- Η πολλάκις βραβευμένη με Γκράμι Ντι Ντι Μπριτζγουότερ συμπράττει απόψε (9 μ.μ.) με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης. Το πρόγραμμα με συνθέσεις των Γκέρσουιν, Μαντέλ, Μπερλίν και Μπερκ θα ταξιδέψει το κοινό στην τζαζ της περιόδου 1924-1965. Για τις ανάγκες της συναυλίας η ΚΟΘ θα μετατραπεί από συμφωνική σε «big band», υπό τη διεύθυνση του συνεργάτη της Ντι Ντι Μπριτζγουότερ, Μάρκο Ρέντζι.
- Η ίδια θέλει πολύ να επιστρέψει κάποια στιγμή στη γενέτειρά της, το Μέμφις του Τενεσί, και να ταξιδέψει στον πολυτραγουδισμένο ποταμό-σύμβολο της μουσικής. Θέλει επίσης να ενώσει με τη φωνή της τον ήχο των κρουστών από τις αφρικανικές μουσικές της ρίζες με τις παραδόσεις της αμερικανικής μαύρης τζαζ. Καλεί τον κόσμο να συμμετέχει στα κοινά, γιατί «κάτι τέτοιες ευκαιρίες περιμένουν οι ακροδεξιοί για να σκαρφαλώσουν στην εξουσία». Βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από το περασμένο Σάββατο. Εφερε στις αποσκευές της πολλά τραγούδια, αλλά εδώ κατέληξε στο τελικό πρόγραμμα παρά τις δυσκολίες.
«Δεν μπορώ να καταλάβω τι μου συμβαίνει από την ώρα που πάτησα το πόδι μου στην πόλη. Ξυπνάω το πρωί, αλλά αισθάνομαι κουρασμένη. Θέλω ένα δίωρο για να συνέλθω».
- Η Θεσσαλονίκη έχει πολλή υγρασία. Δύσκολα την αντέχουν οι επισκέπτες.
«Αλήθεια; Γι' αυτό είμαι έτσι; Προχθές άργησα 2 ώρες να πάω στην πρόβα. Αλλά οι μουσικοί της ορχήστρας όχι μόνο ήταν εκεί και περίμεναν, αλλά δεν παραπονέθηκαν καθόλου».
- Και σας είχαν και μια έκπληξη, απ' ό,τι μάθαμε.
«Ναι, μου πήραν μία τούρτα κι έσβησα κεριά. Εγινα 59 ετών στη Θεσσαλονίκη. Μ' αρέσει που έφτασα σ' αυτή την ηλικία».
- Πώς πήγαν οι πρόβες;
«Είναι εξαιρετικοί οι μουσικοί της ορχήστρας. Τόσο παθιασμένοι, τόσο δοσμένοι σ' αυτό που κάνουν, ανοιχτόμυαλοι. Πολλές φορές, σε μεγάλες ορχήστρες, σε αντιμετωπίζουν λίγο απαξιωτικά. Σκέφτονται: "Τι θα μας πεις που δεν το έχουμε παίξει μέχρι τώρα;". Δεν μ' αρέσουν οι μουσικοί που δεν έχουν όραμα. Μ' εκνευρίζουν. Θεωρούν ότι έχουν φτάσει κάπου και μετά χαλαρώνουν και δεν προσπαθούν περισσότερο. Αυτός είναι και ο λόγος που αλλάζω συχνά τους μουσικούς μου».
- Για την ΚΟΘ και για ελληνική συμφωνική η συνεργασία σας είναι μια πρωτιά. Εσείς όμως συνεργάζεστε με συμφωνικές εδώ και χρόνια.
«Από τις αρχές του '90. Η συμφωνική έχει τη δυνατότητα να βγάλει το "φίλινγκ" της τζαζ. Μ' αρέσει να συνεργάζομαι με συμφωνικές ορχήστρες. Είναι σαν να ξαπλώνεις αναπαυτικά και να σ' αγκαλιάζει ένα θαυμάσιο σύννεφο ήχων και εικόνων που πλάθουν».
- Τζαζ και συμφωνική. Παντρεύονται εύκολα;
«Η παράδοση με την οποία μεγάλωσα μ' έκανε αυτό που είμαι. Ως τραγουδίστρια όμως, γιατί να συνεχίσω μόνο την παραδοσιακή τζαζ; Γιατί να μη δοκιμάσω κάτι καινούργιο; Θέλω να εκφραστώ όπως μπορώ. Είμαστε όλοι κομμάτια του σύμπαντος. Κάποιοι αγγίζουμε πολλούς, κάποιοι λιγότερους. Με τη μουσική αφήνω κάτι πίσω μου που μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο. Και χαίρομαι γι' αυτό».
- Η τζαζ ως μουσικό είδος πόσο μπορεί να σπάσει τα ίδια της τα σύνορα και να προσφέρει απαντήσεις και συγκινήσεις στον άνθρωπο της δεύτερης χιλιετίας;
«Η τζαζ μπορεί να είναι τα πάντα. Μπορεί να δώσει μηνύματα. Μπορεί να δώσει οράματα. Μπορεί όμως να ελέγχεται από τα ΜΜΕ και να γίνεται δύσκολο για έναν καλλιτέχνη να εκφραστεί. Πρέπει να μάθεις να ελίσσεσαι για να κάνεις αυτό που θέλεις. Ξέρεις ότι υπάρχουν φεστιβάλ που ήθελα να εμφανιστώ, αλλά ό,τι κι αν έκανα, δεν με κάλεσαν ποτέ; Φαίνεται ότι δεν πληρώ τα κριτήρια κάποιων. Πρέπει όμως να είσαι πιστός σ' αυτό που είσαι και στο ταλέντο σου».
- Περιμένετε κι εσείς, όπως πολλοί συμπατριώτες σας αλλά και άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο, ότι ίσως αλλάξει κάτι λόγω Μπαράκ Ομπάμα;
«Χάσαμε πολλά εδώ και χρόνια. Κυριάρχησε η πουριτανική υποκρισία. Δεν μάθαμε στα παιδιά μας να είναι ελεύθερα, να έχουν αξιοπρέπεια, πάθος, σεβασμό για τον άλλον, τον κόσμο, τη δημοκρατία, το περιβάλλον. Αφήσαμε να μας ελέγχουν πολιτικοί και θρησκεία. Δεν ξέρω τι θα καταφέρει να κάνει ο Ομπάμα. Είναι καλό που έχουμε έναν αφροαμερικανό πρόεδρο, αλλά έχει πολλά να αποδείξει. Πολύ περισσότερα απ' όσα ένας λευκός».
- Πιστεύετε ότι πρέπει να είναι πιο ενεργοί πολιτικά οι πολίτες;
«Πρέπει, γιατί αλλιώς θα δούμε να δυναμώνουν κι άλλο οι ακροδεξιοί. Θα δούμε κι άλλο φασισμό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Είναι αυτό που θέλουν. Οταν επικρατούν φόβος, φτώχεια και απομόνωση, είναι ό,τι καλύτερο γι' αυτούς». *
No comments:
Post a Comment