- Η Νέα Υόρκη είναι μακριά; Είναι, να πάρει η ευχή. Ετσι, μπορούμε να παρατηρούμε μόνο εξ αποστάσεως (μέσω YouTube με άλλα λόγια) τις συναυλίες που διοργανώνει η θρυλική τζαζ εταιρεία Blue Note, γιορτάζοντας τα 70 χρόνια της. Και τι γιορτή, ε; Με απρόβλεπτα live, απρόσμενες τζαζ συναντήσεις, τζαμαρίσματα και άλλα ωραία τέτοια στο Ράδιο Σίτι και το Blue Note τζαζ κλαμπ.
- Το μόνο που μας απομένει είναι να περιοριστούμε στα σπουδαία άλμπουμ της εταιρείας. Και ειδικά για την επέτειο, στο «Mosaic: Α Celebration Of Blue Note Records», μια συλλογή με 8 κλασικά κομμάτια από τον κατάλογό της -με Χέρμπι Χάνκοκ και Θελόνιους Μονκ μεταξύ άλλων, και με το Cantaloop Island εννοείται, το πιο δημοφιλές τραγούδι της, στην πρώτη γραμμή. Η μπάντα, που φτιάχτηκε ειδικά για την περίσταση, λέγεται Blue Note 7 και πρόκειται για ένα all star team με σπουδαίους μουσικούς από το label.
- Δεν ξέρω αν η Blue Note αποτελεί το πιο σημαντικό label στην ιστορία της τζαζ, σίγουρα όμως είναι το πλέον εμβληματικό. Αρχές του 1938 ήταν όταν ο 28χρονος Γερμανός Αλφρεντ Λάιον μετανάστευε στην Αμερική μ' ένα όνειρο: τη δική του δισκογραφική εταιρεία, που θα ειδικεύεται στην τζαζ. Κι εγένετο, λοιπόν, Blue Note. Από έναν Γερμανό! Τι παράδοξο... Και δεν ήταν μόνο ένας, αλλά δύο, μια και ο Λάιον συνεργάστηκε με τον φωτογράφο Φρανκ Γουλφ. Το σχέδιό τους απλό. Ο μουσικός ήταν ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Και να πειραματιστεί μέχρι τα άκρα αν έτσι νόμιζε. «Τίποτα δεν τον σταματούσε εάν του διέγειρε το μυαλό ένας ήχος, όσο εκκεντρικός κι αν ήταν», έγραφε για τον Αλφρεντ Λάιον ο Ρίτσαρντ Κουκ, γνωστός από τις μουσικές βιογραφίες του. Οι καινοτομίες της εταιρείας δεν περιορίζονταν όμως μόνο στη μουσική. Για πρώτη φορά τα πρόσωπα των μαύρων καλλιτεχνών έβγαιναν φάτσα κάρτα στα εξώφυλλα, πράγμα πολύ extreme για εκείνη την εποχή, που ο Ομπάμα δεν είχε γεννηθεί ακόμα.
- Από τον Ιούλιο του 1984 μέχρι και σήμερα, πρόεδρος της Blue Note είναι ο Μπρους Λάντβαλ, που είχε την ευφυΐα να ανοίξει τους ορίζοντες της εταιρείας και σε άλλους ήχους αλλά και να βγάλει, εσχάτως, σε ψηφιακή μορφή παλιότερα άλμπουμ, μερικά από τα οποία ήταν δυσεύρετα. Αλλα άλμπουμ, βέβαια, παραμένουν εμπορικά μέχρι τις μέρες μας. Το Blue Train του Κολτρέιν πούλησε πέρυσι στην Αμερική περισσότερα από δεκαπέντε χιλιάδες αντίτυπα, ενώ το Maiden Voyage του Χάνκοκ δέκα χιλιάδες -μην ξεχνάτε πως μιλάμε για δίσκους που εκδόθηκαν σαράντα και πενήντα χρόνια πριν.
Τα τελευταία χρόνια η Blue Note βρίσκεται υπό τη σκέπη της πολυεθνικής ΕΜΙ, διατηρώντας όμως τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της.
- Πλούσια η εσοδεία των νέων κυκλοφοριών τους πρώτους μήνες του 2009. Κυκλοφορεί ήδη το Horace Silver Live at Newport '58 με το αξεπέραστο σουίνγκ κουαρτέτο του Σίλβερ, καθώς και το When You Know της πολυβραβευμένης με Γκράμι Νταϊάν Ριβς, που περιέχει ερωτικά τραγούδια από διαφορετικές φάσεις στη ζωή μιας γυναίκας. Το καινούργιο άλμπουμ της Κασάντρα Γουίλσον προγραμματίζεται για τον Ιούνιο, εποχή που θα βγει και το Two Men With The Blues από τη συνεργασία των Willie Nelson και Wynton Marsalis. Η απόλυτη συνεργασία μεταξύ κάντρι και τζαζ όπως καταλαβαίνετε. Τέλος, το φθινόπωρο βγαίνει και η νέα δουλειά της Πατρίτσια Μπάρμπερ, με διασκευές σε κομμάτια του Κόουλ Πόρτερ. *
No comments:
Post a Comment