- Την Τετάρτη στη σκηνή του «Terra Vibe» θα βρίσκεται ο Αλεξ Καπράνος και οι Φραντς Φέρντιναντ. Ευκαιρία, λοιπόν, για να περάσει αύριο μεθαύριο από τους συγγενείς του στον Πειραιά, να γευτεί, όπως συνηθίζει να λέει, γνήσιο ελληνικό φαγητό. Και δεν είναι ο μοναδικός έλληνας ρόκερ του εξωτερικού που μας επισκέπτεται μέσα στον Ιούνιο.
Ενα εικοσαήμερο αργότερα, στο Rockwave, παίζουν οι Φόουλς, ένα ακόμα δημοφιλές βρετανικό συγκρότημα του οποίου ο τραγουδιστής είναι ο Γιάννης Φιλιππάκης. Μεγάλωσε και ζει στο Λονδίνο, αλλά το Πάσχα ήταν άλλη μια φορά εδώ, διαλέγοντας μουσική ως dj σ' ένα μικρό μπαρ του Ψυρρή. «Ο πατέρας μου και ο αδελφός μου ζουν μόνιμα στην Ελλάδα, που αποτελεί μέρος του εαυτού μου», λέει στο «7».
Οι δικοί του ζουν στην Κάρπαθο. «Είμαι υπερήφανος για την ελληνική μου κληρονομιά», λέει ο Φιλιππάκης. «Και δεδομένου ότι όλοι οι υπόλοιποι στο συγκρότημα είναι από την Αγγλία, σκέφτομαι πόσο πολύ αυτό εμπλουτίζει τον ήχο μας. Μου αρέσει η Ελλάδα, ο αέρας, η ελευθερία της και η θάλασσα. Τρελαίνομαι για ψαροντούφεκο στην Κάρπαθο. Την Ελλάδα την έχω συνδυάσει κυρίως με ανέμελες διακοπές και με τα γλέντια στη γιορτή της Παναγίας».
Αν βλέπαμε λάιβ και τον Μίκαελ Αγγελάκο των Πάσιον Πιτ, τότε θα συμπληρώναμε τη λίστα με τους Ελληνες που έχουν φτιάξει το τελευταίο διάστημα όνομα στη διεθνή ροκ σκηνή. Ελληνοαμερικάνος, από το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, ο Αγγελάκος παίζει ένα είδος νεοχίπικου ελέκτρο ροκ που είναι πολύ της μόδας τον τελευταίο χρόνο. Για πολλά μουσικά περιοδικά οι Πάσιον Πιτ αποτελούν το πιο ελπιδοφόρο όνομα στη μουσική το φετινό καλοκαίρι. Φιγουράριζαν και στη λίστα του BBC με τα δέκα σημαντικότερα ονόματα της μουσικής για το 2009.
- «Μένουμε Ελλάδα»
Στη μουσική των Φόουλς, ένα ιδίωμα μπριτ ποπ-ροκ, δεν γίνεται εμφανής η ελληνική καταγωγή του Φιλιππάκη. Στον τρόπο σκέψης του, όμως, στη συμπεριφορά του, σίγουρα. Φτάνοντας στην Αθήνα ήθελε απαραιτήτως να κουρευτεί πριν πάει στην Κάρπαθο, μην και τον δει ο πατέρας του απεριποίητο. «Μακάρι οι νέοι στην Αθήνα που είναι δραστήριοι και δημιουργικοί να μένουν μόνιμα εδώ», επισημαίνει. «Σκέφτομαι ότι η επικρατούσα τάση να φεύγει κάποιος στο εξωτερικό αναζητώντας την τύχη του εκεί, πιθανότατα να μοιάζει δελεαστική, αλλά σίγουρα δεν λύνει τα προβλήματα. Μπορεί το σύστημα εδώ στην Ελλάδα να μη βοηθάει, αλλά πρόκειται για ένα καταπληκτικό μέρος. Στενοχωριέμαι όταν συναντώ πετυχημένους Ελληνες στο Λονδίνο. Είμαι πεπεισμένος πως, αν δεν έφευγαν από Ελλάδα και διοχέτευαν εδώ όλη τους την ενέργεια, το όφελος της χώρας θα ήταν μεγάλο».
Οι Φραντς Φέρντιναντ θα μας παρουσιάσουν στη Μαλακάσα το «Tonight», το τρίτο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε φέτος και ακούγεται πιο ηλεκτρονικό από τα προηγούμενα. Εδώ υπάρχει και το τραγούδι τους «Bite Hard», που ζήτησε αμερικανική αλυσίδα φαστ φουντ για να χρησιμοποιήσει σε τηλεοπτική διαφήμιση, αλλά ο Καπράνος δεν δέχτηκε.
Οι Πάσιον Πιτ μόλις έβγαλαν το ντεμπούτο τους «Manners», ενώ το πρώτο άλμπουμ των Φόουλς, το «Antidotes», κυκλοφορεί από πέρυσι την άνοιξη.
«Είμαστε πέντε φίλοι από την Οξφόρδη που μεγαλώσαμε μαζί», εξηγεί ο Φιλιππάκης. «Ακόμα και τώρα που τελειώσαμε το πανεπιστήμιο, ζούμε στο ίδιο σπίτι. Η μουσική αποτελεί το κοινό μας πάθος. Είναι μεν ποπ, αλλά πιστεύω ότι ακούγεται κάπως διαφορετική. Αλλωστε, δεν επιδιώκουμε να φτιάξουμε κάτι που έχει ηλεκτρονικά στοιχεία, απλώς προσπαθούμε ο ήχος μας να είναι πιο σύγχρονος και να καθρεφτίζει τις επιρροές μας».
Ο Μίκαελ Αγγελάκος δεν γνωρίζει πολλά για την πατρίδα. Δεν ξέρει καν ελληνικά. Αντιθέτως, ο Φιλιππάκης καταλαβαίνει τη γλώσσα, έστω και αν δεν μιλάει πολύ καλά. «Εχω ακούσει παραδοσιακά τραγούδια από την Κάρπαθο αλλά και Μίκη Θεοδωράκη», λέει.
«Ενας φίλος μου συνηθίζει να ακούει ελληνικό χιπ χοπ και ονόματα όπως οι Ακτιβ Μέμπερ. Ποτέ δεν μου άρεσαν για να είμαι ειλικρινής. Οσες φορές βρέθηκα στην Αθήνα, αγόραζα δίσκους στα Εξάρχεια, αλλά όχι ελληνικούς».
- Διεθνές παρατσούκλι
Απομένει να δούμε αν οι Φόουλς ξεκινήσουν στο Rockwave με μια ροκ διασκευή παραδοσιακής σύνθεσης της Καρπάθου όπως κάνουν συνήθως. Αλλωστε, ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια τους λέγεται «Olympic airways», και είναι εμπνευσμένο από τα πολλά ταξίδια του Γιάννη μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας.
«Το Φιλιππάκης αποτελεί στην πραγματικότητα παρατσούκλι» εξηγεί. «Το πραγματικό όνομα της οικογένειάς μου ήταν Λέντης ή Λεντάκης, αλλά επειδή είχα έναν θείο που τον έλεγαν Φίλιππο και ήταν πολύ κοντός, το όνομά μας έγινε υποκοριστικό». *
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / Επτά, Κυριακή 31 Μαΐου 2009
No comments:
Post a Comment