Thursday, January 14, 2010

Αφιέρωμα στην πιανίστρια και συνθέτρια Ρένα Κυριακού



http://www.tar.gr/images/KYRIAKOUtn005.jpg

ΣΥΝΑΥΛΙΑ. Υπήρξε το παιδί-θαύμα στην τρίτη δεκαετία του 20ού αιώνα. Εδειξε το μουσικό και συνθετικό της ταλέντο από την ηλικία των πέντε ετών παρουσιάζοντας στο κοινό τις δικές της συνθέσεις. Διέγραψε λαμπρή διεθνή σταδιοδρομία (ρεσιτάλ, συμμετοχή στις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, δισκογραφία) και μολονότι διαπρεπείς ξένοι μουσικοί είχαν εκφράσει τον θαυμασμό τους για τη συνθετική της ιδιοφυΐα, η Ελληνίδα πιανίστα και συνθέτρια Ρένα Κυριακού (1917-1994) παραμένει ελάχιστα γνωστή για τις συνθέσεις της στη χώρα της.

Μια εικόνα από το συνθετικό της έργο θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στην αυριανή της συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με σολίστ τη Δόμνα Ευνουχίδου και διευθυντή ορχήστρας τον Μύρωνα Μιχαηλίδη. Η Θεσσαλονικιά πιανίστα γνώρισε από κοντά την Ελληνίδα δημιουργό και αύριο θα ερμηνεύσει, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, το Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, έργο 18.

Το πρόγραμμα ανοίγει με τη νοσταλγική Pavane του Gabriel Faur�, έργο για ορχήστρα και προαιρετικά για χορωδία, που χρονολογείται από το 1887 αλλά στην ορχηστρική της εκδοχή πρωτοπαρουσιάστηκε το 1988. Το έργο της Ρένας Κυριακού ακολουθούν τρεις ακόμη πρώτες εκτελέσεις από την ΚΟΘ, επιλεγμένες από τη νεανική δημιουργία του Ιταλού συνθέτη, μουσικολόγου και παιδαγωγού Τζιαν Φραντσέσκο Μαλιπιέρο.

Τα τρία έργα Grottesco (1917), Dittirambo tragico (1917) και Sinfonia degli eroi (1905) θα συμπεριληφθούν στη νέα, έβδομη κατά σειρά, δισκογραφική παραγωγή της ΚΟΘ. Η ηχογράφηση των έργων του Μαλιπιέρο για την εταιρεία Naxos θα γίνει αρχές Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

  • Γιωτα Mυρτσιωτη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14/01/2010

No comments: