Saturday, May 23, 2009

Πολυσυλλεκτική, δημιουργική, ανήσυχη

  • «Καρπός» της πρωτοβουλίας του Φτηνού Ευέλικτου Μουσικού Δυναμικού και της εκπομπής του «Αόρατη Κλωστή» στον «902», η συλλογή «Unsigned United» παρουσιάζει 15 νέα μουσικά σχήματα απ' όλη την Ελλάδα
Τα τραγούδια της συλλογής παρουσιάζονται σε λάιβ σήμερα , στο «Κύτταρο»
  • Δημιουργικές φωνές, που αναζητούν «συνομιλητές» έξω από προκαθορισμένα δισκογραφικά «τείχη» και τεχνητούς «λαβύρινθους». Ο λόγος για τη συλλογή «Unsigned United», με την οποία «συστήνονται» δισκογραφικά 15 σχήματα, από όλη την Ελλάδα, που μέχρι σήμερα ήταν εκτός δισκογραφίας. Ενα άλμπουμ, που αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια προσπάθεια συνεύρεσης νέων μουσικών σχημάτων, τα οποία δεν είχαν προηγούμενη δισκογραφική παρουσία, και προβολής της δουλειάς τους σε ένα ευρύτερο κοινό. Η συλλογή παρουσιάζεται σήμερα (9.30 μ.μ.), σε συναυλία στο «Κύτταρο» (Ηπείρου 48 και Αχαρνών, τηλ.: 210.822.4134).
  • Το CD - απόσταγμα ενός μεγάλου και πολύμορφου μουσικού υλικού - αποτελεί «καρπό» της πρωτοβουλίας του Φτηνού Ευέλικτου Μουσικού Δυναμικού και της εκπομπής «Αόρατη Κλωστή» (την επιμελείται και την παρουσιάζει η μουσική κολεκτίβα, από τις συχνότητες του «902 Αριστερά στα FM»), ν' απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλα τα εκτός δισκογραφίας σχήματα και δημιουργούς της Ελλάδας, κάτι που συνάντησε μεγάλη ανταπόκριση από την πρώτη στιγμή. Ολη η κίνηση έγινε διαδικτυακά και από τις συχνότητες του σταθμού. Στα δύο αυτά χρόνια ύπαρξής της, η «Αόρατη Κλωστή» έγινε το ραδιοφωνικό στέκι νέων τάσεων και ενός κοινού που επιμένει να αναζητεί ρήγματα σε μια μεταβατική εποχή. Μέσα από την εκπομπή του Φτηνού Ευέλικτου Μουσικού Δυναμικού στον «902», δόθηκε η δυνατότητα σε δεκάδες νέους καλλιτέχνες ν' ακουστούν στον αέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν σχήματα απ' όλη την Ελλάδα. Εστειλαν τραγούδια πολλά σχήματα από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Επίσης, από Μυτιλήνη, Κρήτη, Λήμνο, Λιβαδειά, Αρτα, Γιάννενα, Σπάρτη, Πάτρα... Τα μουσικά είδη, πολλά και διαφορετικά: Λαϊκά, έντεχνα, ροκ με ελληνικό στίχο, ροκ με αγγλικό στίχο, χέβι μέταλ, χιπ χοπ...Οι μοναδικοί δύο όροι συμμετοχής ήταν να μην υπάρχει δισκογραφικό συμβόλαιο που να δεσμεύει το σχήμα και τα τραγούδια να είναι πρωτότυπες συνθέσεις.
Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό
  • Τώρα, με την έκδοση του CD (κυκλοφορεί από τη «LYRA») τα καλύτερα τραγούδια παίρνουν το δρόμο, για να φτάσουν πλατύτερα στο κοινό. Ταυτόχρονα, ο δίσκος σηματοδοτεί την ύπαρξη όλων των αντικειμενικών συνθηκών για την ανάπτυξη της νέας εγχώριας σκηνής. Γι' αυτό και η συλλογή είναι πολυσυλλεκτική, με σχήματα από όλη την Ελλάδα. Συμμετέχουν σχήματα χιπ χοπ όπως οι «Praeda» από το Low Bap του Περάματος ή οι «Λάθος Εντύπωση» από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και το ατμοσφαιρικό metal group «Ismini» από την Πάτρα, οι alternative «Egoballoon» από τη Λιβαδειά, οι έντεχνο-ροκ «ΝΟΡΜΑ» από τα Γιάννενα, ο έντεχνος - ποπ Θωμάς Νικολάου από τη Λαμία και πολλοί άλλοι. Οπως πληροφορούμαστε, η επιλογή των κομματιών ήταν μάλλον δύσκολη, καθώς έγινε μέσα από ένα μεγάλο όγκο πραγματικά αξιόλογων demo, με πολλά τραγούδια που ξεχώριζαν για την ποιότητά τους, τόσο στο στίχο όσο και στη μουσική. Στη διαμόρφωση της τελικής λίστας σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι ακροατές της «Αόρατης Κλωστής» που άκουσαν όλα τα σχήματα από την εκπομπή και έκαναν τις δικές τους επιλογές. Επίσης, οι Αγγελος Κουτσούκης, Μίλτος Πασχαλίδης, Βασίλης Λέκκας, DJRico (ΝΕΒΜΑ) που με το κριτήριό τους βοήθησαν στη διαδικασία επιλογής. Στο «Unsigned United» περιλαμβάνονται δεκαπέντε κομμάτια, ένα από κάθε συγκρότημα. Πρόκειται για τα: «Με μια Αόρατη Κλωστή» - Φ.Ε.Μ.Δ. (Aθήνα), «Ανθος Ορεινό» - ΝΟΡΜΑ (Γιάννενα), «Προσωπική Οδύσσεια» - Θωμάς Νικολάου (Αθήνα, Λαμία), «Virus» - 4lt (Αθήνα), «Είναι πολλά τα λεφτά» - ΙΧΘΕΙΣ (Θεσσαλονίκη), «Μήνυμα απ' τη γενιά μας» -Praeda feat. Totem (Αθήνα), «Τα Χειρότερα» - Λάθος Εντύπωση (Θεσσαλονίκη), «Rhythm Of Sunshine» - tA cAppela (Αθήνα), «Falling Dream» - Sequence Of Events (Αθήνα - Πάτρα), «Πόλη στο κενό» - Αστικές Ιστορίες (Θεσσαλονίκη), «Surf Lady» - Dirty Fuse (Αθήνα), «Happy free fall» - Egoballoon (Λειβαδιά), «Σαν Ενας Λύκος» - Naked As We (Αθήνα), «Sex, Cars and R'n'B» - Biotech (Αθήνα), «Black Swan» - Ismini (Πάτρα), «Scissor Tongue» - Walls Of Mystery (Αθήνα).
  • Η πρώτη ζωντανή παρουσίαση αυτού του μουσικού υλικού γίνεται σήμερα, στο «Κύτταρο», στο «Unsigned United fest». Η μουσική κολεκτίβα του Φτηνού Ευέλικτου Μουσικού Δυναμικού ενώνει on stage τις φωνές σχημάτων που συμμετέχουν στη συλλογή σε μια συναυλία όπου σημασία δεν έχουν οι διαφορές στα μουσικά στυλ αλλά η ανατρεπτικότητα της νεανικής δημιουργίας. Οπως σε κάθε live act του ΦΕΜΔ, ο θεατής - ακροατής ταξιδεύει από τον John Lennon, τους SKA-P και τους Pink Floyd, στους System of A Down και τους Tool έως τον Διονύση Σαββόπουλο και τον Γιάννη Μαρκόπουλο, πάντα μέσα από το ιδιαίτερο αισθητικό καλλιτεχνικό φίλτρο της 10μελούς μουσικής κολεκτίβας. Η χρήση video art και light show αναλαμβάνει την οπτικοποίηση των μουσικών συνειρμών.
  • Πρόθεση του Φτηνού Ευέλικτου Μουσικού Δυναμικού είναι η συνέχιση αυτής της προσπάθειας. Ηδη, στη σελίδα του στο myspace (www.myspace.com/femdband), έχει ανακοινώσει ότι προχωρά για vol.2 και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο σχήμα να στείλει τη δουλειά του στο σταθμό. Επίσης, εκφράζει την ελπίδα η προσπάθεια να αποτελέσει κίνητρο και για άλλες αντίστοιχες παραγωγές στο μέλλον.
  • Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 24/5/2009

No comments: