Monday, January 19, 2009

Πέθανε, πλήρης ημερών, η Δανάη Στρατηγοπούλου

Τραγουδίστρια, μουσικός, συγγραφέας και καθηγήτρια, έγραψε πάνω από 300 τραγούδια και πολλά βιβλία.

Το αηδόνι του Αττίκ, όπως πέρασε στην ιστορία η Δανάη Στρατηγοπούλου, έφυγε σήμερα στα 96 της χρόνια, πλήρης ημερών.

Τραγουδίστρια, μουσικός, συγγραφέας, καθηγήτρια της ελληνικής λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Σαντιάγο της Χιλής και φωνητικής μουσικής σε πολλά ωδεία έγραψε περισσότερα από 300 τραγούδια, πολλά σε στίχους δικούς της καθώς και πολλά βιβλία, ενώ ασχολήθηκε και με μεταφράσεις. Μεταξύ άλλων μετέφρασε ελληνικά δημοτικά τραγούδια στα ισπανικά και ποιήματα του Πάμπλο Νερούδα στα ελληνικά. Ανάμεσα στα πολύ γνωστά τραγούδια που ερμήνευσε η Δανάη ήταν το «Ας ερχόσουν για λίγο», «Άδικα πήγαν τα νιάτα μου».

Γεννήθηκε το 1913 στην Αθήνα και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια στη Γαλλία. Παρακολούθησε για ένα χρόνο οικονομικές επιστήμες, γράφτηκε στη σχολή πολιτικών επιστημών και ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με το ελαφρό τραγούδι, σπουδάζοντας ορθοφωνία και φωνητική μουσική.

Στα τέλη του 1935 ξεκίνησε τη συνεργασία της με τον πρωτεργάτη της θρυλικής μάντρας, τον Αττίκ. Μια συνεργασία που έμεινε στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Η Δανάη Στρατηγοπούλου παντρεύτηκε τον Γιώργο Χαλκιαδάκη και απέκτησαν μια κόρη τη Λήδα.

Η κηδεία της θα γίνει το μεσημέρι της Τετάρτης από το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ

No comments: