Saturday, May 30, 2009

Ακολουθώντας τα είδωλα

  • Δεν έχουν μόνο ο Σπρίνγκστιν και οι «U2» φαν κλαμπ στη χώρα μας, αλλά και ο Χοσέ Καρέρας. Και μπορεί οι δικοί του θαυμαστές να μην ξημεροβραδιάζονται στα αεροδρόμια, αλλά δεν χάνουν συναυλία του

Θαυμαστές του Χοσέ Καρέρας

Φόρεσαν τα μπλουζάκια τους με τη στάμπα των Depeche Mode που είχαν πάρει στο εξωτερικό, αγόρασαν τα εισιτήριά τους από τους πρώτους πρώτους, αλλά, τελικά, έμειναν με την απογοήτευση. Τα μέλη του Hysterica, του φαν κλαμπ του συγκροτήματος, δεν κατάφεραν να απολαύσουν τα τραγούδια του. Τουλάχιστον κάποιοι πρόλαβαν και τον συνάντησαν από κοντά, νωρίτερα, στα παρασκήνια. Δεν είναι και λίγο. «Ονειρο ζωής, ζούμε και ανασαίνουμε γι' αυτή τη στιγμή».

Οταν τα μέλη των φαν κλαμπ ξένων καλλιτεχνών μιλούν για την ημέρα που συνάντησαν από κοντά τα ινδάλματά τους, λάμπει το βλέμμα τους: «Ημουν πίσω από τη σκηνή στη συναυλία της Βιέννης, πέρυσι, όταν στο βάθος του διαδρόμου εμφανίστηκε ξαφνικά ο Τζιν Σίμονς με την τεράστια στολή του, ύψους περίπου δύο μέτρων. Με έλουσε κρύος ιδρώτας. Είμαι 39 ετών, ακούω τους Kiss από τα δέκα μου περίπου, δεν μπορείς να καταλάβεις τι είναι να πραγματώνεις ένα όνειρο 29 χρόνων».

  • Πάθος, λατρεία, εμμονή

Ετσι περιγράφει την πρώτη του συνάντηση με το αγαπημένο του συγκρότημα ο Μάκης Καββαδάς, από το ελληνικό φαν κλαμπ του συγκροτήματος, το «Kiss Army».

Πάθος. Λατρεία. Εμμονή. Είναι τα συστατικά που συνδέουν τα μέλη των φαν κλαμπ. Αλλά και επιθυμία, προσμονή, ελπίδα. Τέτοια συναισθήματα έχουν ασφαλώς και φανατικοί θαυμαστές ελλήνων καλλιτεχνών, κυρίως τραγουδιστών, με κορυφαίο τον Στέλιο Καζαντζίδη.

Ομως, εδώ ας σταθούμε στους οργανωμένους φαν των ξένων ονομάτων, που, άλλωστε, σπάνια έρχονται στην Ελλάδα. Πάνε, όμως, έξω οι οπαδοί τους: «Η εταιρεία του Μπρους Σπρίνγκστιν στην Ελλάδα μπορεί να μην γνωρίζει καν την ύπαρξή μας, αλλά ο ίδιος μας ξέρει πολύ καλά» υποστηρίζει ο Ανδρέας Μητρέλης, από τους πρωτεργάτες του εγχώριου φαν κλαμπ του «αφεντικού» του αμερικανικού ροκ. «Στις συναυλίες του στο εξωτερικό πηγαίνουμε πάντα με την ελληνική σημαία».

Και πώς ονομάζεται το δικό τους φαν κλαμπ; «Δεν είμαστε φαν κλαμπ, αλλά κοινότητα φίλων του Σπρίνγκστιν», με διορθώνει ο συνομιλητής μου. «Και διαλέξαμε το όνομα Νο Surrender γιατί δεν παραδοθήκαμε ποτέ».

Τουλάχιστον οι Kiss ήρθαν, έστω κι αργά. Πέρυσι, στη Μαλακάσα. Μία φορά μόνο έχουν έρθει και οι U2, το 1996 στη Θεσσαλονίκη. Το πιο πιθανό είναι αυτούς να τους δούμε και πάλι του χρόνου τον Σεπτέμβριο στο ΟΑΚΑ. Οι έλληνες οπαδοί τους, όμως, δεν μπορούν να περιμένουν ώς τότε. Οπως μας πληροφορεί ο Κώστας Πλατής από το ελληνικό φαν κλαμπ του συγκροτήματος -«Out Of Control» το όνομά του, από το πρώτο τραγούδι που έβγαλε το συγκρότημα το 1979- ετοιμάζονται να ταξιδέψουν ομαδικά στο Βερολίνο, στις 18 Ιουλίου. «Για την πρωινή πτήση εκείνης της μέρας έχουμε ήδη βγάλει αεροπορικό εισιτήριο περισσότερα από 60 άτομα. Κάποιοι θα συνεχίσουμε και σε άλλες πόλεις. Συνηθίζουμε να ταξιδεύουμε κατά ομάδες. Στη Ρώμη, το 2005, για την προηγούμενη περιοδεία, τη Vertigo, ήμασταν 110 άτομα από όλη τη χώρα».

Φανατικοί και αυτοί, αλλά σαν τους οπαδούς του Σπρίνγκστιν δεν πρέπει να υπάρχουν άλλοι. Πολλοί τον έχουν ακολουθήσει ακόμα και σε δέκα διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις. Στις συγκεντρώσεις τους δεν συζητούν τίποτε άλλο πέραν του Μπρους. Εκείνοι που τον έχουν συναντήσει είναι στο επίκεντρο: «Στη Ρώμη γνωρίζαμε πως, όταν επισκέπτεται την πόλη, συνηθίζει να κάνει νυχτερινές βόλτες» αφηγείται ο Α. Μητρέλης.

«Τη στήσαμε λοιπόν όλη νύχτα στη fontana di trevi. Ξαφνικά, σταμάτησε μπροστά μας ένα μαύρο αυτοκίνητο και κατέβηκε ο ίδιος. Ηρθε και μας μίλησε, φωτογραφήθηκε μαζί μας, του ζητήσαμε μερικά τραγούδια για να τα πει την επομένη στη συναυλία του. Επειδή δεν είχε πού να γράψει τις παραγγελίες μας, έσκισα μια σελίδα από το διαβατήριό μου και του την έδωσα».

Και ο Κ. Πλατής από το φαν κλαμπ των U2 έχει να διηγηθεί απρόοπτα. «Πολλές φορές χτυπάμε ολονυχτίες έξω από τα ξενοδοχεία όπου καταλύει το συγκρότημα μήπως και τυχαία συναντήσουμε κάποιον από την τετράδα. Στο Δουβλίνο πετύχαμε τον Μπόνο να επιστρέφει πολύ αργά σε κατάσταση... ευθυμίας».

Το «Out Of Control» ιδρύθηκε τη δεκαετία του '90 και αριθμεί περισσότερα από χίλια μέλη στην on line κοινότητά του, www.u2club.gr. Οι φαν του Σπρίνγκστιν κατοικοεδρεύουν ηλεκτρονικά στο www.nosurrender.gr όπου καθημερινά οργανώνουν ατέρμονες συζητήσεις. Συναντήθηκαν ένα βράδυ στην πλατεία Μαβίλη 15 άτομα που δεν γνωρίζονταν καν μεταξύ τους. Απλώς είχαν συνομιλήσει σε ξένα διαδικτυακά φόρουμ ή έτυχε να συναντηθούν σε συναυλίες στο εξωτερικό.

  • Του '70 οι εκδρομείς

«Γνωριστήκαμε στις ουρές πριν τα λάιβ κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Σπρίνγκστιν για το Rising», λέει ο Α. Μητρέλης. Μην νομίζετε πως πρόκειται για τίποτε φανατικούς που δεν σκέφτονται τίποτε άλλο από τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες. Κανονικοί... άνθρωποι είναι με τη δύσκολη καθημερινότητά τους. Αλλος έχει φορτηγά, άλλος είναι πολιτικός μηχανικός, ένας τρίτος διαθέτει κατάστημα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αλλωστε, στα περισσότερα από τα φαν κλαμπ ο μέσος όρος ηλικίας είναι σχετικά ανεβασμένος, μια και πρόκειται για γκρουπ με μακρόχρονη ιστορία.

Το Hysterica των Depeche Mode, που είπαμε στην αρχή, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και πιο παλιά εγχώρια φαν κλαμπ. Την πρώτη τους εκδρομή στο εξωτερικό για να δουν το γκρουπ, στη Γαλλία, την πραγματοποίησαν τη δεκαετία του '80. Μακρόβιο είναι και το Kiss Army- δημιουργήθηκε το 1991.

Πολύ δραστήρια φαν κλαμπ διαθέτουν επίσης ο Αλις Κούπερ, οι Μετάλικα, οι Αϊρον Μέιντεν, οι Μαντρουγκάντα κ.ά. Αυτό του Αλις Κούπερ λέγεται «Greek Nightmare Fan Club» και λειτουργεί από το 2004. «Από τις πιο σημαδιακές στιγμές μας ήταν όταν ήρθαν οι μουσικοί του Αλις Κούπερ στο πάρτι που κάναμε κατά τη διάρκεια της τελευταίας του συναυλία στην Αθήνα», θυμάται ο Κωνσταντίνος Κουζήγιαννης.

  • Στηρίζουν τον αγώνα του

Φυσικά, στα πάρτι και τις εκδηλώσεις των φαν κλαμπ ακούγονται αποκλειστικά τραγούδια των συγκεκριμένων καλλιτεχνών. «Και ναι, κάποιοι φορούν make up», λένε τα μέλη του Kiss Army που το τελευταίο διάστημα επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. «Το 2008, σε συνεργασία με το περιοδικό "Rock Hard", φτιάξαμε το πρώτο διπλό tribute cd στους KISS.

Συμμετέχουν 21 ελληνικές μπάντες και έχει τον τίτλο Greektures Of The Night. Από το 2008 δε, υπάρχουν και οι SSIK, μπάντα που ερμηνεύει αποκλειστικά τραγούδια τους». Αλλά και το Out Of Control προχωρεί στη δημιουργία ενός tribute cd από έλληνες καλλιτέχνες, ενώ σχεδιάζει, παράλληλα, περιοδεία στην Ελλάδα από μία tribute μπάντα των U2!

Από φαν κλαμπ των σταρ του ροκ, άλλο τίποτα, λοιπόν. Να, όμως, που υπάρχει και ένα γύρω από έναν κορυφαίο σταρ της όπερας: «Εμείς είμαστε λέσχη φίλων» με διορθώνει η Αθηνά Μιμίδου, υπεύθυνη της Λέσχης Φίλων του Χοσέ Καρέρας. Διπλός ο σκοπός της δημιουργίας της: Η αγάπη των μελών της για τον διάσημο τενόρο, αλλά και η στήριξή τους στον αγώνα του για την καταπολέμηση της λευχαιμίας.

«Ιδρύσαμε τη λέσχη το 1994. Είναι ο εμπνευστής μας, μας συγκίνησε η στάση του απέναντι σε όσους αντιμετωπίζουν την ασθένεια. Πήγα η ίδια να τον βρω στη Βιέννη. Το ραντεβού μας το έκλεισε ο τότε μάνατζέρ του, ο αδελφός της Μονσερά Καμπαγέ. Του είπα πόσο τον λατρεύουμε, πόσο τον θαυμάζουμε για την αντοχή του και ότι μας αρέσει η μουσική του. Εδωσε την έγκρισή του για να φτιάξουμε τη λέσχη».

Από τότε και σε συναυλίες του Καρέρας πηγαίνουν, και προβολές διοργανώνουν παρουσιάζοντας διάφορες όπερες.

«Αριθμούμε γύρω στα εκατό μέλη και πολλά, ακόμα, εν δυνάμει. Δεν προλαβαίνουμε να γράψουμε κόσμο! Στον μελλοντικό μας σχεδιασμό βρίσκεται ένας διαγωνισμός ερμηνείας. Στην προεδρία της επιτροπής θα είναι ο ίδιος ο Καρέρας. Θα τον συναντήσω σε λίγο καιρό στην Ισπανία. Μας αποκάλυψε πως η Ελλάδα θα συγκαταλέγεται στα επιλεκτικά ρεσιτάλ που θα δίνει από εδώ και στο εξής». *

No comments: