Saturday, May 16, 2009

Δύο φωνές με τραγούδια του κόσμου: Λίλα Ντάουνς και Ντούλσε Πόντες στην Αθήνα



  • Δυο γυναίκες, δυο φωνές, δυο πολιτισμοί, μια αγάπη: το τραγούδι. Τραγούδια με άρωμα τεκίλας για τη Μεξικανοαμερικάνα Λίλα Ντάουνς, τραγούδια ποτισμένα από την υγρασία του Ατλαντικού με μουσικές και λόγια που «στάζουν» μελαγχολία για την Πορτογαλέζα Ντούλσε Πόντες.
  • Δυο σπουδαίες φωνές, ντίβες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, επισκέπτονται την επόμενη εβδομάδα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στις 24 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την επομένη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Ντούλσε Πόντες θα παρουσιάσει παλιά και σύγχρονα φάντος. Η Λίλα Ντάουνς θα τραγουδήσει τη μουσική παράδοση του Μεξικού και τις μελωδίες των ιθαγενών Μιξτέκα μπερδεμένες με δυτικά στοιχεία, στις 25 Μαΐου στο Principal Club Theater της Θεσσαλονίκης και στις 26 στο θέατρο Βράχων της Αθήνας.
  • Χρώμα στη φωνή, χρώμα στα τραγούδια, στα ρούχα. H πολυχρωμία στις ρίζες της Λίλα Ντάουνς βγαίνει στη μουσική, την ερμηνεία, την εμφάνισή της. Γεννήθηκε στην οροσειρά της Σιέρα Μάδρε, στην πολιτεία της Οαχάκα του Νότιου Μεξικού, από πατέρα Αμερικανό με σκωτσέζικη καταγωγή και μητέρα Ινδιάνα Μίστεκ. Αν και ασχολείται χρόνια με το τραγούδι -κόντρα στην επιθυμία της μητέρας της, που δεν ήθελε να τη δει τραγουδίστρια αλλά επιστήμονα- οι περισσότεροι τη γνωρίσαμε από τη συμμετοχή της στην ταινία «Φρίντα», όπου ερμήνευε το πασίγνωστο ταγκό «La Llorona» της Τσαβέλα Βάργκας και την μπαλάντα «Burn It Blue», ντουέτο με τον Καετάνο Βελόζο.

Μουσικές των συνόρων

  • Σήμερα είναι διάσημη, έχει κυκλοφορήσει αρκετά άλμπουμ, έχει κερδίσει πολλά βραβεία, και στην Αθήνα έρχεται να παρουσιάσει την τελευταία δισκογραφική δουλειά της «Shake Away/Ojos De Culebra». «Είναι ένας δίσκος μοντέρνος με διαφορετικές μουσικές από τις ΗΠΑ και το Μεξικό, μουσικές των συνόρων», εξηγεί στην «Κ». «Με πλούσιο ήχο, πολλά όργανα που μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποιούσα - τούμπα, τρομπόνι, σαξόφωνο, και καινούργιες ενορχηστρώσεις. Τα τελευταία χρόνια ζω στη Νέα Υόρκη και έχω επηρεαστεί από την πολυφωνία αυτής της υπέροχης πόλης».
  • Η Λίλα Ντάουνς τραγουδάει την απώλεια, τη μοναξιά, τον χωρισμό. Αλλά και τις αγωνίες του απλού κόσμου, του φτωχού εμιγκρέ, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, αρετές που παραδέχεται ότι τα τελευταία χρόνια είναι δυσεύρετες. «Τα τραγούδια πρέπει να έχουν ένα μήνυμα. Είναι πολύ σημαντικό και μ’ ευχαριστεί που τα τελευταία χρόνια στην Αμερική υπάρχει άνθηση του πολιτικού και κοινωνικού τραγουδιού. Ενας τραγουδιστής δεν κρίνεται μόνο από το πώς αλλά και από το τι τραγουδάει».
  • Σχεδόν συνομήλικες, 40 ετών η Πόντες, 41 η Ντάουνς, διαγράφουν παράλληλη πορεία στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Αφετηρία και των δύο ήταν η μουσική παράδοση του τόπου τους, την οποία απομακρύνουν από το αφυδατωμένο φολκλόρ, μπολιάζουν με νέους ήχους, ανανεώνουν, ταξιδεύουν όλο και πιο μακριά. Ιέρεια των νεοφάντο έχει χαρακτηριστεί η Ντούλσε Πόντες, και όχι άδικα. Ευτυχώς που όταν αποφάσισε να ακολουθήσει το παιδικό της όνειρο, να γίνει χορεύτρια, ήταν 15 ετών, αρκετά μεγάλη για κάτι τέτοιο, και την κέρδισε το τραγούδι.

Ογδοη στη Γιουροβίζιον

  • Και η ευρωπαϊκή σκηνή μπορεί να υπερηφανεύεται για την πραγματικά υπέροχη φωνή της. Την οποία ίσως κάποιοι θυμούνται από το 1991, όταν βρέθηκε να τραγουδάει στη Γιουροβίζιον εκπροσωπώντας τη χώρα της και κατακτώντας την όγδοη θέση. Aυτή η εμφάνιση ήταν το εφαλτήριο για την ευρωπαϊκή της πορεία. Μετά απογειώθηκε... «Τραγουδάω την καθημερινή ζωή, τις δυσκολίες, την αγάπη, το πάθος. Ο, τι είναι για σας το ρεμπέτικο και για τους Ισπανούς το φλαμένκο, είναι για τους Πορτογάλους το φάντο», λέει στην «Κ».
  • «Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν στην τροχιά της υπερκατανάλωσης, παλεύουν να γίνουν πιο πλούσιοι, πιο γνωστοί, πιο ισχυροί και ξεχνούν ότι όλα αυτά είναι προσωρινά. Η αλήθεια είναι αλλού, στην ψυχή των ανθρώπων, και γι’ αυτήν την αλήθεια μιλούν τα φάντος». Η Ντούλσε Πόντες δικαιούται πια να μιλάει ως «παλιά» φαντίστα και να ασκεί κριτική στις νέες γενιές. «Υπάρχουν ταλαντούχες τραγουδίστριες που δουλεύουν σκληρά, πρέπει όμως να αποφύγουν την παγίδα της εμπορευματοποίησης. Το φάντος πρέπει να προσεγγίζονται με σεβασμό. Είναι βαριά κληρονομιά».
  • Mίσια, Kριστίνα Mπράνκο, Mαρίζα, Mαφάλντα Aρνό, Kάτια Γκερέιρο. Πέντε νέες γυναίκες εκπροσωπούν επάξια το φάντο, που φαίνεται να αποτελεί γυναικεία υπόθεση. «Δεν είναι περίεργο», εξηγεί. «Ως γυναίκες πρωταγωνιστούμε σε όλες τις πλευρές της ζωής. Μητέρες, σύζυγοι, αδελφές, ερωμένες. Βιώνουμε όλα αυτά για τα οποία μιλούν τα φάντος».
  • Ολα αυτά τα χρόνια, η Ντούλσε Πόντες αντιστέκεται σθεναρά στις δισκογραφικές πολυεθνικές. «Προτιμώ να συνεργάζομαι με μικρές εταιρείες, όπου οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι πιο ειλικρινείς και εγώ νιώθω πιο άνετα και ελεύθερη καλλιτεχνικά. Βγάζω δίσκο όταν έχω κάτι καινούργιο να πω. Διαφορετικά επιλέγω τη σιωπή». Πριν από τρεις μήνες η δημοφιλής τραγουδίστρια έγινε για δεύτερη φορά μητέρα. «Τα ταξίδια, οι συναυλίες, η σκληρή δουλειά, συχνά με κρατούν μακριά από τα παιδιά μου. Και δεν θέλω να χάσω τα πιο όμορφα χρόνια τους. Ψάχνω τη χρυσή ισορροπία λοιπόν, και πιστέψτε με δεν είναι καθόλου εύκολο».

Οι συναυλίες

  • Το πρόγραμμα της Nτούλσε Πόντες περιλαμβάνει τραγούδια από όλες τις δουλειές της, με έμφαση το τελευταίο άλμπουμ της με τίτλο «O Coracao Tem Tres Portas», το οποίο έχει αφιερώσει στη θρυλική Αμάλια Ροντρίγκεζ. Εισιτήρια θα βρείτε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Δύο χρόνια μετά την πρώτη της αθηναϊκή συναυλία, η Λίλα Ντάουνς επιστρέφει. Παρέα με τον συνοδοιπόρο στη μουσική και τη ζωή, Πολ Κοχέν, και την πολυφυλετική της μπάντα La Misteriosa θα παρουσιάσει κομμάτια από τον ιδιαίτερα δημοφιλή και στη χώρα μας καινούργιο δίσκο της «Shakeway-Ojo de Culebra», ο oποίος έχει ήδη προταθεί για Γκράμι. Για εισιτήρια απευθυνθείτε στα δισκοπωλεία Metropolis, στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24), στο τηλέφωνο 210-67.86.000.
  • Της Γιουλης Επτακοιλη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 16/5/2009

No comments: