρη Παπαδόπουλου στο τραγούδι και στη δημοσιογραφία», η οποία τελεί και υπό την αιγίδα της ΕΣΗΕΑ. Οπως επεσήμανε ο εμπνευστής των «Πρεσπών» κ. Γιώργος Λιάνης, μέρος των εσόδων θα διατεθεί σε οικολογικό σκοπό και συγκεκριμένα για την προστασία του Δρυμού Πάρνηθας, σύμφωνα με επιθυμία του ίδιου του τιμωμένου.

«Τιμούμε τα 50 χρόνια της τεράστιας προσφοράς του Λευτέρη Παπαδόπουλου» είπε σχετικά ο κ. Λιάνηςκαι συνέχισε: «Ο Λευτέρης είναι ένα μονοπάτι για να γνωρίσει κανείς καλύτερα την Ελλάδα. Νομίζω ότι οι Ελληνες, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και πολιτικών πεποιθήσεων, τον αγαπούμε και θα τον τιμούμε στον αιώνα τον άπαντα. Αυτός είναι ο εφετινός ήρωας των “Πρεσπών”». Από την πλευρά της η Ενωση Συντακτών θα τιμήσει τον δημοσιογράφο Παπαδόπουλο, «που δεν σταμάτησε 50 ολόκληρα χρόνια να γράφει κάθε μέρα». Στις 7 Σεπτεμβρίου συνθέτες, ερμηνευτές αλλά και συνάδελφοί του από τη δημοσιογραφία θα μοιραστούν τραγούδια και μνήμες. «Είμαι πολύ συγκινημένος» είπε με τη σειρά του ο τιμώμενος. «Είμαι σε πολύ δύσκολη θέση. Ενας άνθρωπος που έχει ακούσει τόσα εγκώμιατι να πει; Ελπίζω αυτή η βραδιά να είναι μια βραδιά χαράς σε μια δύσκολη περίοδο για όλους. Κυρίως για το δικό μας επάγγελμα, το δημοσιογραφικό».

Μ ιλώντας γενικότερα για τον θεσμό των «Πρεσπών» ο εμπνευστής τους τόνισε τη διπλή σημασία των εφετινών εκδηλώσεωνπλάι στο αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, ένα μουσικό αφιέρωμα στα Βαλκάνια με τον τίτλο «Η φωνή των Βαλκανίων» και συμμετοχές από τις γειτονικές μας χώρες. «Στην κεντρική βραδιά του Αγίου Αχιλλείου» επεσήμανε ο κ. Λιάνης «θα εμφανιστούν ταυτόχρονα μεγάλες φωνές από τις γύρω χώρες». Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης μουσική εκδήλωση με τον Σπύρο Σακκά, παράσταση της Σοφίας Σπυράτου και δουλειά του φωτιστή Ανδρέα Μπέλλη αλλά και του σκηνογράφου- ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ. Ξεχωριστά αναφέρθηκε στη Χαρούλα Αλεξίου, «που οι Πρέσπες την αγαπούν γιατί πρώτα τις αγάπησε αυτή», ενώ μίλησε και για τη συμμετοχή του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, μαζί με τη φωνή της Ελλης Πασπαλά και την Ορχήστρα του Δρόμου που έχουν φτιάξει.

Κλείνοντας τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Γιώργος Λιάνης αναφέρθηκε στο «μαγικό αλφαβητάρι των Πρεσπών», ενώ τόνισε την «παρουσία της Φλώρινας στην Αθήνα και πάνω», ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι στηρίζουν τις εκδηλώσεις εδώ και περίπου 20 χρόνια- την πολιτεία, τη Βουλή. Δεσμεύθηκε ότι μια επόμενη συνέντευξη Τύπου θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την εκδήλωση για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, οπότε και θα ανακοινωθούν τα ονόματα των τραγουδιστών που θα συμμετάσχουν, καθώς και κάποιες εκπλήξεις. [ΤΟ ΒΗΜΑ, 3/7/2009]

No comments: