Monday, January 19, 2009

Τζαζ «κατάληψη» για μία ημέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Πανοραμική άποψη «τζαζ» δρωμένου- ένα από τα πολλά που φιλοξένησε το περασμένο Σάββατο το Μέγαρο Μουσικής (ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ)
ΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009. Oπως δεν το είχαμε δει ποτέ ως σήμερα ήταν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το περασμένο Σάββατο, όπου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μια από τις πιο σημαντικές και όμορφες εκδηλώσεις που αφορούν την τζαζ μουσική στη χώρα μας με τίτλο «Μεγάλη νύχτα της τζαζ». Από το μεσημέρι, που έγιναν τα εργαστήρια για τα ντραμς και το μπάσο, ως τις πρώτες πρωινές ώρες, με τη συναυλία του Δημήτρη Σεβδαλή και τα jam sessions, όλοι οι χώροι γύρω από τις Αίθουσες Νίκος Σκαλκώτας και Βanquet μετατράπηκαν σε ένα ζεστό τζαζ κλαμπ. Ο κόσμος, με ένα ποτό στο χέρι, όταν δεν παρακολουθούσε μια από τις πολλές ενδιαφέρουσες συναυλίες, μπορούσε να βλέπει από τις οθόνες τα όσα συνέβαιναν στις άλλες αίθουσες και να συνομιλεί με την παρέα του σε χώρους αισθητά αλλαγμένους ώστε να αποπνέουν τον ανάλογο γιορτινό τόνο.

Από τις συναυλίες εκείνη που χωρίς αμφιβολία συγκέντρωσε τα βλέμματα των περισσοτέρων ήταν του θρυλικού μπασίστα Ρον Κάρτερ, ο οποίος αποθεώθηκε με το κουαρτέτο του παρουσιάζοντας είτε κλασικές συνθέσεις, όπως το «Μy Funny Valentine» του Μάιλς Ντέιβις - συμμετείχε άλλωστε στην πρώτη ιστορική ηχογράφησή του-, είτε δικές του από το πρόσφατο άλμπουμ για τη Βlue Νote «Jazz & Βossa». Τις εντυπώσεις κέρδισε επίσης ο περκασιονίστας Ρολάντο ΜοράλεςΜάτος . Ο πιανίστας Μάρκους Ρόμπερτς κέντρισε τους φίλους της τζαζ με τους αυτοσχεδιασμούς του, ενώ η σύμπραξη της Καμεράτα με τον μπασίστα Γιώργο Φακανά και το συγκρότημά του αποτέλεσε μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της βραδιάς.

No comments: