Tuesday, January 20, 2009

Κάθριν Τζέκινς: «Η όπερα δεν είναι για την ελίτ»


Η δημοφιλής μέτζο σοπράνο έρχεται στην Αθήνα στις 5 Φεβρουαρίου


Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μοντέλο. Αλλά εκείνη προτίμησε να ακολουθήσει τη μεγάλη της αγάπη, το τραγούδι. Μόλις 27 ετών, η Βρετανή μέτζο σοπράνο Κάθριν Τζένκινς, η οποία έχει ήδη μια λαμπρή καριέρα με τόσο θαυμαστές πωλήσεις δίσκων ανά τον κόσμο που συγκρίνονται με εκείνες των δίσκων της Μαρίας Κάλλας, έρχεται για την πρώτη σόλο εμφάνισή της στη χώρα μας στις 5 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Το ελληνικό κοινό είχε την ευκαιρία να την ακούσει για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2007, όταν εμφανίστηκε στο πλευρό του Πλάσιντο Ντομίνγκο στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Οι εξελίξεις όμως στην καριέρα της Κάθριν Τζένκινς, της πιο δημοφιλούς αυτή τη στιγμή crossover σοπράνο σε διεθνές επίπεδο (ερμηνεύει από κλασικό ως ελαφρύ ρεπερτόριο και μιούζικαλ), είναι ραγδαίες.Οπότε, ενάμιση χρόνο μετά, έρχεται και για τη δική της συναυλία, η οποία είναι αφιερωμένη στην εκστρατεία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Τρεις εβδομάδες πριν πατήσει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής η Κάθριν Τζένκινς ήρθε στη χώρα μας για να μιλήσει γι’ αυτή τη μεγάλη βραδιά: «Καλημέρα» λέει καθαρά και τα λαμπερά, γαλάζια μάτια της φωτίζονται ακόμα περισσότερο.

«Η πρώτη φορά που εμφανίστηκα στην Ελλάδα, δίπλα στον Πλάσιντο Ντομίνγκο, είναι μία από τις πιο αγαπημένες μου συναυλίες σε όλο τον κόσμο», λέει. «Οι αντιδράσεις του κοινού ήταν καταπληκτικές. Ανυπομονώ να ξανάρθω για τη δική μου προσωπική εμφάνιση».
  • Τι είναι αυτό που σας ευαισθητοποιεί ώστε να δώσετε φιλανθρωπικό υπόβαθρο στο κονσέρτο σας;

Ο πατέρας μου πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα. Η μητέρα μου έχει αναπτύξει πολύ έντονη δραστηριότητα στον τομέα της πρόληψης κατά του καρκίνου. Οταν έμαθε ότι η συναυλία στηρίζει την εκστρατεία για την πρόληψη του καρκίνου του στήθους, χάρηκε πολύ. Πιστεύω ότι όλοι οφείλουμε να είμαστε ευαισθητοποιημένοι.

  • Είστε crossover σοπράνο. Ερμηνεύετε από άριες και κλασικά ως σύγχρονα ακούσματα. Τι είναι αυτό που θέλετε να περάσετε στο κοινό όταν τραγουδάτε;

Καταβάλλω κάθε προσπάθεια να μεταφέρω την κλασική μουσική στους νέους. Ως crossover ερμηνεύτρια, μου αρέσει να περνάω από το κλασικό ρεπερτόριο στο σύγχρονο. Δεν είμαι βέβαια η μοναδική που ερμηνεύει crossover ρεπερτόριο. Ο Μποτσέλι κάνει το ίδιο επίσης ή η Ρενέ Φλέμινγκ, αλλά τείνει περισσότερο στο κλασικό ρεπερτόριο. Θέλω να δείξω στο κοινό ότι η μουσική μου απευθύνεται σε όλους, εκπαιδευμένους στην όπερα και μη. Δεν είναι για την ελίτ. Ο μέσος άνθρωπος πρέπει να έχει πρόσβαση στην όπερα. Και οι τιμές να είναι χαμηλές.

  • Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συνθέτης και ρόλος; Σκέφτεστε να ηχογραφήσετε μια ολόκληρη όπερα;

Ο αγαπημένος μου συνθέτης είναι ο Ροσίνι και ο αγαπημένος μου ρόλος η Κάρμεν. Ως σήμερα δεν έχω τραγουδήσει ούτε ηχογραφήσει μια ολόκληρη όπερα. Σκέφτομαι να το κάνω ξεκινώντας από μια όπερα του Μότσαρτ.

- Την Κάθριν Τζένκινς θα συνοδεύσει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Πυλαρινού. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει κλασικές άριες από την Κάρμεν, τον Τζάνι Σκίκι, αποσπάσματα από μιούζικαλ όπως το West Side Story του Μπερνστάιν, αλλά και κομμάτια του Γιόχαν Στράους κ.ά. Οπως λέει ο μαέστρος, «όλα τα κομμάτια είναι πολύ γνωστά στο κοινό».

Info

Η Κάθριν Τζένκινς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Αίθουσα Φίλων 5/2/2009. 8.30 μ.μ. Με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού. Εισιτήρια προς 100, 62, 50, 35 και 20 ευρώ φοιτητικό στα ταμεία του Μεγάρου, τηλ. 210-7282333. www.megaron.gr

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, Τρίτη, 20.01.09

No comments: