Sunday, January 31, 2010

Δεν ζει, μα βασιλεύει

Φέτος, όπως κάθε χρόνο, στην επέτειο του θανάτου ή της γέννησης του Ελβις Πρίσλεϊ επισκέπτονται το ανάκτορό του στην Γκρέισλαντ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ενισχύοντας τα περιουσιακά στοιχεία της Πρισίλα και της κόρης της (μοναδικής κληρονόμου) Λίζα-Μαρί Πρίσλεϊ, που ξεπερνούν το ένα δισ. δολάρια.

Ενας κόσμος πολυποίκιλος, απ' όλα τα κοινωνικά στρώματα, που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ψυχολόγων, κοινωνιολόγων και ιστορικών. Δάσκαλοι, νοικοκυρές, σπουδαστές, μουσικοί, εργάτες, επιχειρηματίες, ανάπηροι, συνταξιούχοι κ.λπ. ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα και συμπεριφέρονται σαν προσκυνητές.

Ανάμεσά τους οι περίφημοι «ιμπερσονέιτορ» του Ελβις που υπολογίζονται σε τριάντα χιλιάδες σε όλο τον κόσμο! Σαν τον «αδελφό» της γλυκύτατης Μισέλ Πφάιφερ στη διασκεδαστική ταινία του Τζον Λάντις «Κυνηγητό μέσα στη νύχτα», που ζει ως σωσίας του Ελβις. Στην Ελλάδα, πολύ προτού αποκτήσουμε τους ροκαμπιλάδες που συχνάζουν σε δικά τους μπαράκια και αγοράζουν βινύλια από τα δισκάδικα των Εξαρχείων, είχαμε τους πρώτους «μίμους» του Ελβις, ήδη από τη δεκαετία του '60!

Στο Η' Γυμνάσιο, στην πλατεία Κολιάτσου, ο δικός μας Ελβις δεν ήταν ψηλός και γόης, αλλά προσπαθούσε να αφήσει φαβορίτα παρακάμπτοντας το απαγορευτικό σχολικό καθεστώς, φορούσε ζώνες με μεγάλες αγκράφες, μαύρο δερμάτινο παντελόνι, ροζ πουκάμισο και μπότες με σπιρούνια, χαμογελούσε μισοστραβά, έπαιζε κιθάρα, ήξερε όλα τα τραγούδια και έκανε μονόζυγο στα κάγκελα της εκκλησίας του σχολείου, προκαλώντας το θαυμασμό των αρρένων μαθητών, ελλείψει θηλέων. Και, το κυριότερο, συστηνόταν ως Λάκις Τζάκσον! Είχε οικειοποιηθεί το όνομα με το οποίο ο Ελβις εμφανιζόταν στην ταινία «Viva Las Vegas», προσθέτοντας το τελικό «ς» στο Λάκι! Στα περισσότερα παιδιά φαινόταν πολύ αλλόκοτη και αστεία η εμφάνιση και η συμπεριφορά του, ενώ υπήρχαν κι αυτοί που τον κοντράρανε γιατί ήταν οπαδοί του Κλιφ Ρίτσαρντ, που ανταγωνιζόταν τον Ελβις ως η ευρωπαϊκή εκδοχή του ατίθασου μοντέρνου νέου... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

No comments: