Wednesday, December 30, 2009

ΟΙ SΤRΑΝGLΕRS ΜΙΛΑΝΕ ΣΤΑ «ΝΕΑ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥΣ

«Και το ροκ θέλει τις ισορροπίες του»

«Ο Τζετ είναι φανταστικός και ο Ντέιβ παίζει πλήκτρα καλύτερα από  όλες τις φορές. Και ο Μπαζ (ο καινούργιος); Ο Μπαζ πιστεύω είναι  γεννημένος Στραγγαλιστής» λέει ο Ζαν Ζακ Μπαρνέλ των Stranglers  για τους συντρόφους του στο ροκ

Oι ροκ αντοχές στην εποχή τού myspace φαίνονται. Και ενώ μέχρι να διαβάσετε το κείμενο θα έχουν ξεπηδήσει στο Ίντερνετ καμιά δεκαριά νέα συγκροτήματα- μερικά από αυτά με αξιώσεις-, υπάρχουν εκεί έξω «βράχοι» που στέκουν ακλόνητοι. Και δεν έχω τους Rolling Stones κατά νου. Ο Μικ, ο Κιθ και η παρέα είναι μια γιγάντια επιχείρηση. Μια μηχανή που κινείται σαν θηρίο. Ναι, ακόμη.

«Αν μετράς την αντοχή, και οι Stranglers τα έχουν πάει πολύ καλά σ΄ αυτό το θέμα», εκτιμά ο JJ Βurnel στο τηλέφωνο, λίγο πριν οι «Άνθρωποι με τα μαύρα» κατεβούν στα μέρη μας. Φαντάζομαι ότι όλο αυτό το διάστημα από το τέλος της δεκαετίας του ΄70 που ξεκίνησαν με τραγούδια τα οποία έχουν περάσει στα rock classics, οι Stranglers ταξιδεύουν με αέρα στον χρόνο.

«Έχουν αλλάξει τόσο πολλά πράγματα γύρω, ο κόσμος όλος, αλλά και η φύση αυτού ακριβώς που κάνουμε, να παίζουμε ροκ εν ρολ. Ωστόσο, αυτό που βλέπουμε τελευταία είναι να έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον του κόσμου για το συγκρότημα. Υπάρχει ένας ενθουσιασμός εκεί έξω που μας δίνει τη δύναμη και την έμπνευση να συνεχίζουμε», λέει ο Βurnel, ο οποίος μάλιστα έχει κάνει και την παραγωγή σε δύο άλμπουμ των «δικών μας» Μagic De Spell.

Πώς φαίνεται λοιπόν στην μπάντα που οι νέοι φαν «κατεβάζουν» το Rattus Νorvegicus και έχουν στα mp3 τους τα «Αlways Τhe Sun» και «Νo Μore Ηeroes»; «Έχει ενδιαφέρον να το βλέπεις κι έτσι. Από την άλλη, ομολογώ πως είμαι νοσταλγικός χαρακτήρας. Μ΄ αρέσει να κρατάω ένα άλμπουμ στα χέρια μου, να μελετώ όλες τις λεπτομέρειες που είναι τυπωμένες στο εξώφυλλο, να διαβάζω τα στοιχεία, ποιος έκανε την παραγωγή, ποιος έγραψε τι... Από την άλλη, σκέφτομαι πως τίποτε δεν εμποδίζει την καλή μουσική να φτάνει στον κόσμο. Και καλή μουσική πάντα θα βγαίνει. Αυτό δεν έχει τελικά σημασία;».

Κάπου στο βάθος ακούς τους Stranglers να παίζουν. «Οι πρόβες δεν σταματάνε ποτέ», λέει ο Βurnel. «Πρώτα απ΄ όλα πρέπει αυτό που κάνουμε να ενθουσιάζει εμάς». Τι τους ενθουσιάζει πιο πολύ τώρα; «Το να ανεβαίνεις στη σκηνή και να παίζεις είναι ακαταμάχητο». Αν έχεις μπροστά σου όλη την εικόνα- πρόβες, συναυλίες, στούντιο- μπορεί και να είναι εξοντωτικό. «Το ροκ θέλει κι αυτό τις ισορροπίες του. Το καράτε και οι πολεμικές τέχνες με έχουν βοηθήσει πολύ στο να κρατάω αυτές τις ισορροπίες απέναντι στον ροκ τρόπο ζωής».

Την περασμένη χρονιά οι Stranglers έδωσαν συναυλία στη Σάμο. «Ήταν από τα πιο ωραία πράγματα που ζήσαμε πέρσι.

Το νησί είναι σκέτη μαγεία. Και το να πηγαίνουμε σε σημεία που δεν είχαμε ξαναβρεθεί με τους Stranglers είναι κάτι που επιδιώκουμε. Αυτή τη φορά θα παίξουμε στην Πάτρα. Θα έλεγα πως όλη η χρονιά που πέρασε ήταν για το συγκρότημα συναρπαστική».

ΙΝFΟ
Οι Stranglers παίζουν στην Πάτρα (21 Ιανουαρίου), την Αθήνα (στο Fuzz της Πειραιώς και Χαμοστέρνας, 22/1), τη Θεσσαλονίκη (στο Βlock 33, 23/1)

Με μια ματιά

Το 1974 ξεκίνησαν από το Σάρεϊ της Αγγλίας ως Guildford Stranglers Το 1976 συνδέθηκαν με το punk κίνημα, «ανοίγοντας» τις συναυλίες των Ramones Είχαν επιρροές από το ψυχεδελικό ροκ και τους Doors Επιτυχίες τους: «Golden Βrown», «Αlways Τhe Sun», «Νo Μore Ηeroes», «Strange Little Girl», «La Folie», «Duchess» Έχουν κυκλοφορήσει 16 άλμπουμ Τον Φεβρουάριο θα κυκλοφορήσουν το «Decades Αpart» Το 1990 φεύγει από το γκρουπ ο τραγουδιστής Ηugh Cornwell Οι Stranglers σήμερα είναι οι JJ Βurnel (μπάσο/φωνή), Jet Βlack (ντραμς), Dave Greenfield (πλήκτρα), Βaz Warne (κιθάρα, φωνή)
  • Της Μαρίας Μαρκουλή, ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

No comments: