Thursday, January 8, 2009

Ρον Ασετον: Η κιθάρα πίσω από τον Ιγκι Ποπ

File:Ron Asheton and Iggy Pop.jpg

Asheton (left) and Iggy Pop at concert, 2008


Ο Ιγκι Ποπ χαρακτήρισε χθες τον Ρον Ασετον «καλύτερό του φίλο». Στη φωτογραφία, ο Ιγκι στο κέντρο, αριστερά ο Ρον και δεξιά ο αδελφός του Σκοτ
«Κάναμε πρόβες ως Stooges στο υπόγειο της μάνας μου. Γουστάραμε τους Beatles και τους Stones, αλλά θέλαμε να παίζουμε κάτι διαφορετικό. Ετσι παραμόρφωνα τον ήχο της κιθάρας να ταιριάζει με το ουρλιαχτό του Ιγκι και η μάνα μου γινόταν έξω φρενών και έλεγε ότι χρειαζόμασταν ψυχίατρο. "Πώς είναι δυνατόν να λέτε ότι παίζετε μουσική και να βγάζετε αυτόν τον απαίσιο θόρυβο;" μας φώναζε».

Αυτή η παραμορφωμένη κιθάρα του Ρον Ασετον σε θρυλικά τραγούδια, όπως το «Ι wanna be your dog» ή το «Νο fun» ήταν το χαρακτηριστικό του ήχου των Stooges. Την Τρίτη το βράδυ ο 60χρονος κιθαρίστας, που βούτηξε στην παράδοση των μπλουζ και τη μετέτρεψε σε άγριο και βρώμικο ροκ εν ρολ, βρέθηκε νεκρός από καρδιακή προσβολή στο σπίτι του στο Αν Αρμπορ του Μίτσιγκαν.

Θαυμαστής των Beatles και των Who, ο Ρον μαζί με τον αδερφό του Σκοτ Ασετον στα ντραμς και τον μπασίστα Ντέιβ Αλεξάντερ ήταν το τρίο των Stooges πίσω από τον Ιγκι Ποπ. Ηταν οι πιτσιρικάδες που ξεκίνησαν το 1968 από το Ντιτρόιτ για να σκορπίσουν τον χαοτικό τους θόρυβο σηματοδοτώντας το τέλος της χίπικης ουτοπίας και εκφράζοντας όλη την οργή και την απόγνωση μιας γενιάς που ασφυκτιούσε στα αδιέξοδα των καιρών.

Ο Σκοτ έφυγε από τους Stooges μετά τα δύο πρώτα άλμπουμ αφού διαφώνησε με τον Ιγκι Ποπ. Επαιξε σε μπάντες, όπως τους The New Order και Destroy All Monsters, έφτιαξε μουσική για την ταινία «Velvet goldmine» και το 2003 ξαναβγήκε στη σκηνή με τον Ιγκι, τον Σκοτ ως Stooges και ηχογράφησαν το άλμπουμ «The wilderness» το 2007. Ηρθαν και στην Ελλάδα δύο φορές για να το παρουσιάσουν μαζί με τα κλασικά τους τραγούδια. Φέτος η μπάντα είναι υποψήφια για να μπει στο Rock 'n' roll hall of fame, κάτι που ο Ρον Ασετον πάντα ανέφερε στις συνεντεύξεις του.

«Το ξέρω ότι είναι ματαιόδοξο», έλεγε. «Ομως, με ενοχλεί που μας αναφέρουν συνεχώς ως μία από τις πιο επιδραστικές μπάντες στη ροκ σκηνή και το όνομά μας δεν υπάρχει εκεί. Η είσοδός μας θα είναι απλώς μια τυπική αναγνώριση, αλλά θα την ήθελα πολύ».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/01/2009

No comments: