Monday, January 4, 2010

Συμφωνία για πιάνο και πινέλο

Με πόσους τρόπους μπορεί η μουσική και η ζωγραφική να γίνουν από κοινού θέαμα επί σκηνής; Ο συνθέτης Παναγιώτης Μπερλής και η ζωγράφος Αγγελική Κούρκουλου επιχειρούν, πάντως, τη συνύπαρξη των δύο τεχνών με εντελώς απρόβλεπτο τρόπο. Αύριο, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής στον Βόλο θα παρουσιάσουν τη μουσικο-εικαστική παράσταση «Live Paint2 Live Music».

Ο συνθέτης θα αυτοσχεδιάζει στο πιάνο μουσική που εμπνεύστηκε από τη ζωγραφική της εικαστικού. Κι εκείνη, σ' έναν μεγάλης κλίμακας καμβά θα ζωγραφίζει μπροστά στα μάτια των θεατών τους «συννεφένιους» αγγέλους της. Η παράσταση είναι παραγωγή της ομάδας που ίδρυσαν οι δύο καλλιτέχνες το 2007 και την ονόμασαν «Pan Angel 8 Arts» για να «πλέξουν», όπως λένε, τη ζωγραφική με τη μουσική δημιουργία. Εντάσσεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου.

Ας δούμε, όμως, πώς τα πλήκτρα του πιάνου θα συνομιλούν με τις κινήσεις του πινέλου στον καμβά. Ο Παναγιώτης Μπερλής έχει ήδη γράψει μουσική για σύνολο εγχόρδων σε ύφος μπαρόκ με τίτλο «Χορός των Αγγέλων». Την εμπνεύστηκε από την εικαστική ενότητα της ζωγράφου «Fuga για έναν άγγελο». Το μουσικό έργο θα αποτελέσει και τη βάση του αυτοσχεδιασμού της παράστασης. Ο δημιουργός ενδέχεται να απομακρυνθεί από τα μπαρόκ όρια της αρχικής σύνθεσης για να κινηθεί σε τζαζ, προγκρέσιβ και άλλες μουσικές κατευθύνσεις. Ταυτόχρονα μια μεγάλη βιντεοθόνη θα δείχνει ευκρινώς στους θεατές τις λεπτομέρειες της ζωγραφικής διαδικασίας, τις λεπτές αποχρώσεις των χρωμάτων και των μορφών, που θα σχεδιάζει σε πραγματικό χρόνο η Αγγελική Κούρκουλου στον καμβά. Η διέγερση των αισθήσεων είναι το ζητούμενο της δράσης τους μέσα από το μπλέξιμο των ήχων με τα χρώματα.

«Μας ελκύει σε όλη αυτή τη διαδικασία η αμεσότητα, η οποία μας επιτρέπει να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο βαθύτερα και να του μεταφέρουμε συγκίνηση, μηνύματα ελπίδας και συμφιλίωσης. Θεωρώ γοητευτική και ενδιαφέρουσα τη συνομιλία δύο δημιουργών από διαφορετικές τέχνες μπροστά στο κοινό», λέει ο Παναγιώτης Μπερλής.

Αν και στην παράστασή τους η κλασική σχέση του κοινού με την τέχνη διαταράσσεται, ο συνθέτης είναι σίγουρος ότι δεν απομυθοποιείται η καλλιτεχνική δημιουργία. «Δεν έχει καμία μορφή σεμιναρίου αυτό που επιχειρούμε, ούτε θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο τους μηχανισμούς της τέχνης. Υπάρχει ένα γοητευτικό παιχνίδι με τους ήχους, τα μουσικά μοτίβα, τα χρώματα και τους αυτοσχεδιασμούς».

Η Αγγελική Κούρκουλου γοητεύεται, επίσης, από τις μοναδικές στιγμές που μπορούν να γεννηθούν την ώρα της παράστασης, σχεδόν από το τίποτα. «Οι Αγγελοί μου δεν είναι οι κλασικοί με τα γνωστά φωτοστέφανα. Είναι μορφές που έχουν για σώμα τους σχηματισμούς των σύννεφων. Αλλάζουν μορφή και αποχρώσεις από τα παιχνίδια που κάνει το φως, σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας, με τον ουρανό».

Ο Παναγιώτης Μπερλής έχει σπουδάσει ανώτερα θεωρητικά, σύνθεση, τζαζ πιάνο, τζαζ θεωρία. Διδάσκει πιάνο, κιθάρα και μουσική τεχνολογία. Εχει συμμετάσχει σε διάφορα τζαζ, ροκ και εναλλακτικά σχήματα και από το 1995 ώς το 2000 υπήρξε μέλος του συγκροτήματος «Διάφανα Κρίνα». Η Αγγελική Κούρκουλου σπούδασε ζωγραφική, γλυπτική, σχέδιο μόδας και Ιστορία της Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Εχει παρουσιάσει δουλειά της σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (από την Αμερική και την Αυστραλία ώς τις Δυτικές Ινδίες). Εχει εικονογραφήσει λογοτεχνικά βιβλία, έχει δημιουργήσει σκηνικά για παραστάσεις. Διδάσκει ζωγραφική, σχέδιο μόδας, body painting, γλυπτική, κόσμημα και κατασκευές. *

No comments: