Sunday, May 3, 2009

Ελληνικό φλερτ με την τζαζ. Καλλιτέχνες με διαφορετικές καταβολές εναλλάσσονται για δέκα μέρες στη σκηνή του Χαφ Νόουτ

  • Χρόνια ζητούσαν οι έλληνες καλλιτέχνες τον δικό τους χώρο στη σκηνή του «Half note». Και τον βρήκαν. Η «παράδοση» των δύο προηγουμένων ετών συνεχίζεται και φέτος.

ΖΩΗ ΤΗΓΑΝΟΥΡΙΑ

ΖΩΗ ΤΗΓΑΝΟΥΡΙΑ

  • Επί δέκα μέρες, μουσικοί που παίζουν τζαζ ή τη φλερτάρουν ξεκινώντας από άλλα είδη, στήνουν το δικό τους πάρτι στο κατεξοχήν στέκι αυτής της μουσικής: Η αισθησιακή Σία Κοσκινά, ο ντράμερ Νίκος Καπηλίδης με τις έθνικ πινελιές του, η Ζωή Τηγανούρια με το ακορντεόν και τα τάνγκο της, οι ειδικοί στα μπλουζ «Blues Cargo» και για φινάλε η σόουλ αποκάλυψη Sugahspank!. Ξεκινούν την Παρασκευή και τελειώνουν στις 17 του μηνός.

* Εχει νάζι, βελούδινη φωνή, κόκκινα μακριά μαλλιά και εμφάνιση που παραπέμπει στην Τζέσικα Ράμπιτ. Με τη σκηνοθετική υπογραφή του Βασίλη Μυριανθόπουλου, η Σία Κοσκινά θα παρουσιάσει την Παρασκευή και το Σάββατο μια παράσταση «χωρίς λόγια» με τίτλο «One woman show». Με φόντο προβολές από κλασικά film noir, ερμηνεύει τραγούδια χολιγουντιανών σταρ της δεκαετίας του '50 και του '60 όπως τα πασίγνωστα «My Heart Belongs to Daddy», «Blue Moon», «Amado Mio», «Cry Me a River» κ.ά. Ενας πιανίστας, ένας σαξοφωνίστας, ένας κοντραμπασίστας και οι χαμηλοί φωτισμοί συμπληρώνουν την ατμόσφαιρα.

* Εξαιρετικά έμπειρος και δραστήριος για όσους παρακολουθούν την ελληνική τζαζ δισκογραφία, ο ντράμερ Νίκος Καπηλίδης μαζί με τους Jazz Utopia παρουσιάζει στις 10 και 11 του μηνός τις τζαζ και έθνικ προσεγγίσεις του. Εχοντας αφετηρία τις ποντιακές του ρίζες και παρέα ικανούς μουσικούς, θα παντρέψει μουσικές από όλον τον κόσμο.

* Τη σκυτάλη στις 12 και 13 θα πάρει η Ζωή Τηγανούρια και οι «Senso Latino». Κεντρικός άξονας του προγράμματος οι τρεις δισκογραφικές της δουλειές (τα άλμπουμ «Libertango», «Tanguera» και το πρόσφατο σάουντρακ του σίριαλ «Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο»). Με οδηγό το ακορντεόν θα ξεκινήσουν από το Παρίσι και το Μεσοπόλεμο και θα καταλήξουν στην πατρίδα του τάνγκο, την Αργεντινή.

* «Blues with a Feeling» έχει τίτλο η παράσταση των Blues Cargo στις 14 και 15 Μαΐου. Από το 1987 ξεκίνησαν να δουλεύουν συστηματικά πάνω στο ηλεκτρικό μπλουζ, έχοντας δώσει δεκάδες συναυλίες. Εχουν δύο δισκογραφικές δουλειές («First Delivery» και «Delayed Delivery»), έχουν κυρίως δικά τους τραγούδια αλλά δεν παραλείπουν και τις διασκευές.

* Φινάλε στο Τρίτο Ελληνικό Δεκαήμερο της Τζαζ θα βάλει η Sugahspank! (16 και 17). Από το πρώτο της κιόλας άλμπουμ με τίτλο «The Incredible/The Invisible» φάνηκε ότι είναι το ελληνικό πρόσωπο της σόουλ. Αυτές τις δύο βραδιές θα έχει μαζί της τους «Swing Shoes» που ανακατεύουν το σουίνγκ, το μπλουζ, την μπόσα νόβα, την gypsy jazz. *

No comments: