Tuesday, December 29, 2009

Πρωτοχρονιάτικη συναυλία από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Με ένα πρόγραμμα γεμάτο από τα αγαπημένα βαλς και τις πόλκες της οικογένειας Στράους, υποδέχεται το νέο έτος η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στην καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη συναυλία της, την Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010, στις 7 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η συναυλία ανοίγει με το Στρατιωτικό Εμβατήριο (1917) του Εριχ Κορνγκολντ, του «πατέρα της μουσικής για τον κινηματογράφο», που συνέδεσε το όνομά του με τη μουσική επένδυση ταινιών του Χόλιγουντ κατά τη δεκαετία του 1940. Ακολουθεί το Βαλς αρ.15, έργο 39 (1865) του Γ.Μπραμπς και εν συνεχεία ο «Χιονάνθρωπος», έργο το οποίο συνέθεσε ο Εριχ Κορνγκολντ σε ηλικία μόλις 11 ετών και το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βιέννη το 1910. Η γιορτή συνεχίζεται με το βαλς από τη «Σερενάτα» για έγχορδα σε μι μείζονα, έργο 22 (1857), του Α.Ντβόρακ, και με το ρομαντικό βαλς (1911) του Σιμπέλιους. Το πρώτο μέρος της συναυλίας ολοκληρώνεται με την «Straussiana» του Ε.Κόργκολντ, που γράφτηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1953.

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει έργα της περίφημης μουσικής δυναστείας της Βιέννης του 19ου αιώνα της οικογένειας Στράους. Η Εισαγωγή από το έργο «Μια νύχτα στη Βενετία» και «Ρόδα από το Νότο», «Το φλύαρο στοματάκι», «Allerlei» «Φωνές της Άνοιξης», «Bahn Frei», «Γρήγορη πόλκα», «Κάτω από αστραπές και βροντές» και «Στον ωραίο γαλάζιο Δούναβη».

Την ΚΟΘ διευθύνει ο αρχιμουσικός Ανδρέας Τσελίκας.

No comments: