Thursday, May 7, 2009

Σινέντ Ο'Κόνορ: «Χαλαρώστε και σκεφτείτε τις Γραφές»

  • Η Ιρλανδή με το «καθαρό», όμορφο πρόσωπο και το αγγελικό βλέμμα, εκείνη που ξεκίνησε την καριέρα της το 1987 περιλαμβάνοντας στο πρώτο της άλμπουμ (The Lion and the Cobra) ένα τραγούδι για την «Τροία».

«Δεν είχα χρόνο ν' ακούσω τραγούδια του», είπε χθες η Σινέντ Ο'Κόνορ για τον Φίλιππο Πλιάτσικα. «Τι σημασία έχει; Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε τη μουσική»

  • «Δεν είχα χρόνο ν' ακούσω τραγούδια του», είπε χθες η Σινέντ Ο'Κόνορ για τον Φίλιππο Πλιάτσικα. «Τι σημασία έχει; Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε τη μουσική» Εκείνη που, με το δεύτερο και μακράν καλύτερο άλμπουμ της καριέρας της, έκανε, αρχές του '90, σούπερ επιτυχία το τραγούδι του Prince «Nothing compares 2 U». Εκείνη που το 1992 ξεσήκωσε τους Καθολικούς εναντίον της, σκίζοντας δημόσια μια φωτογραφία του Πάπα. Η ίδια που χειροτονήθηκε ιερέας του «Ανεξάρτητου Καθολικού» Σχίσματος. Που δήλωσε αργότερα ότι «αποστολή της είναι να σώσει τον Θεό από τη θρησκεία». Που καταδίκασε τον πόλεμο στο Ιράκ. Που παραδέχτηκε δημόσια την ομοφυλοφιλία της. Που έγινε για τη μουσική βιομηχανία «μαύρο πρόβατο».
  • Αυτή η μαχητική προσωπικότητα είναι άραγε η ίδια με τη βαριεστημένη, σχεδόν υποτονική 43χρονη, που καθισμένη χθες απέναντί μας απάντησε «δεν ξέρω» όταν ερωτήθηκε για το σύγχρονο κοινωνικο-πολιτικό τοπίο και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης; Ηταν πάντως σίγουρα μια πιο... «κρίσνα» εκδοχή της Σινέντ Ο'Κόνορ, με ήσυχο βλέμμα, ρυτίδες γύρω από τα μάτια, γκριζαρισμένο το χιλιοστό των μαλλιών, που φυτρώνει στο ξυρισμένο κρανίο της. Φορούσε ένα μακρύ λιλά ράσο και από τον λαιμό της κρεμόταν ένας τεράστιος σταυρός με τον Εσταυρωμένο ευδιάκριτο ακόμα κι από απόσταση.
  • «Theology» είναι και ο τίτλος του δίσκου που, «βασισμένος στις αρχαίες Γραφές, με στόχο να τις αναδείξει», κυκλοφόρησε το 2008, περιλαμβάνοντας καινούργια τραγούδια σε ακουστική και σε ηλεκτρική βερσιόν. Αυτό το άλμπουμ είναι «η πιο ευτυχισμένη στιγμή στην καριέρα μου», διαβεβαίωσε η ίδια.
  • Η προώθησή του έγινε αφορμή για την πανευρωπαϊκή της περιοδεία. Σε συνδυασμό με την πρόσκληση που της απηύθυνε ο Φίλιππος Πλιάτσικας, εξηγεί και την παρουσία της στην Ελλάδα. Στις 12 Ιουνίου στο γήπεδο Καραϊσκάκη, η κοινή τους συναυλία, με special guest τον Gordon Gano (Violent Femmes) και τη συμμετοχή του Κωστή Μαραβέγια και της μπάντας του αλλά και του Mc Yinka, είναι και η επίσημη πρώτη τής Σινέντ στην Ελλάδα.
  • Εχει όμως ξανάρθει μία φορά «πριν από 100 χρόνια», όπως αστειεύτηκε, για ένα 24ωρο, προκειμένου να προωθήσει κάποιον άλλο δίσκο της. Κατά τα άλλα ούτε η εξομολόγησή της, «γενικά είμαι ντροπαλός άνθρωπος», εξηγούσε απολύτως τη διάψευση της ίσως στερεότυπης εικόνας που είχαμε γι' αυτήν την πάλαι ποτέ δυναμική ακτιβίστρια. Περιγράφοντας, μάλιστα, το πρόγραμμα της συναυλίας μίλησε για κάτι «πολύ απαλό, προορισμένο να κάνει τον κόσμο να χαλαρώσει». Και παραδέχτηκε ότι «αν και έχω ακούσει για τον Φίλιππο Πλιάτσικα, δεν είχα χρόνο να ακούσω τραγούδια του. Αλλά τι σημασία έχει; Αρκεί ότι όλοι είμαστε άνθρωποι που αγαπούν τη μουσική, πολίτες ενός κόσμου που ζει και εκφράζεται και με τη μουσική»!
  • Ο Φίλιππος Πλιάτσικας φυσικά δεν έκρυβε «τη χαρά και την τιμή να μοιραστώ τη σκηνή με τη Σινέντ, μια παγκόσμια μουσική προσωπικότητα, αλλά και με τον φίλο Γκόρντον Γκάνο». Εξίσου χαρούμενοι ο Κωστής Μαραβέγιας κι ο Mc Yinka υποσχέθηκαν μια «ωραία καλοκαιρινή γιορτή».
  • Οσοι θέλουν να είναι παρόντες, ας μάθουν ότι υπάρχει για λίγες μέρες ακόμη μια καλύτερη τιμή εφόσον θα προμηθευτούν τα εισιτήριά τους έγκαιρα. Μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, κοστίζουν 20 ευρώ για την αρένα και 30 ευρώ για τις κερκίδες. Μετά, και μέχρι την ημέρα της συναυλίας, οι τιμές θα είναι 30 ευρώ για την αρένα και 40 για την κερκίδα. Σημεία προπώλησης: σε όλα τα Village Cinemas, τηλεφωνικά με πιστωτική στο 801 100 9191 και για on-line αγορά μέσω πιστωτικής κάρτας στο www.villagecinemas.gr. Κι ακόμα: στο δισκοπωλείο Public του Συντάγματος, στα Fnac και στο Ticket House (Πανεπιστημίου 42 και on-line στο www.ticketpro.gr). *

No comments: