Thursday, May 7, 2009

Ροκάρετε γιατί χανόμαστε

Τι κάνει τη Σινέντ Ο΄Κόνορ τόσο...  κινητική στη μουσική (που τη  σπρώχνει και σε συνεργασίες  απρόσμενες, όπως αυτή με τον  Φίλιππο Πλιάτσικα και άλλους  Έλληνες μουσικούς, αλλά και τον  Γκόρντον Γκάνο των Violent Femmes  στο Στάδιο Καραϊσκάκη); «Νομίζω η  αίσθηση ότι θα είμαι νεκρή για πολύ  μεγάλο διάστημα», λέει. «Σ΄ αυτό το  σύντομο, της ζωής, λοιπόν, κάνω ό,τι  μπορώ»
  • Λιγομίλητη, σχεδόν σιωπηλή, με το κεφάλι της ξυρισμένο (όπως πάντα) και εντελώς αμακιγιάριστη εμφανίστηκε χθες η Σινέντ Ο΄Κόνορ στα«προεόρτια» για τη συναυλία της μαζί με τον Φίλιππο Πλιάτσικα στο Στάδιο Καραϊσκάκη στις 12 Ιουνίου. Με μοναδικό της κόσμημα έναν μεγάλο ξύλινο σταυρό πάνω στη μακριά της κελεμπία, η μαχητική ακτιβίστρια της δεκαετίας του ΄90 (που από το ιστορικό της φαίνεται ότι όταν θέλει να μιλήσει δεν την κρατάει καμία σύμβαση) μας... ψιθύρισε ότι θα ήθελε να δώσει μια συναυλία ακουστική, «κάτι απαλό, για να δώσει στον κόσμο την ευκαιρία να χαλαρώσει».
  • Πολύ δύσκολα μπορείς να φανταστείς πως αυτή η ντροπαλή κοπέλα με την εξαιρετική φωνή έπλασε τον μύθο του «μαύρου προβάτου» της μουσικής βιομηχανίας το ΄90. Φανερά πιο ώριμη (εμφανισιακά) και ολίγον πιο ευτραφής σε σχέση με το παρελθόν, η Σινέντ έμοιαζε να θέλει να δραπετεύσει από τις κάμερες και τα φώτα και ίσα ίσα που καταφέραμε να την ακούσουμε να ψιθυρίζει: «Ναι, έχω ξανάρθει στην Ελλάδα, για να προωθήσω έναν δίσκο μου, αλλά πάνε... 100 χρόνια από τότε».
  • Στη συναυλία στο Στάδιο Καραϊσκάκη εκτός από τον Φίλιππο Πλιάτσικα θα ακούσουμε και τον Gordon Gano των Violent Femmes, τον τραγουδοποιό και ακορντεονίστα Κωστή Μαραβέγια και τον Έλληνα ράπερ Μc Υinka. Τι τους ενώνει όλους αυτούς; «Απλά το ότι είμαστε άνθρωποι που ζούμε στον ίδιο πλανήτη», περιορίστηκε να πει η Σινέντ. «Ο δεσμός που δένει όλα τα ανθρώπινα όντα».
  • Από το ΄80 που πρωτοεμφανίστηκε με ένα τραγούδι γραμμένο στην προσπάθειά της να συγκινήσει τον ανένδοτο πρώην φίλο της, μετά τον χωρισμό τους (το θρυλικό «Νothing Compares 2U», το οποίο περιλαμβανόταν στο δεύτερο άλμπουμ της) και έκανε παγκόσμια επιτυχία και πωλήσεις 2.000.000 αντιτύπων, το ξυρισμένο κεφάλι της Σινέντ και η σχεδόν προκλητική της ευθύτητα τράβηξαν το ενδιαφέρον των μίντια.
  • Και μπορεί η μουσική βιομηχανία να έχει τους κανόνες της, αλλά εκείνη δεν ανήκε και δεν ανήκει στην κατηγορία των κοινών θνητών, που μπορούν να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις. Στο φουλ της δόξας της αρνήθηκε να ακουστεί ο αμερικάνικος εθνικός ύμνος σε μια συναυλία της στο Νew Jersey, ενώ δεν δίστασε να σκίσει on air μια φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, στο δημοφιλές τηλεοπτικό σόου «Saturday Νight Live». «Αν ο κόσμος πιστεύει ότι είμαι επιθετική», λέει «έχω πολλούς λόγους να είμαι. Γι΄ αυτό γράφω τους στίχους που γράφω και είμαι αυτή που είμαι. Δεν μου αρέσει να κρύβω τα πράγματα κάτω απο το χαλί. Είναι βασικό να μπορούμε να εκφράσουμε τον εαυτό μας- για να τον καταλάβουμε και καλύτερα. Και για να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον».
  • Το τελευταίο της άλμπουμ (2007) που δεν κυκλοφόρησε στην Ελλάδα έχει τον εύγλωττο τίτλο «Τheology» (Θεολογία), είναι βασισμένο σε θρησκευτικά κείμενα και επί της ουσίας «απαντάει» στο τραγικό γεγονός της 11ης Σεπτεμβρίου. «Ήθελα να αναδείξω τα κείμενα αυτά», είπε λακωνικά χθες.
ΙΝFΟ: Στις 12 Ιουνίου στο Στάδιο Καραϊσκάκη, Ν. Φάληρο. Εισιτήρια: προπώληση (Village Cinemas, Ρublic, Fnac, Τicket Ηouse) έως τις 12 Μαΐου, 20 ευρώ και 30 (κερκίδα). Στο στάδιο: 30 και 40 αντίστοιχα. Πληροφορίες τηλ. 210-6980.044.

Τι θα ακούσουμε
  • Η συναυλία στο Στάδιο Καραϊσκάκη θα αρχίσει με τον Κωστή Μαραβέγια και την μπάντα του Μaraveyas Ιllegal. Αμέσως μετά τα φώτα θα χαμηλώσουν, θα βγει η Σινέντ Ο΄Κόνορ με τους μουσικούς της και θα ακολουθήσει ο Φίλιππος Πλιάτσικας, που θα φιλοξενήσει τον παλιό του φίλο Gordon Gano και τον γνωστό του «συνένοχο» Μc Yinka. Γνωστά κομμάτια των Πυξ Λαξ, οι επιτυχίες του Οmnia και του τελευταίου του CD «Μπαλαρίνες Επιτρέπονται» θα συναντήσουν τα δικά τους κομμάτια στην έναρξη της καλοκαιρινής περιοδείας του Φ. Πλιάτσικα.

Της Χάρης Ποντίδα. ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

No comments: