Friday, January 9, 2009

Ο Μάνος Λοΐζος που αγαπήσαμε

Οκτώ CD με τραγούδια του συνθέτη, προσφορά από «Το Βήμα της Κυριακής»

Το Βήμα, Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009. To κεφάλαιο Μάνος Λοΐζος, μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού που έκλεισε πρόωρα λόγω της φυσικής απώλειας του συνθέτη αλλά εξακολουθεί να μαγεύει, να εμπνέει και να συγκινεί, ανοίγει από αυτή την εβδομάδα «Το Βήμα της Κυριακής». Οκτώ CD σε μια πολυτελή θήκη που αποτελούν μια αντιπροσωπευτική μικρογραφία των δέκα συνολικά δίσκων που εξέδωσε ο συνθέτης στη διάρκεια της ζωής του συνιστούν τη νέα μεγάλη προσφορά της εφημερίδας. Πολυαγαπημένα τραγούδια («Ο Δρόμος», «Τζαμάικα», «Δελφίνι-δελφινάκι» κτλ.) τα οποία ταυτόχρονα καταγράφουν τις κοινωνικές εξελίξεις της χώρας μας στα χρόνια που δημιούργησε ο Λοΐζος σε αυθεντικές, πρώτες κατά κύριο λόγο, εκτελέσεις από μεγάλους ερμηνευτές όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χαρούλα Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Μαρία Φαραντούρη κ.ά. «σφραγίζουν» την έκδοση με την εγγύηση της ποιότητας.

«Συνεχίζοντας τη συνεργασία μας με τη Μinos-ΕΜΙ αλλά και το αφιέρωμα στους μεγάλους έλληνες συνθέτες, που άρχισε με τον Μάνο Χατζιδάκι και συνεχίστηκε με τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Μίκη Θεοδωράκη, ανοίγουμε το κεφάλαιο Μάνος Λοΐζος, το οποίο ελπίζουμε να αγκαλιάσει το κοινό με την ίδια αγάπη» είπε κατά τη χθεσινή παρουσίαση της προσφοράς ο Γιάννης Πρετεντέρης, διευθυντής σύνταξης του «Βήματος της Κυριακής».

Παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο ο Μάκης Μάτσας μίλησε με βιωματικό τρόπο για τον Μάνο Λοΐζο, τον οποίο πρωτογνώρισε το 1967, για να γίνουν έκτοτε συνεργάτες και φίλοι. «Ήταν ένας άνθρωπος γλυκύτατος, με χιούμορ, λιγόλογος,σεμνός. Η δημοσιότητα ήταν ο χειρότερος εχθρός του. Ο Μάνος δεν πέθανε,αυτοκτόνησε σιγά σιγά, μη ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών του. Λίγα τραγούδια έγραψε αλλά καθένα από αυτά ήταν πραγματικά ένας “σταθμός”» είπε χαρακτηριστικά.

Αδελφικός φίλος, κουμπάρος και, φυσικά, στενός συνεργάτης του Λοΐζου, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος συμπλήρωσε το «πορτρέτο» του επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «επρόκειτο για ένα παιδί μοναδικό που άφησε πολύ έντονα τα χνάρια του στη δισκογραφία. Ελάχιστοι συνθέτες έχουν αγαπηθεί όσο αυτός». Επίσης στενός συνεργάτης και φίλος, ο Γιώργος Νταλάρας έδωσε το δικό του στίγμα αναφερόμενος στον Μάνο Λοΐζο ως συνθέτη των νέων ανθρώπων.

No comments: