Friday, January 15, 2010

Οι πολυεθνικές είναι σουπερμάρκετ, εμείς ντελικατέσεν

Πριν από τρία χρονια το «Misplaced» εισέβαλε στην ελληνική σκηνή σέρνοντας ένα μίγμα από ρέγκε και χιπ χοπ, φανκ και τζαζ.

Ράπερ, μουσικοί και dj's, με επικεφαλής τον Blend ή Mishkin, όπως υπογράφει τους δίσκους του ο Γιώργος Μαντάς, έχτιζαν έναν ευφάνταστο δίσκο. Από εκεί ξεκίνησε το ταξίδι της ανεξάρτητης δισκογραφικής Cast-a-blast. Και απόψε στο Bios, από τις 10.30 μ.μ., οι μουσικοί της θα κάνουν μια αναδρομή στους δίσκους που κυκλοφόρησαν.

«Δεν θα μετράμε κεφάλια στη συναυλία», λέει ο Blend. «Πιστεύω ότι θα έρθουν όσοι μας γουστάρουν και περνάμε και εμείς καλά μαζί τους. Μέσα σε αυτά τα τρία χρονια είδαμε ότι υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται. Θέλει να μάθει τι φτιάχνουμε τώρα και τι πρόκειται να βγάλουμε στο μέλλον. Οπότε θα είμαστε όλοι μαζί και θα παίξουμε στον ίδιο χώρο».

Το «Misplaced» έκανε την αρχή. Μετά κυκλοφόρησε ο δίσκος της Sugahspank με τα σόουλ-φανκ κομμάτια, το αλλόκοτο χιπ χοπ του «Sudden Death» του Blend και, πολύ πρόσφατα, το «σπιτικό» χαρμάνι ήχων του Larry Gus.

Κυκλοφορούμε ό,τι μας αρέσει

«Οταν είχα τελειώσει το "Misplaced" έψαχνα μια εταιρεία να το βγάλω. Δεν τα έβρισκα με καμία και τελικά σκέφτηκα να το βγάλω μόνος μου. Ηταν και ολόκληρη παρέα πίσω μου, που συμφωνούσε, με έσπρωξαν και αυτοί αρκετά και έγινε» διηγείται ο Blend.

Αλλωστε η τεχνολογία έχει λύσει σήμερα τα χέρια του μουσικού. «Ετσι όπως έχει στηθεί όλο το σύστημα της δισκογραφίας, δεν υπάρχει πια λόγος να δώσεις τα κομμάτια σου σε μια εταιρεία», λέει ο Blend. «Τώρα μπορείς μόνος σου να παίξεις σε όλα τα επίπεδα. Να γράψεις τη μουσική, να κάνεις την παραγωγή και να κυκλοφορήσεις τον δίσκο. Στο παρελθόν για να τα καταφέρεις, έπρεπε να περάσεις από ένα στούντιο, να βρεις παραγωγό και εταιρεία που θα κάνει τη διανομή. Τώρα ηχογραφείς σπίτι σου και διανέμεις τη δουλειά σου μέσα από το Ιντερνετ».

Με δέκα δίσκους μέσα σε αυτά τα χρόνια, η Cast-a- blast άφησε το στίγμα της στην ελληνική σκηνή. «Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος ήχος που θα μπορούσε να χαρακτηρίζει την εταιρεία» εξηγεί ο Blend. «Πάντως, κοινή επιρροή και αναφορά σε όλους τους δίσκους είναι το χιπ χοπ. Ολες οι κυκλοφορίες προσανατολίζονται σε ένα γήινο ήχο, μια ηλεκτρονική μουσική, που δεν φτιάχνεται από σινθεσάιζερ, αλλά ακολουθεί τη φιλοσοφία του σάμπλινγκ από την κουλτούρα του χιπ χοπ και της ρέγκε. Ποτέ όμως δεν ξέρεις τι γίνεται. Ο δίσκος του Larry Gus δεν έχει καμία σχέση με τις υπόλοιπες κυκλοφορίες. Τα πλαίσια είναι σαφή, κυκλοφορούμε ό,τι μας αρέσει στο αυτί. Προσωπικά νιώθω σαν να γράφω κασέτες στους φίλους μου. Ακόμα και ροκ εν ρολ θα έβγαζα. Με χαλάει, όμως, η ελληνική φάση του, αυτός ο απόηχος μιας παρακμής από το '70».

Το χαρτόνι δεν κάνει τη μουσική

Κάθε δίσκος πουλάει γύρω στα χίλια πεντακόσια αντίτυπα με τη βοήθεια του Ιντερνετ. «Βγάζουμε τη μουσική που γουστάρουμε να ακούμε» λέει ο Blend. «Αν δεν έχουμε χρήματα, την κυκλοφορούμε ψηφιακά. Η μορφή δεν έχει σημασία. Δεν κάνει το χαρτόνι τη μουσική». Ούτε το παράνομο κατέβασμα ενοχλεί την Cast-a-blast. «Στο Ιντερνετ όλα είναι ελεύθερα. Οχι μόνο κατεβάζεις, αλλά κάνεις αυτό που θες ανέξοδα. Παίζεις και βγάζεις προς τα έξω τη μουσική σου. Πολύ πιο υγιές από το να κάθεσαι και να παίζεις μουσική στο δωμάτιό σου μόνος σου».

Γι' αυτό και η κατάρρευση της μουσικής βιομηχανίας δεν αγγίζει τα παιδιά της Cast-a-blast. «Δεν μας απειλεί», εξηγεί ο Blend. «Οι πολυεθνικές είναι σουπερμάρκετ, εμείς είμαστε το ντελικατέσεν. Εχουμε διαφορετική φιλοσοφία. Κινούμαστε σε έναν μικρό κύκλο. Δεν έχουμε φιλοδοξία να κατακτήσουμε τον κόσμο. Προτιμούμε μια σταθερή κατάσταση που κινείται υπόγεια, συντηρεί κάποιους μουσικούς και εκφράζει κάποιο κόσμο, παρά κάτι μαζικό, που δεν θα μπορούμε να το χειριστούμε. Μέχρι τώρα η μουσική μας έδειξε ότι έχει δύναμη, μαζεύει κόσμο, χωρίς να χρειαστεί να χτυπήσουμε πόρτες».

Οσο για την ελληνική σκηνή, ο Blend είναι ρεαλιστής. «Βγαίνουν πολλοί και ωραίοι δίσκοι, αλλά πρέπει πρώτα να φύγουν όσοι είναι τώρα στα πράγματα. Και να αναλάβει κόσμος που έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει γύρω του. Δεν αφορίζω, ούτε κατηγορώ, αλλά η κατάσταση έχει λασπώσει. Η σκηνή δεν αποτελείται μόνο από μουσικούς, αλλά και από αυτούς που θα διοργανώσουν συναυλίες, θα σκηνοθετήσουν βιντεοκλίπ, θα φτιάξουν ραδιοφωνικές εκπομπές και θα γράψουν για όλα αυτά. Οπότε, όσοι πιστεύουν ότι έχουν σχέση, ας πάρουν τα πράγματα στα σοβαρά». *

Ποιοι παίζουν στη συναυλία

* Kill Emil meets Mr Tea

* Billa Qause with J Melik

* Larry Gus feat. Yorgos MC

* Blend with MC's Elephant Phinix, Bnc, The Kidd, Fernandez MC & El Pap Chico (WOM)

* DJ Palov

* Visuals by: Lee Turtle & Design Insane

* Bios Πειραιώς 84. Εναρξη 10.30 - Είσοδος 5 ευρώ.

Δέκα δίσκοι σε τρία χρόνια

* 1. Blend - Misplaced

* 2. Backslam Extravaganza - selected by Palov & Mishkin

* 3. BnC - The Birth

* 4. The Ottawa Bros - Duck Soup

* 5. Sugahspank! - The Incredible / The Invisible

* 6. Palov & Mishkin - Think Twice

* 7. Sugahspank! - The Incredible, The Invisible Instrumentals Ε.Ρ.

* 8. Sudden Death (a field guide) - Blend aka Mishkin

* 9. Larry Gus - Stitches

* 10. Billa Qause - Jazzova

Κομμάτια από τους δίσκους στο σάιτ www.cast-a-blast.com

No comments: