Η Δανάη Στρατηγοπούλου, η σημαντικότερη ερμηνεύτρια του παλιού ελαφρού τραγουδιού, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών
Η Δανάη Στρατηγοπούλου γεννήθηκε το 1913 στην Αθήνα αλλά πέρασε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια στη Γαλλία. Παράλληλα με τις σπουδές της στις οικονομικές και πολιτικές επιστήμες, σπούδασε ορθοφωνία και φωνητική.
Αν και το 1935 εξασκούσε το επάγγελμα της δημοσιογράφου, ένα ταξίδι της με τον Αττίκ αποτέλεσε την αφορμή για να στραφεί στο τραγούδι, τέχνη την οποία διδάχθηκε από τη Λάγγη Καρατζά. Αν και τραγούδησε σχεδόν όλους τους συνθέτες της εποχής, από τον Γιαννίδη ως τον Χαιρόπουλο, εν τούτοις ταυτίστηκε με τις μεγάλες επιτυχίες του Αττίκ.
Την περίοδο της Κατοχής οργάνωνε συσσίτια, έκρυβε συναγωνιστές της, τραγουδούσε στα νοσοκομεία, ενώ η αντιστασιακή δράση της (είχε ενταχθεί στις γραμμές του ΕΑΜ) την οδήγησε στις φυλακές Αβέρωφ. Την περίοδο της χούντας πήγε στη Χιλή, δίδαξε ελληνική δημοτική ποίηση στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο ως καθηγήτρια της Ελληνικής Λαογραφίας και γνωρίστηκε με τον Πάμπλο Νερούδα για να αναλάβει τη μετάφραση του έργου του στα ελληνικά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 1972 τιμήθηκε με ειδικό βραβείο της Προεδρίας της Χιλής (επί Αλιέντε ) στο Φεστιβάλ Χιλιανού Ελαφρού Τραγουδιού, καθώς και με το μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών και με Μετάλλιο από την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης.
Η Δανάη Στρατηγοπούλου (την τελευταία εμφάνισή της, ως τραγουδίστρια, έκανε στις αρχές της δεκαετίας του 1980) εξέδωσε επίσης ποιητικές συλλογές και μεταφράσεις, ενώ διετέλεσε μέλος της Εταιρείας Στιχουργών και Μουσικοσυνθετών Ελλάδος (η ίδια έχει γράψει περί τα 300 τραγούδια), της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών κ.λπ. Με τον σύζυγό της Γιώργο Χαλκιαδάκη είχαν αποκτήσει μία κόρη, την τραγουδοποιό Λήδα.
Σε δήλωσή του ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς τη χαρακτήρισε «μεγάλη κυρία του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και των Τεχνών». «Η Δανάη αποτέλεσε ένα φωτεινό σύμβολο για πολλούς νέους καλλιτέχνες» είπε, ενώ εξέφρασε στους οικείους της τα συλλυπητήριά του. Στην προσφορά της στον πολιτισμό αλλά και στους λαϊκούς αγώνες στάθηκε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Η κηδεία της θα γίνει αύριο, δημοσία δαπάνη, στις 3.30 μ.μ., από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
No comments:
Post a Comment