Saturday, January 30, 2010

Τα έξυπνα κορίτσια της «θεατρικής» ποπ

  • Θηλυκά αστέρια που εφευρίσκουν μια νέα εικόνα στη σκηνή
  • Της Σαντυς Τσαντακη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Σάββατο, 30 Iανoυαρίου 2010

Η θεατρική ποπ δεν υπήρχε σαν είδος μέχρι χθες. Γνωρίζαμε μόνο κάτι χαζοχαρούμενα κοριτσάκια -και αντίστοιχα αγόρια- που έφτιαχναν γκρουπ με ημερομηνία λήξεως και έπαιζαν σε βίντεο κλιπ με παρόμοια κιτς συνολάκια. ΄Η κάτι ποπ τραγουδίστριες και τραγουδιστές που έδιναν μεγαλύτερη έμφαση στην εικόνα τους από ό, τι στη φωνή τους. Αυτό όμως είναι ποπ. Ποπ τσιχλόφουσκα, ποπ βιτρίνα, ποπ περιτύλιγμα και άδειο περιεχόμενο.

Η θεατρική ποπ είναι κάτι άλλο, αν και δεν υπάρχει επίσημα σαν όρος ή είναι μάλλον κάπως παρεξηγημένος αφού στο παρελθόν τον έχουν υιοθετήσει καλλιτέχνες σαν τον Αντριου Λόιντ Γουέμπερ αλλά και τον Τζάρβις Κόκερ των Pulp. Εμείς όμως μιλάμε για μια γενιά νεαρών κοριτσιών κυρίως, γύρω στα 20 και κάτι, που τολμούν να πουν κάτι διαφορετικό, να ξεφύγουν από τη νόρμα, να τολμήσουν να φορέσουν εντυπωσιακά καπέλα, παπούτσια κοθόρνους, φορέματα σε έντονες αποχρώσεις με σούσι, κουτάλια, φρούτα, αξεσουάρ με πονπόν και αρώματα, αλλά να μη σταθούν μόνο εκεί. Γιατί αυτό είναι ένα μόνο κομμάτι του ρόλου τους. Οι πρωταγωνίστριες της σύγχρονης ποπ χρησιμοποιούν τα σώματά τους και αυτό το ιδιαίτερο στυλ σαν ένα ευρύτερο καλλιτεχνικό πρότζεκτ.

Πρώτες ξεκίνησαν τον χορό η Ροϊζίν Μέρφι και η Lady Gaga. Με κοστούμια - οικοδομήματα. Και φωνές. Γιατί οι συγκεκριμένες σταρ δεν βασίζονται μόνο στην εικόνα τους, άλλο αν η πρώτη ανάγνωση ήταν σίγουρα πιο επιθετική, πιο κραυγαλέα, προκάλεσε, πριν καν έχουμε τα πρώτα δείγματα ήχου.

Μετά την επιτυχία της Lady Gaga που μεταμορφώνεται σε κάθε της εμφάνιση, χωρίς κανείς να μπορεί να πει με σιγουριά πώς θα ήταν αυτό το κορίτσι αμακιγιάριστο, αρχίσαμε να μαθαίνουμε και άλλα ονόματα που φλερτάρουν με αυτή τη νέα τάση. Κάπως έτσι εμφανίστηκε και η Κέρι Χίλσον με παραγωγό τον Timbaland. Αλλά και η Κέιτι Πέρι που μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από ταινία της δεκαετίας του ’50 με όλο το πακέτο της αναβίωσης.

Είναι η στιγμή που η σκηνή γίνεται μια τεράστια θεατρική αυλαία. Και μέσα σε δευτερόλεπτα, όλα τα είδη της θεατρικής τέχνης γίνονται ένα και παντρεύονται με έναν ολότελα καινούργιο τρόπο. Γιατί στη θεατρική ποπ όλα επιτρέπονται. Και τα τρισδιάστατα multimedia και τα τετραώροφα κοστούμια. Ο μαξιμαλισμός είναι το ζητούμενο. Και φυσικά το ταλέντο, γιατί διαφορετικά η μουσική δεν θα αντέξει.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την Αμερικανίδα Lady Gaga που γεννήθηκε το 1986 ως Στέφανι Τζοάν Αντζελίνα Τζερμανότα. Λέει ότι αναγκάστηκε να βάψει τα μαλλιά της ξανθά γιατί την μπέρδευαν με την Εϊμι Γουάινχαουζ. Η ίδια λέει ότι εμπνέεται από τον Ντέιβιντ Μπάουι και τον Φρέντι Μέρκιουρι (θυμηθείτε το «Radio Ga Ga»), μαζί με τη Μαντόνα, τον Μάικλ Τζάκσον και τη μόδα (με μούσα της την Ντονατέλα Βερσάτσε) κι εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην την πιστέψουμε. Εχει πουλήσει 8 εκατ. άλμπουμ και δεν επιτρέπει σε κανέναν να την αποκαλεί πλέον Στέφανι. Οπως λέει, «όταν γράφω μουσική, σκέφτομαι τα ρούχα που θέλω να φοράω στη σκηνή. Σκέφτομαι πώς θα τα βάλω όλα μαζί. Ποπ, περφόρμανς, θέατρο, ερμηνεία, τέχνη, μόδα. Θέλω το σκηνικό να είναι τόσο δυνατό που οι φαν να θέλουν να δοκιμάσουν, να γλείψουν, να γευτούν κάθετι δικό μας», λέει.

Και είναι η μοναδική της ευκαιρία να ξεχωρίσει από τη μάζα, καθώς είναι σημαντικό να μπορείς να φαίνεσαι μέσα σε μια σκηνή γεμάτη ανθρώπους με μικρόφωνα. H Roisin (Marie) Murphy, πάλι, είναι Ιρλανδή, γεννημένη το 1973. Ξεκίνησε την καριέρα της με τους Moloko. Επηρεάστηκε από τη δουλειά της Βίβιεν Γουέστγουντ. Σόλο από το 2004, δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον ήχο και διατηρεί ένα εξαιρετικά προσωπικό στυλ που τη διαφοροποιεί από τις συναδέλφους της, χωρίς όμως να... φωνάζει. Eίναι όμως και η Keri Lynn Hilson, γεννημένη το 1982. Αμερικανίδα, μέλος μιας ομάδας συνθετών και παραγωγών με την ονομασία The Clutch, ξέρει να τραβάει την προσοχή όπου εμφανίζεται. Η ίδια έχει γράψει τραγούδια για αρκετούς ράπερ και καλλιτέχνες, ανάμεσά τους, την Μπρίτνεϊ Σπίαρς και τον Ludacris. Τα μαθήματα στάιλινγκ όμως και ερμηνείας τα κρατάει για τον εαυτό της...

Τελευταία, και όχι καταϊδρωμένη, η Αμερικανίδα Κέιτι Πέρι, με έτος γεννήσεως το 1984. Το αληθινό της όνομα είναι Κάθριν Ελίζαμπεθ Χάτσον. Εγινε γνωστή το 2008 επειδή φίλησε ένα κορίτσι, με το τραγούδι «Kissed a girl». Και όμως, μεγάλωσε ακούγοντας αποκλειστικά μουσική γκόσπελ ενώ σπούδασε για μικρό χρονικό διάστημα και ιταλική όπερα... Τελευταία προτιμά την Αλάνις Μορισέτ, τη Σίντι Λόπερ, την Πατ Μπέναταρ, τον Φρέντι Μέρκιουρι... Η μητέρα της δεν χάνει την ευκαιρία να πει πόσο την ενοχλεί η μουσική της κόρης της... Για τα αξεσουάρ σε σχήμα φρούτων, κυρίως πεπονιού, που έχει αδυναμία, ουδέν σχόλιο. Ούτε για την απόφασή της να βάψει τα ξανθά μαλλιά της σκούρα καστανά. Εδώ μπορεί να παρέμβει μόνο η Lady Gaga. Και η Εϊμι (Γουάινχαουζ). Και η πρώτη κρέμα - βαφή στον κόσμο.

No comments: