Thursday, January 29, 2009

Μια συγκινητική έκπληξη «Η σκόνη του χρόνου»

Η Ελένη Καραϊνδρου με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο
Η Ελένη Καραΐνδρου με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Μπορεί να έχουν περάσει 25 ολόκληρα χρόνια από τότε που ξεκίνησε η συνεργασία της Ελένης Καραΐνδρου με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, η ίδια ωστόσο νιώθει τον ίδιο ενθουσιασμό κάθε φορά που δουλεύει μαζί του.

Αφορμή για τη νέα τους καλλιτεχνική συνάντηση στάθηκε η νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τίτλο «Η σκόνη του χρόνου», την οποία η συνθέτρια ανέλαβε να «πλουτίσει» με τη μουσική της.

Το σάουντρακ της ταινίας, που κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο από την ECM, σε παραγωγή Μάνφρεντ Αϊχερ και διανέμεται στην Ελλάδα από τη «Μικρή Αρκτο», παρουσιάστηκε επίσημα χθες στον «Ιανό».

Σαν μια «συγκινητική έκπληξη» περιγράφει η Ελένη Καραΐνδρου την πρώτη ανάγνωση του σεναρίου της ταινίας. «Το να γράφεις μουσικής για τον κινηματογράφο είναι τελείως διαφορετικό απ το να δημιουργείς ένα άλμπουμ με μουσικό υλικό» παραδέχεται η ίδια.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το ότι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος δηλώνει πως στην Ελένη Καραΐνδρου βρήκε μια μουσική γλώσσα που έμοιαζε να γεννιέται ταυτόχρονα με τη γλώσσα των ταινιών του!

Και όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ίδιος προχθές σε μια σύντομη παρέμβασή του, «η τέχνη δεν μπορεί να δώσει την απάντηση στην κρίση, μπορεί όμως να γλυκάνει την αναμονή και να διατηρεί την ελπίδα».

  • Αναστασία Κουκά, ΕΘΝΟΣ, 29/01/2009

No comments: