Tuesday, January 20, 2009

Η ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ ΣΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ. Γεννήθηκε για να τραγουδά τα τραγούδια του

Μαρία Φαραντούρη
ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009. «Γεννήθηκε για να τραγουδά τα τραγούδια μου» ήταν τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη όταν πρωτάκουσε τη Μαρία Φαραντούρη να ερμηνεύει το τραγούδι «Καημός». Σαράντα έξι χρόνια μετά, η Ελληνίδα ερμηνεύτρια συμμετέχει στο «Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη» με τραγούδια από τους κύκλους «Οδύσσεια», «Κύκλος Φαραντούρη», «Ένας όμηρος» και «Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 24 Ιανουαρίου.
Η βραδιά, στην οποία συμμετέχει και ο Διονύσης Τσακνής με τους Βerliner Ιnstrumentalisten, θα ξεκινήσει με τον «Κύκλο Φαραντούρη» (η μοναδική φορά που ο Έλληνας συνθέτης αποδίδει έναν κύκλο σε συγκεκριμένο τραγουδιστή) και τα τραγούδια «Κουράστηκα να σε κρατώ», «Τ΄ όνειρο καπνός» και «Πήρα τους δρόμους τ΄ ουρανού». Ακολουθεί η «Οδύσσεια», η οποία για τον Μίκη αποτελεί μια «επιστροφή στην παιδική ηλικία και στις πρώτες συνθετικές απόπειρες», με τα τραγούδια «Δίπλα στη θάλασσα», «Στην Καλυψώ», «Στη Ναυσικά», «Κίρκη», «Στον κάτω κόσμο», «Η ωραία Ελένη», «Θάλασσα μάγισσα».

«Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν», ο κύκλος που παρουσιάστηκε το 1966 από τη Μαρία Φαραντούρη, συναντά και πάλι της φωνή της. Θα ακουστούν τα τραγούδια «Άσμα ασμάτων», «Ο Αντώνης», «Ο δραπέτης» και «Άμα τελειώσει ο πόλεμος». Το τελευταίο μέρος του αφιερώματος περιλαμβάνει τραγούδια από τον κύκλο «Ένας όμηρος» που γράφτηκε το 1962 στο Παρίσι ως μουσική της ομώνυμης θεατρικής παράστασης και παίχτηκε στο Κυκλικό Θέατρο της Αθήνας. Ο Διονύσης Τσακνής θα ερμηνεύσει από τον κύκλο τα τραγούδια «Δεν έχει η γη κι ο κόσμος θέση», «Διαβάζεις στην Αγία Γραφή», «Το Σεπτέμβριο θυμάμαι» ενώ η Μαρία Φαραντούρη τα «Ήταν 17 Νοέμβρη/ Το γελαστό παιδί», «Άνοιξε λίγο το παράθυρο», «Θα σου δώσω ένα τόπι χρυσό».
ΙΝFΟ:«Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία, τηλ. 2310-895800), 24 Ιανουαρίου (στις 21.00). Εισιτήρια: 40, 25 και 12 (φοιτητικό) ευρώ.

No comments: