Monday, December 21, 2009

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑCΤΙVΕ ΜΕΜΒΕR

«Ζούμε στη χώρα των αποτυχημένων σκέψεων»

Οι στίχοι τους κι η μουσική  πόρνες στο κόκκινο χαλί  για τους πελάτες.  Παντού νταβάδες χορηγοί,  γιατί η ντροπή στον τόπο  αυτό πάντα είχε πλάτες.   («Πόρνες στο κόκκινο χαλί»)

Χωρίς πολλά λόγια: τρικυμία και θάλασσα λάδι. Ένα τρανταχτό ξέσπασμα με ρίμες-σαΐτες. Μουσικές που ενώνουν την τζαζ, τα λάτιν και κινηματογραφικούς «οργανικούς» ήχους με τον κώδικα του hip hop. Κατά τους ίδιους τους Αctive Μember, είναι μια στάση στη 18χρονη πορεία τους. Βέβαια μπορείς να δεις και να ακούσεις το «Απ΄ της φτιάξης μας τα λάθια» σαν το άλμπουμ της χρονιάς.

Μοιάζουν πολλά τα χρόνια. Πιστοί, όλο τον καιρό, στον κώδικά τους, ενώ hip hop στη μεγάλη εικόνα- και στην Ελλάδα - χορεύει όλο και πιο πολύ στον ρυθμό που του χτυπάνε.

Λίγες μέρες πριν από το 12ο (ναι, έχει φτάσει τόσο) Low Βap Φεστιβάλ, τους ρωτάω τι θα ήθελαν να δουν μέσα στην επόμενη χρονιά. «Θα θέλαμε να βλέπαμε τον θάνατο αυτής της απέραντης αμηχανίας και τη γέννηση της πιο σπουδαίας ιδέας», λέει ο ΒD Foxmoor και η Sadahzinia, οι Αctive Μember που «πιο έντονα από ποτέ είναι ενεργά και ανήσυχα μέλη. Από το low bap απάγκιο τους σκαρώνουν τραγούδια αφιερωμένα στα όμορφα.... Αυτή τη φορά διαλέξαμε να μοιραστούμε με τους διαβάτες γύρω μας το απόσταγμα της μνήμης μας με όλα του τα λάθια. Όλα αυτά που μας κουράσανε τα κάναμε στίχο με πίκρα, με χολή ή και με αναγούλα. Της φτιάξης μας τα λάθια είναι αυτό από το οποίο δεν μπορούμε να γλιτώσουμε και, αν το αποφεύγεις, βλέπεις ότι στην πορεία τελικά δεν είσαι εσύ. Αν συμβιβαστείς ότι όλα βγαίνουν τελικά από τα λάθη σου, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ζεις με αυτά και να τα επεξεργάζεσαι ανά περίσταση».

Μέσα στους στίχους συναντάμε έναν οικείο και καθημερινό θίασο, με λαμόγια κι επιτήδειους, με «πόρνες στο κόκκινο χαλί» και «βρες μου έναν λόγο να γίνω σαν τα μούτρα τους». Δεν πάει άλλο δηλαδή; «Όχι, σίγουρα πάει και πιο κάτω, απλά εμείς δεν μπορούμε να φανταστούμε μέχρι πού. Έχουν φροντίσει κάποιοι να μη μας αφήσουν να πλήξουμε ούτε να ξεμείνουμε από θέματα. Αυτός είναι ο θίασος και δεν είναι περιπλανώμενος, είναι διαπλεκόμενος».

Πολιτικός λόγος, αιχμηρός. Απάντηση στις χρεοκοπημένες εποχές που ζούμε. Πώς οι Αctive Μember αντιμετωπίζουν την κρίση;

«Αμήχανα και με υπομονή. Όταν το κυρίαρχο ρεύμα διηγείται την καταστροφή του, είναι η κατάλληλη εποχή να ονειρεύονται οι αποκλεισμένοι, έτσι για σπάσιμο». Θυμάμαι τα εξώφυλλα της «Διαμαρτυρίας» στον τοίχο. Τον ΒD Foxmoor να δοκιμάζει ήχους στην κονσόλα. Ήταν το 1992 και ο πρώτος hip hop δίσκος με ελληνικό στίχο έβαζε την αρχή για πολλά πράγματα. Ήσασταν οι πρώτοι στην ιστορία του ελληνικού hip hop. Τι κρατάτε από εκείνα τα χρόνια; Τι απολαύσατε πιο πολύ στη διαδρομή;

«Πάντως όχι τη hip hop σκηνή στη χώρα αυτή. Συλλέξαμε απίστευτες στιγμές, είδαμε να ζωντανεύουν πολλά από τα όνειρά μας, αλλά γιατί να νοσταλγούμε, αφού είμαστε ακόμα στην αρχή και στην πιο δημιουργική φάση μας;».

Αν στη μουσική υπάρχει μια τάση σήμερα, μάλλον είναι το Do Ιt Υourself. Νιώθετε λίγο δικαιωμένοι;

«Από ποιον να δικαιωθείς εδώ, στη χώρα της απολησμονιάς; Στη χώρα αυτή των αποτυχημένων σκέψεων δεν δικαιούσαι να ΄χεις ίχνος ματαιοδοξίας. Πρέπει απλά να ζεις τα πάντα. Εμείς ζούμε τα πάντα με αυτούς που έχουν επιλέξει κι έχουμε επιλέξει να ΄ναι το περιβάλλον μας».

Πορεία χωρίς χορηγούς. Ή nο sponsors movement, όπως λέτε. Τελικά γίνεται;

«Φυσικά και γίνεται. Απλά αυτός είναι ο τρόπος μας, δεν τον προτείνουμε σε κανέναν. Δεν εκπροσωπούμε το καλό ή το σωστό, μπορεί να ΄μαστε το λάθος παράδειγμα. Απλά, φωνάζουμε παντού και δυνατά ότι γίνεται κι έτσι. Και αναλόγως πάμε μέχρι εκεί που μπορούμε να πάμε, ανάλογα με τις δυνάμεις μας».

Τι θα δούμε στο Φεστιβάλ Low Βap; «Συναυλίες με νέο μουσικό υλικό, προβολές, σεμινάρια, liver και DJsets... Με αφορμή μια δισκογραφική συνεργασία στις αρχές της νέας χρονιάς, θα φιλοξενήσουμε αναπάντεχα και το jazz trio του Τhomas Siffling μαζί με τη Veronica Ηarsca», λένε ο ΒD Foxmoor και η Sadahzinia, ενώ ένα τραγούδι (και όχι μόνο) είναι αφιερωμένο στην κορούλα τους, τη Μάγια.

Παράλληλα ο ΒD Foxmoor «στήνει» έναν άλλο κόσμο, το «madmoana», που κυκλοφόρησε από την 8ctagon σε διπλό DVD και CD. «Είναι η περιγραφή ενός τρελού για το σήμερα ύστερα από τον διάλογο που είχε με τη φύση και τους ήχους της. Μόνο που αυτή τη φορά θρηνεί», λέει.

Τι καλό ακούσανε τελευταία; «Ότι οι χοίροι ζητάνε πίσω τη γρίπη τους, γιατί τη διασύραμε»
ΙΝFΟ

Low Βap Festival στις 28, 29, 30 Δεκεμβρίου στο «Gagarin» (Λιοσίων 205).
Πληροφορίες στο τηλ. 210-4022.413 και στο http://www.
lowbap. com.

  • Της Μαρίας Μαρκουλή, TA NEA: Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

No comments: