Friday, January 15, 2010

LΟCΟΜΟΝDΟ. Ταξίδια μουσικά ως την Τζαμάικα

  • Το σχήμα που πάντρεψε με επιτυχία ρέγκε, σκα και ελληνικό στίχο μιλάει στο «Βήμα» με αφορμή τις επερχόμενες εμφανίσεις του στο Κύτταρο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΙΝΤΣΑΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Στα έξι χρόνια παρουσίας τους, παίζοντας ένα μείγμα σκα, ρέγκε και (λιγότερο) λάτιν μουσικής με ελληνικό στίχο, οι Locomondo έχουν καταφέρει να βρουν τον δικό τους ήχο αλλά και πιστούς φίλους οι οποίοι τους ακολουθούν είτε στις «ζωντανές» εμφανίσεις τους είτε στις δισκογραφικές τους απόπειρες. Από την προσεχή Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, βρίσκουν μάλιστα μόνιμο στέκι στο κλαμπ Κύτταρο.

Η επταμελής μπάντα κατόρθωσε να «επιβληθεί» με μια μουσική που- κακά τα ψέματα- δεν είναι και τόσο δημοφιλής στην Ελλάδα. «Αυτό που αισθανόμαστε εμείς ότι συμβαίνει είναι ότι, ύστερα από πολύ καιρό σκληρής δουλειάς, σε συνδυασμό με μερικά ευτυχή περιστατικά που συνέβησαν στην πορεία μας, φθάσαμε σε αυτό το επίπεδο. Είναι και αυτό μια απόδειξη ότι οι έλληνες ακροατές είναι ανοιχτοί σε οτιδήποτε καινούργιο και ειλικρινές. Δεν υπάρχουν μόνο το λαϊκο-πόπ και το έντεχνο ως μουσικές τάσεις στη χώρα μας. Υπάρχουν και άλλες μουσικές που έχουν θέση στην ελληνική πραγματικότητα».

Στο ξεκίνημά τους, το περίμεναν οι Locomondo ότι θα γνώριζαν τέτοια ανταπόκριση; «Πατούσαμε σε απάτητο έδαφος. Εκτός από μεμονωμένες προσπάθειες σε ορισμένα τραγούδια, κανείς δεν είχε προσπαθήσει να κάνει ένα τέτοιο πάντρεμα του ελληνικού μουσικού στοιχείου με αυτό το είδος μουσικής. Εμείς το προσπαθήσαμε χωρίς να έχουμε στο μυαλό μας το τι πηγαίναμε να κάνουμε. Είχαμε απλώς πολύ ενθουσιασμό και όρεξη να παίζουμε μουσική για όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό».

Η αλήθεια είναι ότι έχουν συνταιριάξει τα αταίριαστα: ρέγκε και σκα από τη μία, ελληνικός στίχος από την άλλη. «Τα πάντα ταιριάζουν, αρκεί να έχουν λόγο ύπαρξης» τονίζουν. «Είμαστε μια παρέα μουσικών που έτυχε να έχουμε έναν κοινό παρονομαστή, την αγάπη μας για τη ρέγκε και το σκα, και τη χρησιμοποιούμε ως πάτημα για να κάνουμε αυτό που κάνουμε. Τίποτε στη μουσική και στην τέχνη γενικότερα δεν είναι προϊόν παρθενογένεσης, αλλά συνδυασμού και παντρέματος διαφορετικών επιρροών και τάσεων. Το αν είναι καλό το αποτέλεσμα ή όχι θα το κρίνουν ο χρόνος και το κοινό». Το κοινό πάντως ως τώρα τους έχει κρίνει πολύ θετικά. Οι Locomondo συνεχίζουν να γράφουν τη μουσική που αγαπούν οι ίδιοι και οι πολυπληθείς φίλοι τους, ενώ θεωρούν ότι τα νέα συγκροτήματα πρέπει να βρουν κάποια στιγμή τον δρόμο τους. «Το θέμα είναι να βρουν τη θέση τους στην ελληνική μουσική πραγματικότητα, αλλά και την ευκαιρία να ακουστούν σε ένα ευρύτερο κοινό. Βλέπουμε ότι ο κόσμος διψάει για καινούργια πράγματα. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι δισκογραφικές εταιρείες είναι να δώσουν βήμα σε νέους ανθρώπους. Δεν σημαίνει ότι επειδή ένα-δύο είδη μουσικής πουλάνε, τα υπόλοιπα δεν έχουν θέση στη δισκογραφία».

Η ίδιοι έχουν βρει τη θέση τους. Στα live αλλά και στη δισκογραφία. «Τα live για εμάς, εκτός από πολλά άλλα, μας δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μπροστά στο κοινό τα καινούργια τραγούδια μας. Ηδη, μετά την κυκλοφορία του νέου μας “ζωντανού” δίσκου, εκτός από τα γνωστά τραγούδια που παίζουμε, έχουμε αρχίσει και δοκιμάζουμε κάποιες καινούργιες ιδέες».

  • Κύτταρο, Ηπείρου 48 και Αχαρνών, τηλ. 210 8224.134. Ωρα έναρξης: 22.30.

No comments: