Sunday, January 31, 2010

HARRY NILSSON. Τον εκτιμούσαν οι Beatles


Οταν το 1968 οι Beatles επισκέφτηκαν την Αμερική για να κάνουν τη διαφημιστική προώθηση στο λευκό άλμπουμ τους, σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ποιο είναι το αγαπημένο τους αμερικανικό συγκρότημα ή τραγουδιστής, οι Lennon και McCartney απάντησαν ο Nilsson.

Αυτή η δήλωση έγινε σε μια περίοδο που ο Harry Edward Nelson ΙΙΙ, όπως ήταν ολόκληρο το πραγματικό του όνομα, είχε κυκλοφορήσει μόλις δύο άλμπουμ, αλλά λίγους μήνες αργότερα θα γνώριζε την πρώτη μεγάλη επιτυχία του.

Το ενδιαφέρον των Beatles, οι οποίοι στη συνέχεια γνωρίστηκαν μαζί του κι έμειναν φίλοι του μέχρι το τέλος της ζωής του, είχε ως επακόλουθο την πρόσκλησή του από τον σκηνοθέτη Otto Premminger να γράψει τη μουσική για την κωμωδία Skidoo, στην οποία έπαιζαν δύο από τους παιδικούς ήρωες του Nilsson, οι Groucho Marx και Jackie Gleason.

Ο γεννημένος στις 15 Ιουνίου του 1941, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, Nilsson ήταν για 7 χρόνια υπάλληλος σε γνωστή τράπεζα της Καλιφόρνιας, εργαζόμενος σε νυχτερινή βάρδια, για να έχει τη δυνατότητα την ημέρα να ασχολείται με τη μουσική.

Κάθε μέρα σχεδόν, έγραφε τραγούδια και γύριζε τις δισκογραφικές εταιρείες προσπαθώντας να βρεί κάποιον να τα ερμηνεύσει. Στα ντέμο που παρουσίαζε, τραγουδούσε ο ίδιος, και σ' αυτή την περίοδο ο Little Richard που άκουσε το τραγούδι του Groovy Little Suzie χαμογέλασε και του είπε: Εχεις πολύ καλή φωνή για λευκός. Η γνώμη τού Little Richard έδωσε κουράγιο στον Nilsson να ηχογραφήσει με δικά του έξοδα το πρώτο τραγούδι του, με τίτλο Donna, που κατάφερε να πωλήσει μόλις 4 αντίτυπα.

Στα μέσα της δεκαετίας του '60, αρκετοί ήταν αυτοί που αναγνώρισαν το ταλέντο του στη σύνθεση και τραγούδια του ηχογράφησαν ονόματα όπως οι Ronettes (ο Phil Spector ήταν από τους πρώτους που αγόρασε και ηχογράφησε τρία τραγούδια του με το συγκρότημα), Monkees, Glenn Campbell, Yardbirds, Turtles, Shangri-Las, Blood, Sweat and Tears, γεγονός που σύντομα οδήγησε στο πρώτο του δισκογραφικό συμβόλαιο με την RCA, στην οποία τον Οκτώβριο του 1967 κυκλοφόρησε το Pandemonium Shadow Show, που ήταν ουσιαστικά η πρώτη του δουλειά ύστερα από άπειρα ντέμο, άλμπουμ που πήρε τον τίτλο του από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ray Bradbury... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

No comments: