Wednesday, January 21, 2009

Τα Τρίκαλα απαιτούν Μουσείο Τσιτσάνη: 25 χρόνια από τον θάνατό του

ΤΡΙΚΑΛΑ. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΝΤΟΥ

Κάθε τι θυμίζει Τσιτσάνη. Περίπου 3.000 αντικείμενα από την προσωπική ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη εκτίθενται από προχθές στον Μύλο Ματσόπουλου των Τρικάλων (διάρκεια ακόμα δύο μήνες). Η γενέτειρα πόλη του διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το χαμό του, στις 18 Ιανουαρίου 1984, που ήταν και η ημερομηνία της γέννησής του (1915).

Η έκθεση φέρνει στο φως ντοκουμέντα από τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού, ο οποίος σε δύσκολους καιρούς κατάφερε να προσδώσει στο λαϊκό τραγούδι τη θέση που του αξίζει και το έκανε αποδεκτό σε ολόκληρη την κοινωνία.

Το υλικό της έκθεσης εμπιστεύθηκε στον δήμο και το Κέντρο Ερευνας «Βασίλης Τσιτσάνης» ο Κώστας Χατζηδουλής. Πέρα από τα περίπου 3.000 εκθέματα, υπάρχει επίσης πολύ ανέκδοτο υλικό, όπως τραγούδια που έκοψε η λογοκρισία στον Εμφύλιο και δεν κυκλοφόρησαν ποτέ, ανέκδοτα κομμάτια που γράφτηκαν στην Κατοχή, χειρόγραφες σημειώσεις, φωτογραφίες, αποκόμματα, φέιγ βολάν, ρεκλάμες και διαφημίσεις για τις εμφανίσεις του στα μαγαζιά.

Στόχος της δημοτικής αρχής, όπως σημείωσε ο δήμαρχος Μιχ. Ταμήλος, είναι το υλικό αυτό να εκτίθεται σε μόνιμη βάση σε ένα Μουσείο Τσιτσάνη. Γι' αυτό, όπως είπε, θα πρέπει το υπουργείο Πολιτισμού να συμβάλει στη δημιουργία του. Μέχρι τότε η έκθεση θα μεταφερθεί στη Δωροθέα Σχολή. Μπορεί να αφορά τον Βασίλη Τσιτσάνη, όμως συνυπάρχουν οι συνάδελφοί του συνθέτες, τραγουδιστές, οι απλοί μουσικοί, ακόμα και οι μαγαζάτορες, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται όλα τα σημαντικά γεγονότα (πολιτικά, ιστορικά, οικονομικά, κοινωνικά) της περιόδου που έζησε και καταγράφει στα τραγούδια του.

Ολα τα εκθέματα προέρχονται από το αρχείο του ίδιου του δημιουργού, από το άλμπουμ της γυναίκας του, της κ. Ζωής, από το αρχείο του Κώστα Χατζηδουλή, ενώ πολλοί ήταν οι συνάδελφοί του που προσέφεραν υλικό.

Το Κέντρο Ερευνας έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις προς τιμήν του δημιουργού που θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ανάμεσά τους δύο συναυλίες της ορχήστρας «Β. Τσιτσάνης» στις Οπερες Καΐρου και Αλεξάνδρειας και άλλες δύο στη διάρκεια της έκθεσης στα Τρίκαλα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/01/2009

No comments: