Sunday, January 31, 2010

Οταν η σκα συναντά τη σόουλ

Νεοϋορκέζοι μπλέκουν την τζαζ με το σκα και ένα γκρουπ από το Βορρά αποδεικνύει πως η σόουλ δεν είναι μόνο αμερικανική υπόθεση. Περίεργους μουσικούς συνδυασμούς και καλλιτέχνες που φημίζονται για τη σκηνική τους δύναμη φιλοξενεί αυτές τις μέρες το «Half Note»:

Οι «New York Ska-Jazz Ensemble» ξεκίνησαν εμφανίσεις από την Παρασκευή, ενώ το αγγλο-ολλανδικό συγκρότημα της Λόρα Βέιν και των Βάιπερτοουνς κάνει πρεμιέρα στις 5 του μηνός (θα παραμείνουν εκεί μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου).

Οι «New York Ska-Jazz Ensemble» είναι ό,τι ακριβώς αναφέρει το όνομά τους: Μια ομάδα μουσικών από τη Νέα Υόρκη που ειδικεύονται στο να αναμειγνύουν το σκα, τη ρέγκε, την τζαζ, τη σόουλ και το φανκ. Ενωσαν τις δυνάμεις τους πριν από αρκετά χρόνια με στόχο να ανακαλύψουν τους κρυφούς δεσμούς ανάμεσα σε διάφορα μουσικά είδη.

Οι έξι μουσικοί πρωτοσυναντήθηκαν το 1994 και έπειτα από πέντε δίσκους και εμφανίσεις στην Ευρώπη, τον Καναδά και τη Νότια Αμερική, έχουν κερδίσει πολύ θερμές κριτικές. Αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι οι κεφάτοι ρυθμοί, η ενέργεια που έχουν στις ζωντανές εμφανίσεις, οι τολμηρές διασκευές που επιχείρησαν σε κλασικά κομμάτια της τζαζ και οι ευφάνταστοι συνδυασμοί. Αυτό το διάστημα κυκλοφορεί και ο νέος τους δίσκος «Live in Paris».

Το ίδιο δυναμικοί -τουλάχιστον επί σκηνής- είναι και η Λόρα Βέιν με τους Βάιπερτοουνς. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η μικρόσωμη τραγουδίστρια από το Μπράιτον γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στη μουσική και βρέθηκε με τους Ολλανδούς εντελώς κατά τύχη.

Συναντήθηκαν σε μια συναυλία στην Ολλανδία σε μια περίοδο που η Βέιν έψαχνε μουσικούς για να στελεχώσει το συγκρότημά της. Η χημεία τους λειτούργησε αμέσως και σε λιγότερο από ένα χρόνο μπήκαν στο στούντιο. Τον Ιανουάριο του 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο τους σινγκλ. «Είναι πολύ αστεία η ιστορία της συνάντησής μας και το myspace έπαιξε καθοριστικό ρόλο», λέει η Βέιν στην ιστοσελίδα της. «Είχαμε κλείσει μέσω Ιντερνετ να εμφανιστούμε μαζί χωρίς να ξέρουμε τίποτα ο ένας για τον άλλον. Από τη στιγμή που ανεβήκαμε στη σκηνή ήταν θέμα λεπτών να καταλάβουμε πως ταιριάζουμε. Ηταν γραφτό να γίνει»... *

No comments: