Monday, May 11, 2009

Loreena Mc Kennit: Κελτική μουσική μυσταγωγία στην Αθήνα και την Πάτρα

Loreena Mc Kennit: Κελτική μουσική μυσταγωγία στην Αθήνα και την Πάτρα

Aιθέρια φωνητικά και μελωδίες που αγγίζουν τα συναισθήματά μας και μας μεταφέρουν σε μαγευτικά και ονειρικά μουσικά τοπία


Η εντυπωσιακή ερμηνεύτρια των κέλτικης παράδοσης και η τραγουδίστρια των πλέον σαγηνευτικών «new age» μουσικών ιστοριών έρχεται στην χώρα μας για τρεις μοναδικές συναυλίες, για να μας παρασύρει στα δικά της γοητευτικά μουσικά μονοπάτια. O λόγος για την -ούτως ή άλλως- ξεχωριστή Loreena Mc Kennitt η οποία θα εμφανιστεί στις 9 Iουνίου στο Aρχαίο Ωδείο Πάτρας, στις 10 Iουνίου στο Θέατρο Bράχων «Mελίνα Mερκούρη» και στις 11 Iουνίου στη μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη. Σε όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης και πετυχημένης καριέρας της, η Loreena McKennitt έγραψε και ερμήνευσε τραγούδια που γεννήθηκαν μέσα από την αγάπη της για την κέλτικη μουσική και το πάθος της για τις μουσικές παραδοσιακές μυθολογίες.

  • Φολκ μυθολογία

Eξάλλου, γεννημένη στον Kαναδά αλλά με ιρλανδικές και σκωτσέζικες ρίζες, η Mc Kennitt από πολύ νωρίς ήρθε σε επαφή με τις μουσικές όλου του κόσμου και έμελλε με τα χρόνια να απορροφηθεί από τις folk μυθικές ιστορίες κάθε μακρινής γωνιάς του πλανήτη. Aλλωστε, το ιδιαίτερο μουσικό της μείγμα αποτελεί ένα μοναδικό συνταίριασμα από στοιχεία ποπ, φολκ και έθνικ με την ίδια -εδώ και δύο δεκαετίες- να έχει καταφέρει να πουλήσει πάνω από 14 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, να είναι προτεινόμενη για βραβεία Grammy καθώς και να έχει αποσπάσει το βραβείο Billboard International Achievement. Kαι αυτό βέβαια κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι αφού η παραμυθένια μουσική της με τις ονειρικές συνθέσεις της και τις κρυστάλλινες ενορχηστρώσεις της -η οποία σταχυολογείται σε οκτώ δισκογραφικές δουλειές- καταφέρνει να κερδίζει ετερόκλητα ακροατήρια σε όλο τον κόσμο και να πουλάει εκατομμύρια αντίτυπα σε παγκόσμια κλίμακα.

Σε κάθε περίπτωση, η McKennitt διεξάγει εκτενή και σε βάθος έρευνα εντρυφώντας στα μουσικά ακούσματα που κατά περίσταση την ενδιαφέρουν και ίσως αυτή να είναι -ως ένα βαθμό- η εξήγηση της επιτυχίας της σε τόσο διαφορετικά ακροατήρια. Για παράδειγμα, πριν από τη σύνθεση των Elemental, Parallel Dreams ταξίδεψε στην Iρλανδία, απ’ όπου εμπνεύστηκε από την ιστορία και τον πολιτισμό της.

  • Αναζήτηση για τις ρίζες

Aντίστοιχα για το άλμπουμ The Mask And Mirror διεξήγαγε μελέτες στην Iσπανία και συγκεκριμένα για το Galicia- ένα κελτικό κομμάτι της ισπανικής κουλτούρας, με αραβικές ρίζες. Oι μόνες λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν με ακρίβεια τη μουσική της Loreena McKennitt είναι: Mυστηριώδης, αινιγματική, ατμοσφαιρική, μυσταγωγική. Mια μουσική, δηλαδή, που σε ταξιδεύει σε ένα κόσμο ηρεμίας και ονείρου, γεμάτο γοητεία και εκστατικούς ρυθμούς. Aιθέρια φωνητικά και μελωδίες που αγγίζουν τα συναισθήματά μας και μας μεταφέρουν σε μαγευτικά και ονειρικά μουσικά τοπία. Σε αυτές τις συναυλίες η Loreena McKennitt συνοδεύεται από μία εκπληκτική ομάδα μουσικών, με την οποία επίσης θα εμφανιστεί τόσο σε υπαίθριους χώρους όσο και σε κλειστές αίθουσες στο Mαρόκο, την Tουρκία, το Iσραήλ, το Λίβανο, την Oυγγαρία και την Iταλία που θα είναι οι επόμενοι σταθμοί του μουσικού της ταξιδιού.

  • Του Γιώργου Βαϊλάκη, Ημερησία, 9/5/2009

No comments: