Monday, December 7, 2009

Η Apple εξαγόρασε τη μουσική διαδικτυακή υπηρεσία Lala

Η Apple, που κατέχει ακόμα την ηγετική θέση διεθνώς στον τομέα της διάθεσης online μουσικής μέσω της δημοφιλούς υπηρεσίας iTunes, αναζητά νέα μοντέλα πώλησης ψηφιακών τραγουδιών και, σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε την διαδικτυακή μουσική υπηρεσία Lala.com.

Οι οικονομικοί και άλλοι όροι της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστοί. Το Lala επιτρέπει στους χρήστες να ακούνε μια φορά δωρεάν από το Ίντερνετ οποιοδήποτε από τα πάνω από 8 εκατ. τραγούδια που διαθέτει ο ηλεκτρονικός κατάλογός του και στη συνέχεια πουλά την ακρόαση απεριόριστων τραγουδιών αντί 10 σεντ ανά τραγούδι, ενώ χρεώνει από 79 σεντ για το «κατέβασμα» κάθε τραγουδιού σε μορφή MP3. Επειδή η online ακρόαση (streaming) των τραγουδιών είναι γρήγορη (μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα), αν και σε χειρότερη ποιότητα από ένα MP3 τραγούδι που έχει «κατέβει» από το iTunes, η Lala έχει απειλήσει ότι θα επιφέρει τον «θάνατο» των MP3 downloads.

Η υπηρεσία Lala ιδρύθηκε το 2006, έχει έδρα στην Καλιφόρνια και ανάμεσα στους επενδυτές που την στήριξαν με αρχικά κεφάλαια 35 εκατ. δολ. για τη δημιουργία της, είναι η Warrner Music και οι εταιρίες Bain Capital Ventures και Ingnition Partners, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία. Ο ιδρυτής του Lala Μπιλ Ενγκουγιέν δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει περίπου 100.000 πελάτες και τα έσοδά της ήσαν περίπου 10 εκατ. δολ. Το Lala έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με τη Google (ώστε οι χρήστες να ακούνε δείγματα μουσικής μαζί με τους συνδέσμους για την αγορά τραγουδιών) και με το Facebook (ώστε να παρέχει μουσική μέσω της δημοφιλούς υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης).

Το ηλεκτρονικό κατάστημα του iTunes προσφέρει πάνω από 11 εκατ. τραγούδια (σε τιμή από 0,69 έως 1,29 δολάρια ανά τραγούδι) και η Apple έχει πουλήσει δισεκατομμύρια τραγούδια από τη δημιουργία του το 2003. Στις ΗΠΑ το iTunes έχει μερίδιο πάνω από 70% στην αγορά online μουσικής, ενώ και στον υπόλοιπο κόσμο έχει κυρίαρχη θέση. Όμως νεότερες υπηρεσίες όπως το MySpace Music της News Corp. (του Μέρντοχ) και το Spotify κερδίζουν συνεχώς νέους «πιστούς» τελευταία, προκαλώντας ανησυχία στην Apple, η οποία, για αυτό το λόγο, προχώρησε στη συγκεκριμένη εξαγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, σταδιακά το iTunes θα προχωρήσει, πέρα από το downloading, προς το νέο μοντέλο του streaming τραγουδιών. []

No comments: