Friday, December 11, 2009

Οι άφθαρτοι Μπομπ Ντίλαν και Τομ Γουέιτς

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ. Τομ Γουέιτς και Μπομπ Ντίλαν. Και οι δύο διαφώνησαν με τη ρήση του Μίλαν Κούντερα «προτού ξεχαστούμε θα μεταμορφωθούμε σε κιτς». Πάλιωσαν με στυλ και η εικόνα τους δεν φθάρθηκε.

Ο Γουέιτς έκλεισε πρόσφατα τα 60, ενώ ο Ντίλαν πλησιάζει τα 70, όμως κάθε νέα τους δουλειά αγκαλιάζεται με θέρμη, και παρά τον παραγωγικό μαρασμό στον οποίο βρίσκονται πολλοί συνομήλικοί τους, οι Ντίλαν και Γουέιτς εξακολουθούν και λάμπουν μέσα από την ωριμότητά τους.

Χριστούγεννα

Ο Ντίλαν, πριν χρονίσει η κυκλοφορία του εξαιρετικού «Together Through Life», βγάζει δίσκο με χριστουγεννιάτικα τραγούδια, τα έσοδα από τον οποίο θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Υπό τον τίτλο «Christmas in my Heart», ο Ντίλαν τραγουδά τα «Here comes Santa Claus», «Little Drummer Boy», «Must Be Santa» και άλλα γιορτινά τραγούδια. Καμπανάκια, γιορτινή ατμόσφαιρα, χορωδία και ένας Ντίλαν με βραχνή και ζεστή φωνή που βρίσκεται συνεπαρμένος από το κλίμα των Χριστουγέννων. Διαφορετικός απ’ ό, τι τον έχουμε συνηθίσει, ο ποιητής/τραγουδιστής εκπλήσσει με την παιδικότητα που τραγουδά.

Ενώ έχουμε μάθει έναν Ντίλαν μετρημένο, με λιτές ενορχηστρώσεις και βαρύγδουπους στίχους –άλλωστε οι στίχοι τον έκαναν διάσημο–, εδώ φαίνεται γιορτινός, πρόσχαρος και… αφελής. Σαν να φοράει σκούφο του Αγιου Βασίλη και να τραγουδά σαν παππούς για τα εγγόνια του.

«Glitter and Doom»

Από την άλλη, ο Tομ Γουέιτς επιλέγει τραγούδια από την περσινή του παγκόσμια περιοδεία και τα κυκλοφορεί στη συλλογή «Glitter and Doom live». Οι περσινές του συναυλίες, παντού sold out, χαρακτηρίστηκαν από πολλά μουσικά έντυπα ως το καλύτερο live show του 2008, και το διπλό CD που πρόσφατα κυκλοφόρησε είναι οι μαρτυρίες αυτών των εμφανίσεων.

Το πρώτο CD συμπεριλαμβάνει επιλογές από τραγούδια ερμηνευμένα από τις διάφορες πόλεις όπου εμφανίστηκε (Μιλάνο, Παρίσι, Εδιμβούργο, Δουβλίνο, Ατλάντα κ. α.).

Το δεύτερο CD έχει τον τίτλο «Tales» και έχει ιστορίες που ο Γουέιτς αφηγήθηκε στο κοινό του με συνοδεία πιάνου, όπως ότι ο Λούις Αρμστρονγκ του είχε εκμυστηρευτεί πως το φεγγάρι έχει τη μυρωδιά των πυροτεχνημάτων.

Στο «Glitter and Doom», αποτυπώνεται όλη η μαγεία των εμφανίσεων του Γουέιτς. Φωνή που βγαίνει από τα εσώψυχα του τραγουδιστή και ενορχηστρώσεις που ζωηρεύουν τις στούντιο ηχογραφήσεις, σχηματίζουν μια «ζωντανή μουσική καρτ ποστάλ», και ακούγοντάς τη… μόνο να ζηλεύω μπορώ που δεν ήμουν εκεί!

  • Του Σπυρου Γιαννακοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 11/12/2009

No comments: