Tuesday, May 26, 2009

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗ: Λαϊκοί δρόμοι και ταξίμια για νέους μπουζουξήδες


  • Όλες οι μουσικές του κόσμου έχουν ένα κοινό σημείο: την αρμονία. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείψει από τη λαϊκή μας παράδοση, έτσι όπως μας την παρέδωσαν οι μεγάλοι δάσκαλοι στις νεώτερες γενιές (Μπαγιαντέρας, Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, Παπαϊωάννου, Μητσάκης, Χιώτης, Ζαμπέτας, Καλδάρας, κ.ά.) άλλοι με ελάχιστη θεωρητική κατάρτιση και οι περισσότεροι πρακτικοί, αυτοδίδακτοι.
  • Με την αρμονία καταπιάστηκε ο Θανάσης Πολυκανδριώτης που ως δάσκαλος του μπουζουκιού θέλησε να μεταδώσει τα μυστικά αυτού του λαϊκού οργάνου στους νεώτερους. Έτσι, μετά το πρώτο του βιβλίο, τη μέθοδο εκμάθησης μπουζουκιού «Είναι εύκολο να μάθεις μπουζούκι» (Εκδόσεις Φίλιππος Νάκας) κυκλοφορεί η «Λαϊκή Αρμονία» (ένα δίγλωσσο βιβλίο το οποίο συνοδεύεται και από ένα CD με καταγεγραμμένες ασκήσεις από τον συνθέτη).
  • Πρόκειται για ένα εργαλείο για τους νέους μουσικούς, κυρίως για δύο σημαντικούς λόγους, σύμφωνα με τον Θανάση Πολυκανδριώτη: «Πρώτον, προσφέρει τη δυνατότητα εκμάθησης και εναρμόνισης των λαϊκών δρόμων- κλιμάκων. Και δεύτερον, μπορεί ο κάθε μπουζουξής να δημιουργήσει τη δική του μουσική, το δικό του ταξίμι, το δικό του τραγούδι εάν γνωρίζει λαϊκή αρμονία».
  • Σήμερα υπάρχουν αρκετοί που παίζουν μπουζούκι, αλλά δεν γνωρίζουν τους δρόμους και τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους. Με τη «Λαϊκή Αρμονία» ο Θανάσης Πολυκανδριώτης θέλησε να καλύψει το κενό και να εξηγήσει όσο πιο απλά γίνεται ποιοι είναι οι δρόμοι του ματζόρε (Χιτζάζ, Χιτζασκιάρ, Ραστ, Χουζάμ, κ.ά.) και του μινόρε (Ουσάκ, Νιαβέντ, Σαμπάχ, Γκιουρντί, Αρμονικό Μινόρε), ενώ δίνει μεγάλη σημασία στο φινάλε των λαϊκών δρόμων και κυρίως στις εναλλαγές τους, όταν δηλαδή ο μπουζουξής θελήσει σε ένα ταξίμι να μεταπηδήσει από τον έναν τόνο στον άλλον ανώδυνα και εύκολα.
  • Ξεχωριστή αναφορά κάνει ο Θανάσης Πολυκανδριώτης στη «Λαϊκή Αρμονία» στους δασκάλους του μπουζουκιού- αναφέρει 45, μεταξύ των οποίων τους Μάρκο Βαμβακάρη, Βασίλη Τσιτσάνη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Δημήτρη Γκόγκο (Μπαγιαντέρα), Παναγιώτη Τούντα, Δημήτρη Στεργίου (Μπέμπη), Γιώργο Ζαμπέτα, Γιώργο Λαύκα, Γεράσιμο Κλουβάτο, Γιάννη Σταματίου (Σπόρο), Μανώλη Χιώτη, Στέλιο Ζαφειρίου, Κώστα Παπαδόπουλο, Λάκη Καρνέζη και Γιάννη Μωραΐτη.
  • Ακόμη, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία του μπουζουκιού που κυριαρχεί στη ζωή των Ελλήνων. Πρόκειται για ελληνικό όργανο μετεξελιγμένο από τον πυθαγόρειο ταμπουρά. Η αρχαία πανδουρίς ή πανδουρίδα ή πανδούρα που ήταν μονόχορδη, δίχορδη, τρίχορδη (τρίχορδον) και ο ταμπουράς του «Μακρυγιάννη» ανήκουν στην οικογένεια των λαουτοειδών και είναι πρόγονοι του μπουζουκιού. Μάλιστα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 συναντάμε σε γκραβούρα έναν αριστερόχειρα τσολιά να κρατά ένα μπουζούκι. [ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 26 Μαΐου 2009]
ΙΝFΟ
«Λαϊκή Αρμονία»: Παρουσιάζεται αύριο στις 19.00 στον Ιανό (Σταδίου 24) και κυκλοφορεί σε όλα τα μουσικά καταστήματα από τον Καλλιτεχνικό Μουσικό Σύλλογο «Οι Επόμενοι». Σελ. 80. Τιμή 30 ευρώ

No comments: