Monday, May 25, 2009

Ταξίδι στον κόσμο της τζαζ

Ταξίδι στον κόσμο της τζαζ
Πέντε μέρες, δεκατέσσερα συγκροτήματα και δεκάδες χιλιάδες μουσικόφιλοι που αναμένεται να το επισκεφθούν. Την Τετάρτη ανοίγει η αυλαία για το 9ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων στην «Τεχνόπολις», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το καθιερωμένο μουσικό ραντεβού υποδέχεται το καλοκαίρι με σαξόφωνο, πιάνο και κρουστά… βάλσαμο για το μυαλό και το σώμα. Οι διοργανωτές αναμένουν περισσότερους από 40.000 επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Η εμφάνιση της Big Band του δήμου Αθηναίων δίνει το σύνθημα για την έναρξη της γιορτής, ενώ ο Δανός crooner Bennie Chawes, που ακολουθεί, αναμιγνύει τζαζ, σόουλ και ποπ με οδηγό του το συναίσθημα. Αργότερα, η Angela Trondle και οι Μosaik από την Αυστρία κλείνουν την πρώτη βραδιά φέρνοντας στην Αθήνα ατμόσφαιρα Νέας Υόρκης.

Την Πέμπτη (28/5) το ντουέτο των Nordic Sounds από την Εσθονία μάς ταξιδεύει με φολκ ήχους στους θρύλους της Σκανδιναβίας, ενώ ο περιζήτητος Βέλγος ντράμερ Teun Verbruggen επανέρχεται στη σκηνή της «Τεχνόπολις» με ένα σετ έντονα αυτοσχεδιαστικό.

Ο μοναδικός Ελληνας του Φεστιβάλ ανεβαίνει στη σκηνή στις 23.00. Ο σαξοφωνίστας Γιάννης Κασσέτας και οι Funk Wizards παρουσιάζουν υλικό από τον πρώτο και τον επερχόμενο δεύτερο δίσκο τους που θα κυκλοφορήσει στα τέλη της χρονιάς. Ο διακεκριμένος μουσικός επιλέχθηκε από την επιτροπή του Φεστιβάλ ανάμεσα σε δεκαεννιά συμμετοχές και δίπλα του στη σκηνή, εκτός από τους Funk Wizards, θα βρίσκεται ο συνεργάτης του Βασίλης Ξενόπουλος, ανερχόμενος σαξοφωνίστας στην τζαζ σκηνή του Λονδίνου.

Την Παρασκευή (29/5) οι Ισπανοί Jerez-Texas πατάνε στο φλαμένκο, στην τζαζ και την κλασική μουσική για να συνθέσουν το δικό τους «Patchwork», όπως τιτλοφορείται το δεύτερο άλμπουμ τους, ενώ ακολουθούν οι Ολλανδοί Wired Paradise του σαξοφωνίστα Yuri Honing και τη βραδιά κλείνει το δίδυμο των Ιταλών Marco di Gennaro (πιάνο) και Luca Velotti (σαξόφωνο, κλαρινέτο).

Το Σάββατο (30/5) το τρίο της Kaisa Kulmala από τη Φινλανδία ισορροπεί ανάμεσα στο στοχασμό και τις εντάσεις, ενώ ακολουθεί η τραγουδίστρια Miriam Bale από την Πράγα. Λίγο αργότερα, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην Πορτογαλία και την τραγουδίστρια Maria Joao.

Την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, Κυριακή (31/5), ο διακεκριμένος Σλοβάκος κιθαρίστας David Kollar, μας συστήνει τα δύο πετυχημένα άλμπουμ του, ενώ ο σαξοφωνίστας Maxim Bender με το συγκρότημά του από το Λουξεμβούργο επιχειρεί να σπάσει τις παραδοσιακές φόρμες της τζαζ. Το κουαρτέτο των Ούγγρων Aved-Fenyvesi ρίχνει την αυλαία του φεστιβάλ με διασκευές και δικές τους συνθέσεις.
Info

Τεχνόπολις, Πειραιώς 100
Είσοδος ελεύθερη
Εναρξη: Κάθε βράδυ
στις 21.
  • ΖΑΛΙΓΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, Ελεύθερος Τύπος, Δευτέρα, 25.05.09

No comments: