Wednesday, January 20, 2010

Βλέπω στον ύπνο μου το μπράβο του κόσμου

Αποκαλύπτει γιατί για πέντε χρόνια έλειψε από τη χειμερινή διασκέδαση και συγκρίνει το Παλλάς με το παρισινό Ολυμπιά

«Tο βράδυ, όταν ξαπλώνω στο κρεβάτι μου, βλέπω το θέατρο γεμάτο κόσμο κι όλο τον κόσμο να μού λέει μπράβο για τις επιλογές μου»: Κι όμως, αυτό το όνειρο δεν ανήκει σε κάποιο αγχωμένο νέο καλλιτέχνη που κάνει τα πρώτα του βήματα αλλά στην κορυφαία του ελληνικού τραγουδιού, τη Χαρούλα Αλεξίου, η οποία επιστρέφει ύστερα από πέντε ολόκληρα χρόνια αποχής στη χειμερινή ζωή της Αθήνας. Από το βράδυ του Σαββάτου και για συνολικά δεκαπέντε νύχτες θα βρίσκεται στη σκηνή του «Παλλάς», συνοδευόμενη από τους εξαιρετικούς μουσικούς της, με στόχο να πείσει πως «Η Αγάπη θα σε βρει όπου και να ‘σαι».

Από το Σάββατο και για 15 βραδιές η Χάρις Αλεξίου θα εμφανίζεται στο Παλλάς

Από το Σάββατο και για 15 βραδιές η Χάρις Αλεξίου θα εμφανίζεται στο Παλλάς

Η Χάρις Αλεξίου είναι από εκείνες τις γυναίκες που δεν μπορούν να κρύψουν εύκολα τα συναισθήματά τους. Οταν δεν είναι καλά, το μαρτυράει αυτή η μελαγχολία στα μάτια της, κι όταν πάλι είναι χαρούμενη, λάμπει ολόκληρη κι εκφράζει τον ενθουσιασμό της σαν μικρό παιδί. Και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο «Παλλάς» με αφορμή τις εμφανίσεις της, είδαμε μια Χαρούλα λαμπερή, χαμογελαστή γεμάτη ενέργεια κι ανυπομονησία για το νέο της αυτό καλλιτεχνικό εγχείρημα. Αλλωστε μάς το είπε και η ίδια: «Τον τελευταίο καιρό νιώθω πως ζω γι’ αυτές τις βραδιές στο «Παλλάς». Εύχομαι το κέντρο του κόσμου να είναι το Σύνταγμα».

Οπως μας αποκάλυψε ο λόγος της πενταετούς απουσίας της από τη χειμερινή διασκέδαση ήταν η έλλειψη ενός χώρου που να έχει τις προδιαγραφές που εκείνη επιθυμεί. Της έλειπε πολύ αυτό: «Εχω ταξιδέψει σχεδόν σ’ όλο τον κόσμο, έχω τραγουδήσει στις ωραιότερες αίθουσες του κόσμου. Και πάντα αναρωτιόμουν γιατί να μην υπάρχει και στην Αθήνα μια αίθουσα να κάνουμε τις συναυλίες μας όπως στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και όταν ανακαινίστηκε το «Παλλάς», χτύπησε η καρδούλα μου», είπε η Χάρις Αλεξίου και συμπλήρωσε με νόημα: «Συγκρίνω το «Παλλάς» με το «Ολιμπιά» του Παρισιού, όπου ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να παρουσιάσει τη δική του δουλειά χωρίς να χρειάζονται ειδικές παραγωγές όπως κάνει το Μέγαρο».

Οσο για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει; «Προς το παρόν διαρκεί δέκα ώρες, αλλά στόχος είναι να το φθάσουμε στις δύο ώρες και δεκαπέντε λεπτά για να μη βαρεθεί ο κόσμος», ανέφερε χαριτολογώντας η ερμηνεύτρια.

Στη διαδικασία της επιλογής τραγουδιών τη βοήθησε, μια φίλη από τα παλιά και βαθιά γνώστρια του ρεπερτορίου της, η Λίνα Νικολακοπούλου, η οποία ομολόγησε χθες πως είναι πολύ δύσκολο σε ένα διάστημα δύο ωρών να γίνει ένα ωραίο πορτρέτο της Αλεξίου, μιας ερμηνεύτριας της οποίας μόλις ακουστεί το όνομα ο κάθε άνθρωπος ανακαλεί ένα τραγούδι της στη μνήμη του: «Αν μετρήσουμε τα χιλιόμετρα του αισθήματος που μάς έχει πάει η Αλεξίου, τότε θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε γυρίσει όλο τον κόσμο μαζί της», τόνισε η στιχουργός και συμπλήρωσε πως «η παράσταση θα έχει τόσο πολλά χρώματα που θα μοιάζει σαν να έχει πει όλα της τα τραγούδια».

Μουσική και τραγούδια λοιπόν: αυτό είναι το αντίδοτο της Χαρούλας στην κρίση. Γιατί, όπως είπε και η Λίνα Νικολακοπούλου παραφράζοντας, ειδικά για την περίσταση, το τραγούδι της «Κοίτα μια νύχτα»: «Μάτια μου η Ελλάδα/ Το λέει για φιλενάδα/Κι ενώ βουτάει στην κρίση/ Σου σκάει και μια λιακάδα...».

Αναστασία Κουκά, ΕΘΝΟΣ, 20/01/2010

No comments: