Wednesday, January 21, 2009

Το ραπ της Γάζας


Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

«Μουσική Ιντιφάντα» έχουν βαφτίσει οι Παλαιστίνιοι ράπερ το χιπ χοπ που ξεπηδάει από κάθε γωνιά της κατεχόμενης γης τους. Είναι οι πιτσιρικάδες που κουράστηκαν τόσο από τη θέα των πάνοπλων Ισραηλινών στρατιωτών στους δρόμους τους όσο και από τις εσωτερικές διαμάχες των πολιτικών ομάδων της Παλαιστίνης που εναλλάσσονται στην εξουσία. Εδώ υπάρχουν ονόματα, παλιά και νέα, ενδεικτικά ενός πολεμικού χιπ χοπ που μόλις τώρα άρχισε να δείχνει τα δόντια του.

Οι Palestinian Rapperz παίζουν χιπ χοπ στους δρόμους της Γάζας
* «Palestinian Rapperz»:

Πρωτόλειο ραπ, ασθματικό και σβέλτο, μέσα από ένα καταιγιστικό χιπ χοπ ρυθμό και αραβικά μοτίβα ως υπόστρωμα. Οι PR φτιάχθηκαν πέντε χρόνια πριν στους δρόμους της φλεγόμενης Λωρίδας της Γάζας και βρίσκουν τον ρυθμό και τους στίχους πολύ πιο αποτελεσματικά όπλα από την πέτρα που εκτοξεύεται στο τανκ. Το κουαρτέτο αποτελείται από ρεαλιστές. Γι' αυτούς η παγκόσμια κοινότητα, όπως αποδείχτηκε και πρόσφατα, αντιμετωπίζει με ανατριχιαστικό κυνισμό τη σφαγή των αμάχων. Οπότε, το μόνο που τους μένει για να γίνει γνωστός ο αγώνας των Παλαιστινίων είναι η μουσική. Και αυτό κάνουν, με την αντίστοιχη λύσσα.

www.myspace.com/palrapperz

* «DAM»:

Οταν κυκλοφόρησαν το «Who's the Terrorist» το 2001, έγιναν η χιπ χοπ μπάντα που έδωσε έναν ύμνο στον αγώνα. Είχαν στο βίντεο άγριες εικόνες, με τους στρατιώτες να πυροβολούν πιτσιρίκια με σφεντόνες, είχαν εμπρηστικούς στίχους όπου ανταπέδιδαν την κατηγορία του «τρομοκράτη» στο Ισραήλ και είχαν και το δικό τους εκρηκτικό μηχανισμό. Ενα χιπ χοπ πήχτρα στους μητροπολιτάνικους ρυθμούς και τους αμανέδες, σαν μίγμα τοπικής παράδοσης και σύγχρονης μουσικής. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν και το άλμπουμ «Dedication».

www.myspace.com/damrap

Οι Arapeyat ραπάρουν ενάντια στο Ισραήλ και τα τσαντόρ
* «Arapeyat»:

Οι δύο κυρίες δεν βολεύονται ούτε με τους κατακτητές ούτε με τα τσαντόρ. Ετσι ραπάρουν με τσαμπουκά και υποδόρια λαγνεία πάνω σε ένα μελωδικό χιπ χοπ ρυθμό. «Οι γυναίκες της Αραβίας» όπως μεταφράζεται το όνομά τους, είναι η Safa και η Nehua, που επιτίθενται με τους στίχους από τη μια στην ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης και από την άλλη στα στερεότυπα του Ισλάμ για τη γυναίκα. Στήνουν περίτεχνες μελωδίες πάνω από χορευτικούς ρυθμούς, θυμίζοντας μια άλλη αντάρτισσα, τη ΜΙΑ, περιφρονούν το ανώδυνο r' n' b' της σκηνής και θεωρούν το τραγούδι τους «μια πράξη αντίστασης».

www.myspace.com/safaa3arapeye

* «Boikutt

Ράπερ που συνεργάζεται με την κολεκτίβα των Παλαιστίνιων καλλιτεχνών Ramallah Underground, ο Boikutt δεν αρκείται σε πολιτικά μανιφέστα. Στήνει ολόκληρα ηχητικά τοπία, με μια ζοφερή ελεκτρόνικα που αντανακλά όλο τον εφιάλτη και την απόγνωση της ζωής στα κατεχόμενα, μέσα από μελωδίες της Μέσης Ανατολής και αλλόκοτους ρυθμούς. Και συχνά ραπάρει πάνω σε αυτό το μίγμα με ένα ψυχρό, απειλητικό ραπ για τους εχθρούς του και τους συμμάχους τους.

www.myspace.com/boikutt

* «The Philistines»:

Βίαιο χιπ χοπ, στολισμένο με όλη τη φανκ/σόουλ ατμόσφαιρα της δυτικής ακτής των ΗΠΑ. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, οι The Philistines είναι Παλαιστίνιοι μετανάστες από το Λος Αντζελες. Τους λείπει η προσωπική εμπειρία στη ζώνη του πυρός, αλλά είναι χωμένοι στο γκάνγκστα ραπ των μαύρων γκέτο. Και αυτό χρησιμοποιούν για να στολίσουν την επιθετική τους προπαγάνδα.

www.myspace.com/thephilistines


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/01/2009

No comments: