Wednesday, December 30, 2009

Ο Σνουπ Ντογκ στη Χώρα των Θαυμάτων


* «Malice in Wonderland»- Snoop Dogg (ΕΜΙ)

«Ξεκίνησα τον δίσκο με πολλή μοχθηρία μέσα στην ψυχή μου. Αλλα όταν επιτέλους βγήκα από το στούντιο ένιωσα ότι βρισκόμουν στη χώρα των θαυμάτων. Τώρα νιώθω καλά με τη ζωή μου.

Γιορτάζω τη ζωή, με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Οταν ετοιμάζω ένα δίσκο σκέφτομαι, να το κάνω γκάνγκστα; Να σβήσω όλους αυτούς τους ράπερ; Αλλά μετά κάθομαι και το ξανασκέφτομαι και λέω ότι πρέπει να βγάλω ένα δίσκο που θα πουλήσει. Από την άλλη όμως δεν με πολυνοιάζει κιόλας η αγορά». Ο Σνουπ Ντογκ πρώτα ξεμπέρδεψε με την αθλιότητα του ριάλιτι σόου, «Dog's Father Hood». Η εικόνα του επίφοβου ράπερ να βγάζει βόλτα το πεκινουά με άσπρη κάλτσα και πλαστική παντόφλα θα μπορούσε να καταστρέψει την εικόνα του οποιουδήποτε γκάνγκστα εκτός φυσικά από τον Σνουπ Ντογκ. Υστερα έγινε μέλος του Εθνους του Ισλάμ -σε μια εποχή μάλλον δύσκολη για τους Αμερικανούς Μαύρους Μουσουλμάνους- και πρόσφερε και 1.000 δολάρια στον ηγέτη του Λιούις Φάραχαν. Μετά βρήκε τον the Dream, ανακάλυψη του dr Dre, παλιού μέντορα του Σνουπ, και έφτιαξε το πρώτο τραγούδι το «Gangsta Luv». Κάπως έτσι ξεκίνησε αυτός ο δίσκος, που είναι ο καλύτερός του από το «Last Meal», εννιά χρόνια πριν. Γιατί εδώ αυτός ο παλιός αλανιάρης εγκαταλείπει επιτέλους την εμμονή του να γίνει r'n'b είδωλο, παρατάει τα παραμορφωμένα φωνητικά και τους ψευδο-ντίσκο ρυθμούς που έντυνε τόσα χρόνια τους δίσκους του και ξαναπέφτει με τα μούτρα σε αυτό το μάγκικο υπνωτικό χιπ χοπ χαρμάνι του, που μυρίζει μαριχουάνα και μπαρούτι.

Οσο αλαζονικός και αν ακούγεται στις συνεντεύξεις του ο Σνουπ έχει ακόμα «τις επαφές του στο δρόμο». Οι επιλογές των συνεργατών από τους The Neptunes ώς τον Lil John δείχνουν ότι έχει πάρει το μάθημά του και δεν φτιάχνει μουσική με ράπερ που δεν ταιριάζει στο στιλ του. Παίρνει όπως λέει «νέα παιδιά από τη γειτονιά». Εχει τα γυναικεία φωνητικά που ψάλλουν λάγνα το όνομά του, έχει και τον κοφτό ραπ ρυθμό που δόξασε η Δυτική Ακτή. Και κρύβει τα όπλα του πια κάτω από το κουστούμι του διευθυντή του δημιουργικού της Priority Records. Κάπως έτσι ο δίσκος βγήκε κοφτός και απειλητικός και εντελώς διαφορετικός από το αποκαλούμενο σύγχρονο χιπ χοπ όπου ο ήχος του κλαμπ έχει αντικαταστήσει τον ήχο του δρόμου. Το δοκίμασε και ο Σνουπ στις προηγούμενες δουλειές. Αλλά τι δουλειά είχε ένας πρώην γκάνγκστερ με τη λουσάτη μοντέρνα ντίσκο; Οπότε το πήρε απόφαση και ξαναγύρισε στα παλιά λημέρια του Λος Αντζελες, στο Λονγκ Μπιτς και στο Σάουθ Σέντραλ. Ο ήχος, εδώ, είναι γκάνγκστα χιπ χοπ, ακούγεται παλιομοδίτικο αλλά αυθεντικό. Και ο Σνουπ παράτησε τους πειραματισμούς και ραπάρει όπως παλιά. Με μια ύπουλη, σαγηνευτική φωνή που σου χαϊδεύει το αυτί την ώρα που σου αδειάζει το Ούζι στην κοιλιά.

* Στο www.myspace.com/snoopdogg, όλα τα τραγούδια της νέας του δουλειάς.

No comments: