Sunday, January 10, 2010

Ομάρ Σόσα στο Χαφ Νόουτ

Αν μη τι άλλο, ο Ομάρ Σόσα έρχεται συχνά από τα μέρη μας. Μετά το παλαιότερο πέρασμά του από το «Χαφ Νόουτ» και την καλοκαιρινή του συναυλία στο Φεστιβάλ της Σάνης στη Χαλκιδική, επιστρέφει για δύο βραδιές στο Γκαζάρτε.

Ο δημοφιλής και χαρισματικός πιανίστας, που σύμφωνα με τους ειδικούς συνδυάζει τη λιτότητα του Τελόνιους Μονκ και τη μελωδικότητα του Κιθ Τζάρετ, έγινε ευρύτερα γνωστός για την ικανότητά του να ταιριάζει την παράδοση της πατρίδας του της Κούβας με εκείνη της Αφρικής. Την Παρασκευή και το Σάββατο θα αυτοσχεδιάσει -όπως συνηθίζει- και θα παρουσιάσει αποσπάσματα απ' όλες τις δουλειές του.

Το πλήθος των βραβείων που έχει κερδίσει ο Ομάρ Σόσα (πολλές φορές υποψήφιος για Γκράμι, Γουάμι και βραβεία του BBC Radio 3), είναι μόλις μία πλευρά της μαεστρίας του ως πιανίστα και συνθέτη. Δημιουργικός, με εξαιρετική αντίληψη της αρμονίας, ο χαμογελαστός και πολιτικοποιημένος δεξιοτέχνης παίζει στο πιάνο μελωδίες με σαφείς ρίζες στην κουβανέζικη παράδοση. Ωστόσο, σχεδόν πάντα φροντίζει να «μπλέκει» στα κομμάτια του ήχους και μουσικά όργανα από κάθε γωνιά του κόσμου.

Κορυφαίες στιγμές της καριέρας του, τα άλμπουμ «Prietos» και «Sentir» όπου έδεσε μοναδικά το κουβανέζικο πιάνο με τα παραδοσιακά όργανα της Γκάνας.

Ο ίδιος, πάντως, κρατά χαμηλούς τόνους. «Τι είναι άραγε τζαζ; Για μένα σήμερα δεν υπάρχει αβανγκάρντ», έχει πει παλαιότερα. «Τα πάντα είναι στο τραπέζι. Δεν μένει κάτι για να ανακαλύψουμε. Εχεις το σκόρδο, το κρεμμύδι, το ρύζι και δεκάδες τρόπους για να τα συνδυάσεις. Η έμπνευση και η μαεστρία που θα έχει το μαγείρεμά σου είναι αυτά που θα κάνουν το φαγητό σου ξεχωριστό. Κάπως έτσι βλέπω και τη σχέση μου με τη μουσική».

No comments: