Wednesday, January 28, 2009

«...Στον ουρανό με τα διαμάντια...»


Διαστροφική ποπ από τους Animal Collective
**«Merriweather Post Pavilion»

Οι μελωδίες των Beach Boys σερφάρουν δίπλα στους πειραματισμούς των Beatles, ένας νεαρός μακρυμάλλης Σιντ Μπάρετ απαγγέλλει ανάμεσα στα ψυχρά ηχητικά τοπία των Kraftwerk και το παλαβιάρικο ροκ τσίρκο των Grateful Dead χάνεται μέσα σε απειλητικά σάουντρακ από ξεχασμένες b-movies του '60. Ιδού όλο το οπλοστάσιο όπου επέδραμαν αυτοί οι Αμερικανοί πειραματιστές για να φτιάξουν ποπ μουσική. Οχι τη στείρα πλαστική ποπ της βιομηχανίας, αλλά μια βέβηλη, διαστροφική και αλανιάρικη ποπ, όπως θα ταίριαζε στην κολεκτίβα. Ενα σύμπλεγμα από εθιστικές μελωδίες, που άλλοτε διαλύονται σε ένα ηλεκτρονικό ξέσπασμα και άλλοτε κόβονται από ένα ψυχεδελικό παραλήρημα.

Οι Animal Collective είναι από τις τελευταίες μπάντες των καιρών που αναζητούν την περιπέτεια στη μουσική τους. Και εδώ επιχειρούν ένα ταξίδι στον λαβύρινθο της ποπ των 60's, τη βουτηγμένη στις ψυχεδελικές ουσίες. Αφετηρία είναι το ανοιχτό θέατρο που έδωσε το όνομά του στον δίσκο, το Merriweather Post Pavilion του αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι, όπου από το '67 έπαιξαν μεγάλα ονόματα της τότε ροκ σκηνής. Τότε οι AC ήταν τα πιτσιρίκια που στριμώχνονταν γύρω από τη σκηνή. Και ανασύρουν από τη μνήμη εκείνον τον ήχο. Αλλά ως γνήσια παιδιά μιας εποχής που διαρκώς αλλάζει, περιπλανιούνται και στην ελεκτρόνικα, επιστρέφουν στις ακουστικές μελωδίες, ξαναβάζουν χορευτικούς ρυθμούς και στήνουν ένα διονυσιακό πανηγύρι.

Αλλά με τόσους διθυράμβους να έχουν γραφεί για «τους νέους Radiohead» ή το «Sgt Peppers αυτής της γενιάς», το άλμπουμ κινδυνεύει να καταβυθιστεί από την υπερβολή. Δεν είναι τίποτε από όλα αυτά, δεν μιμείται το παρελθόν αλλά «κλέβει» επιδέξια και επιλεκτικά από αυτό. Και τελικά είναι η νέα εξαιρετική δουλειά κάποιων μουσικών που έχουν αποδείξει ότι δεν χωράνε στις καθιερωμένες φόρμες.

Εδώ υπάρχει όλο το άλμπουμ για ακρόαση: http://au.myspace.com/ dominorecordsoz

** «Motion Το Rejoin» - Brightblack Morning Light

(Sony-BMG)

Παρά τις ινδιάνικες σκηνές και την επισήμανση στο εξώφυλλο ότι το άλμπουμ ηχογραφήθηκε με ηλιακή ενέργεια, οι BML δεν είναι τίποτε χαζοχαρούμενοι γραφικοί νεοχίπις. Γόνοι της εποχής της σύγχυσης, όπως δείχνει και το τραγούδι «Hologram Buffalo», είναι ένα μίγμα ψυχεδελικής φολκ, μπλουζ φιλοσοφίας και ηχητικού μινιμαλισμού. Το τρίτο άλμπουμ τους, ηχογραφημένο στα βουνά του Νέου Μεξικού, είναι ένα χαμηλόφωνο καλειδοσκόπιο από ακουστικές κιθάρες και ξεχαρβαλωμένα πιάνα, με γκόσπελ φωνητικά και σφήνες από τρομπόνια και σαξόφωνα. Στοιχειωμένο από τα φαντάσματα του '60, βουτηγμένο στην ποστ ροκ φιλοσοφία και ελκυστικό με τον δικό του υπόγειο τρόπο.

*www.myspace.com/theboxerrebellion

Κάποια τραγούδια από το νέο άλμπουμ των Boxer Rebellion με τίτλο «Union». Είναι οι τύποι που τρία χρόνια πριν είχαν κυκλοφορήσει το ατμοσφαιρικό πρώτο άλμπουμ, το «Exits», και ήταν αρκετό για να βαφτιστούν και αυτοί «οι νέοι Radiohead». Αλλά αν μοιάζουν σίγουρα σε κάτι με την μπάντα του Τομ Γιορκ, είναι ότι άφησαν και αυτοί πίσω τους εταιρείες και cd και δίνουν το «Union» μόνο μέσα από το i-Tunes. Μια ανάλογη συνέχεια στο συναρπαστικό ντεμπούτο τους.
  • Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/01/2009

No comments: