Wednesday, May 13, 2009

Λίλα Ντάουνς: Η κυρία τραγουδάει τα ινδιάνικα μπλουζ

  • Η σπουδαία μεξικανοαμερικανή τραγουδίστρια Λίλα Ντάουνς θα δώσει δύο συναυλίες στην Ελλάδα, στις 26 και 27 Μαΐου

  • Γεννήθηκε στην οροσειρά της Σιέρα Μάδρε, στην Πολιτεία της Οαχάκα, από πατέρα Αμερικανό με σκωτσέζικη καταγωγή και μητέρα ινδιάνα Μίστεκ, και τραγουδάει τις αγωνίες των εμιγκρέδων του πλανήτη. Τη Λίλα Ντάουνς το μεγάλο κοινό τη γνώρισε από τη συμμετοχή της στην ταινία «Φρίντα», όπου ερμήνευε μια τραγουδίστρια του τανγκό, διασκευάζοντας το κλασικό τραγούδι της Τσαβέλα Βάργκας «La Llorona» και ερμηνεύοντας σε ντουέτο με τον Καετάνο Βελόζο την πολύ όμορφη μπαλάντα «Βurn Ιt Βlue».
  • Αυτόν τον καιρό γυρίζει τον κόσμο χαρίζοντας στους θαυμαστές της γερές δόσεις της ερμηνευτικής τέχνης της, η οποία εκφράζεται μέσα από τις γλώσσες των Μίστεκ, των Σάποτεκ, των Ναουάτλ, ενίοτε δε την αγγλική και την ισπανική. Εμφανίζεται φορώντας τα κομψά ρούχα της φυλής της, για την οποία δηλώνει υπερήφανη, και λέει ιστορίες για μετανάστες και εργάτες. Δύο χρόνια μετά την πρώτη sold-out αθηναϊκή εμφάνισή της, η μεξικανοαμερικανή ντίβα επιστρέφει στην Ελλάδα στο πλαίσιο της περιοδείας για το νέο άλμπουμ της «Shake Αway - Οjo De Culebra»- ίσως την πιο σύνθετη ως σήμερα δουλειά της, αλλά και ιδιαιτέρως εμπορική καθώς, μεταξύ άλλων, περιέχει μια διασκευή στο κλασικό τραγούδι των Fleetwood Μac «Βlack Μagic Woman», το «Ι Εnvy Τhe Wind» της Λουσίντα Γουίλιαμς, καθώς και μια συνεργασία της με τη γυναίκα-θρύλο της Λατινικής Αμερικής Μερσέντες Σόσα στο δικό της τραγούδι «Τierra De Luz». «Στις ΗΠΑ ζήσαμε ένα διάστημα μέσα στον φόβο» λέει η ίδια. «Η βασική ιδέα γύρω από αυτό το άλμπουμ ήταν να διώξουμε μακριά τον θυμό και το μίσος. Επίσης, στη γενέτειρά μου, την Οαχάκα, είχαμε αρκετά προβλήματα που είχαν να κάνουν κυρίως με τις φυλετικές διακρίσεις. Τώρα προσπαθούμε να αποστασιοποιηθούμε από αυτά. Δεν είναι εύκολο να ξεχάσεις, αλλά πρέπει να είσαι θετικός».
  • Η βραβευμένη με Latin Grammy Λίλα Ντάουνς έχει καταξιωθεί τα τελευταία χρόνια ως μια από τις κορυφαίες τραγουδίστριες παγκοσμίως, χάρη στο εκπληκτικό φωνητικό εύρος της και στην άνεσή της να μεταπηδά από το ένα είδος στο άλλο. Στην Ελλάδα, παρέα με τον συνοδοιπόρο στη μουσική και στη ζωή Πολ Κόεν και την εξαιρετική πολυφυλετική μπάντα La Μisteriosa, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά κομμάτια από τον καινούργιο δίσκο της καθώς και τις σημαντικότερες στιγμές από ολόκληρη την καριέρα της.
  • Η Λίλα Ντάουνς εμφανίζεται στις 26 Μαΐου στο Ρrincipal Club Τheater της Θεσσαλονίκης και την επομένη στο Θέατρο Βράχων. Προπώληση εισιτηρίων στα δισκοπωλεία Μetropolis, στο βιβλιοπωλείο Ιανός, στα ταμεία του Φεστιβάλ Υμηττού, μέσω Διαδικτύου στο i-ticket. gr και στα τηλ. 80111 60000, 210 6786.000.
  • Του Σάκη Δημητρακόπουλου | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

No comments: