Οσο κι αν μοιάζει σουρεαλιστικό, έγινε στ' αλήθεια: Μια παρέα από έλληνες μουσικούς έπαιζε τη «Φραγκοσυριανή» διασκευασμένη σε ρυθμό ρέγκε σε ένα κλαμπάκι του Αμβούργου. Μπροστά τους χόρευε ένας τουρκογερμανός σκηνοθέτης. Ετσι ξεκίνησε η συνεργασία -και αργότερα η φιλία- μεταξύ των συμπατριωτών μας Locomondo και του Φατίχ Ακίν.
Ο τελευταίος μάλιστα διάλεξε το τραγούδι του Βαμβακάρη, τόσο στην αυθεντική του ηχογράφηση, όσο και στην ρέγκε διασκευή του, για να ντύσει μουσικά το «Soul Kitchen», που είδαμε πρόσφατα και στην Αθήνα. Σίγουρα θα το ακούσουμε κι αυτό στις συναυλίες που δίνει το συγκρότημα κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 10.30 μ.μ. στο «Κύτταρο».
Χάρη σ' αυτή την ταινία, η διασκευή των Locomondo ακούστηκε και στην 66η Μόστρα της Βενετίας, υποδεχόμενη τους προσκεκλημένους στην παγκόσμια πρώτη προβολή της ταινίας στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ενα μήνα αργότερα, αρχές Νοεμβρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, μετά την προβολή της ταινίας η μπάντα έπαιξε live και ακολούθησε dj-set από τον σκηνοθέτη. Τώρα ο Ακίν και οι Locomondo κουβεντιάζουν να συνεργαστούν για κάποιο από τα επόμενα βιντεοκλίπ του συγκροτήματος.
Το ωραίο είναι ότι η διασκευή του πολυτραγουδισμένου ύμνου του Βαμβακάρη δεν αποφασίστηκε στην Ελλάδα, αλλά... στην Τζαμάικα. Το 2004 τα μέλη του συγκροτήματος γνωρίστηκαν με τον τρομπονίστα Βιν Γκόρντον των Skatalites, που είχε έρθει για συναυλία στην Ελλάδα. Τους προσκάλεσε στην Τζαμάικα και οι Locomondo πήγαν και ηχογράφησαν εκεί τον δεύτερό τους δίσκο, «12 ημέρες στην Τζαμάικα». Τότε αποφασίστηκε και η ηχογράφηση της «Φραγκοσυριανής», με παραινέσεις των Τζαμαϊκανών που άκουσαν το κομμάτι στο μπουζούκι και ξετρελάθηκαν.
Συναυλίες, όμως, και ηχογραφήσεις έχουν κάνει και με τον Νάτι Μπο των Ska Cubano, καθώς και με την Αμπάρο Σάντσεζ των Amparanoia. Μάλιστα, στο διπλό live CD που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, το «Ay, Ay, Ay» προέρχεται από την εμφάνιση της τελευταίας στο Θέατρο Βράχων το καλοκαίρι του 2008.
Το ίδιο καλοκαίρι είχαν την τύχη να βρεθούν ως σαπόρτ στη σκηνή του Rockwave με τον Μανού Τσάο, με τον οποίο επίσης δεν έχουν χάσει επαφή. «Μας είπε ότι για να κάνεις κάτι καλό χρειάζεται δουλειά και τύχη. Η τύχη μόνη της δεν αρκεί, γιατί αν σε βρει και εσύ δεν έχεις δουλέψει, τότε θα πάει χαμένη», λέει ο Μάρκος Κούμαρης, τραγουδιστής και κιθαρίστας του συγκροτήματος. «Δεν αποκλείεται να συνεργαστούμε μαζί του στο μέλλον. Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει εμείς να νιώσουμε έτοιμοι, ώριμοι αρκετά προκειμένου να κάνουμε μία πρόταση» συμπληρώνει ο ίδιος.
Και τέλος, ούτε το «Soul Kitchen» είναι η μοναδική τους συμμετοχή σε ταινία. Είχε προηγηθεί το 2007 το άλμπουμ-σάουντρακ για την ελληνική κωμωδία «Γαμήλιο Πάρτι» σε σκηνοθεσία της Κριστίν Κρόκος. «Από τότε που βγήκε το βιντεοκλίπ του ομώνυμου τραγουδιού έχουμε δεχτεί τουλάχιστον πενήντα e-mails από ζευγάρια που πρόκειται να παντρευτούν και τα οποία μας ρωτούν εάν μπορούμε να παίξουμε στο γάμο τους». «Δεν προλαβαίνουμε να το κάνουμε, αφού μας έχουν φάει τα live: Κύτταρο, φεστιβάλ στη Γερμανία, πίσω Ελλάδα επαρχία κ.ο.κ.», απολογείται ο άλλος κιθαρίστας τών Locomondo, Γιάννης Βαρνάβας.
- ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ, Κυρ. Ελευθεροτυπία, Επτά, Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010
Sunday, January 24, 2010
Ρέγκε «Φραγκοσυριανή» επί σκηνής
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment