Saturday, May 30, 2009

Ιούνιος, κάθε μέρα και μια συναυλία

  • Ποπ και ροκ φωνές, συγκροτήματα, φεστιβάλ Synch και Rockwave, σόουλ και χιπ χοπ από το Terra Vibe ώς τον Λυκαβηττό

Δύσκολα θα βρει κανείς ημέρα του Ιουνίου χωρίς συναυλία. Αν οι συναυλίες ήταν το βαρόμετρο για την οικονομική κρίση, όχι κρίση θα υπήρχε, αλλά μάλλον ανθοφορία! Παρ’ όλα αυτά, επειδή οι συναυλίες στην Ελλάδα είναι ακριβό χόμπι -σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου και πιο προσιτές στην τσέπη είναι και πιο οργανωμένες- επιτρέψτε μας να ξεχωρίσουμε κάποιες, έτσι σαν προτάσεις που αξίζει να σκεφθείτε.

Franz Ferdinand: Ερχονται ξανά στην Ελλάδα για μία συναυλία στις 4 Ιουνίου στο Terra Vibe της Μαλακάσας. Δυνατό ποπ ροκ γκρουπ από τη Σκωτία, με τον δικό μας Αλεξ Καπράνο στο μικρόφωνο, έναν από τους πιο καλλιεργημένους νέους ποπ αστέρες που συνδυάζει αριστοτεχνικά το ελαφρύ με το σκοτεινό. Στο πρόγραμμά τους εκτός από παλιές επιτυχίες, όπως τα The Fire και Michael -αφηγείται την ιστορία ενός μάγκα από τη Γλασκώβη, που, πίτα στο μεθύσι, καταλήγει να χορεύει ερωτοτροπώντας με έναν άλλο νεαρό- θα παρουσιάσουν τραγούδια του νέου τους δίσκου Tonight.

Mulatu Astatke & The Helio-centrics: Στο πλαίσιο του φετινού εξαιρετικά ενδιαφέροντος φεστιβάλ Synch έρχεται ένα σπουδαίο όνομα: ο Μulatu Astatke, γνωστός ως ο «πατέρας της ethio-jazz». Γεννήθηκε το 1943 στην πόλη Τζίμα της Αιθιοπίας, εκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη, και έγινε ο πρώτος Αφρικανός φοιτητής στο φημισμένο μουσικό κολέγιο του Μπέρκλεϊ. Εχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον Ντιουκ Ελινγκτον, έχει παντρέψει τη λάτιν και την τζαζ με τους ήχους της πατρίδας του, ενώ η μουσική του στο σάουντρακ της ταινίας Broken Flowers του Τζάρμους, ουσιαστικά επανασύστησε την αιθιοπική μουσική στη Δύση. Στις 13/6 στην Τεχνόπολη.

Klaxons: Οι τρεις Λονδρέζοι έκαναν το ντεμπούτο τους πριν από δύο χρόνια ενθουσιάζοντας το κοινό. Στη μουσική τους παντρεύουν κιθαριστικό ροκ και ηλεκτρονικούς ρυθμούς. Ερχονται με νέο δίσκο στο πλαίσιο του Ejekt και θα παίξουν τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, στις 19/6 στα Ολυμπιακά Ακίνητα Ξιφασκίας στο Ελληνικό.

Duffy: Το δισκογραφικό της ντεμπούτο Rockferry σάρωσε πέρυσι σε βραβεία και πωλήσεις, ενώ τα τραγούδια Mercy και Stepping Stone βαρεθήκαμε να τα ακούμε από το ραδιόφωνο. Η 24χρονη Ουαλλή διαθέτει σόουλ φωνή, ενώ οι ερμηνείες της φανερώνουν «μπαρουτοκαπνισμένη» τραγουδίστρια. Μένει να δούμε τι «πιάνει» στα live. Στις 28 Ιουνίου στο φεστιβάλ Rockwave στο Terra Vibe της Μαλακάσας. Tην ίδια μέρα παίζουν οι Killers, ίσως το πιο καυτό νέο όνομα στην Αμερική. Είναι εκπληκτικοί επί σκηνής και παρουσιάζουν έναν πολύ φρέσκο ήχο με κιθάρες και electro.

Tricky: Στις 28 Ιουνίου στο Ροκγουέιβ, σε άλλη σκηνή, o κατά κόσμον AdriaThaws θα παίξει το σκοτεινό χιπ χοπ του. Eκπληκτικός μουσικός και παραγωγός, ηγήθηκε μαζί με τους Massive Attack στο Μπρίστολ τη δεκαετία του ’90 του τριπ χοπ -χιπ χοπ ενδεδυμένο με ποπ μελωδίες και τζαμαϊκανική dub- και σήμερα διασχίζει με άνεση το ροκ, το μπλουζ, τη μέταλ μουσική, ενσωματώνοντας όλα αυτά τα στοιχεία στη μουσική του.

Antony and the Johnsons: O Αntony Hegarty είναι ένας προικισμένος, ευαίσθητος τραγουδοποιός, που τραγουδάει τις αλήθειες της ψυχής του: την απώλεια, τη μοναξιά, τη συντριβή, την αγάπη. Η φωνή του σπαρακτική, κάτι μεταξύ Νίνα Σιμόν και Ντέιβιντ Μπάουι, η μουσική μπλέκει την κιθάρα με το βιολί και το τσέλο. Οσοι τον είδατε στην προηγούμενη συναυλία του στο Θέατρο Βράχων γνωρίζετε, οι υπόλοιποι απλώς μην τον χάσετε. Στο θέατρο Μπάντμιντον στις 29 Ιουνίου. Θα τον συνοδεύει η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

Joss Stone: Αν πάλι προτιμάτε σόουλ, η 22χρονη Αγγλίδα θεωρείται η νέα ντίβα. Δεν είναι η νέα Αρίθα Φράνκλιν, όπως αρέσκεται να γράφει ο αγγλικός Τύπος, αλλά μια φρέσκια παρουσία με πολύ καλή φωνή. Α, είναι και έξυπνη κοπέλα αν κρίνει κανείς από τα προσεκτικά βήματά της στη δισκογραφία αλλά και τη στάση της γενικότερα. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα με την Εϊμι Γουαϊνχάουζ... Στις 29 Ιουνίου στο θέατρο Λυκαβηττού.

  • Της Γιουλης Επτακοιλη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 31/5/2009

No comments: