Friday, December 11, 2009

Ρέγκε, μπολερό και τραγούδια αγάπης

Ουσιαστικά δεν τίθεται θέμα επιλογής ή διλήμματος. Οι Zulu 9:30 εμφανίζονται για μία ολόκληρη εβδομάδα στο «Half Note» (από σήμερα μέχρι και την επόμενη Πέμπτη), ενώ ο Φεντερίκο Ομπέλε παίζει μόνο αύριο βράδυ στο «Planet Music Hall». Τα προλαβαίνετε, επομένως, και τα δύο.

Πάνω: ο Αργεντινός Φεντερίκο Ομπέλε παρουσιάζει ένα ακουστικό σετ με τη σύζυγό του Ναταλία Κλαβιέρ. Κάτω: οι Zulu 9:30 μας οδηγουν σε fusion μουσικά μονοπάτια

Πάνω: ο Αργεντινός Φεντερίκο Ομπέλε παρουσιάζει ένα ακουστικό σετ με τη σύζυγό του Ναταλία Κλαβιέρ. Κάτω: οι Zulu 9:30 μας οδηγουν σε fusion μουσικά μονοπάτια

Και δεν τίθεται θέμα επιλογής και για έναν ακόμα λόγο: οι Zulu 9:30 στήνουν ένα ρέγκε και λάτιν πάρτι, ενώ ο Ομπέλε είναι πιο ακουστικός. Αναλόγως τη φάση που περνάτε, επιλέγετε και κλαμπ. Οπότε μάλλον για συνδυασμό ήχων (και συναισθημάτων) πρέπει να μιλάμε και όχι για διλήμματα.

* Ο Φεντερίκο Ομπέλε θα εμφανιστεί ντουέτο με τη σύζυγό του Ναταλία Κλαβιέρ. Θα παίξουν κομμάτια και των δυο τους, ενώ θα παρουσιάσουν και κάποιες instrumental εκτελέσεις καινούργιων συνθέσεών τους. Ο Φεντερίκο έχει και νέο άλμπουμ, το «Amatoria», με τα τάνγκος και τα μπολερό να αποτελούν τα βασικά συστατικά του. Και την αγάπη να βρίσκεται στο επίκεντρο της θεματολογίας του. «Η αγάπη είναι τόσο σημαντική υπόθεση για κάθε άνθρωπο, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι», λέει. «Τη βιώνουμε όλοι ανεξαιρέτως, έστω για μία μόνο φορά στη ζωή μας. Είναι ένα από τα λίγα πράγματα που είναι εγγυημένο ότι θα σου συμβεί. Αυτή και ο θάνατος».

Το «Amatoria» είναι το τρίτο άλμπουμ του κάπως παλιομοδίτη Αργεντινού τραγουδοποιού. Είχαν προηγηθεί το «Panamericana» και το «Gran Hotel Buenos Aires», επίσης σε lounge ύφος. Τα τραγούδια του περιέχουν ψήγματα από την αμερικανική μουσική παράδοση. Τάνγκος και μπολερό, όπως είπαμε, αλλά και ρέγκε ή χιπ-χοπ. «Λείπουν τα κάντρι και το χέβι μέταλ», μου εξηγούσε παλιότερα, στη διάρκεια της προηγούμενης επίσκεψής του. Τότε έπαιξε στο «Tiki», ένα μικρό μπαράκι,τώρα θα εμφανιστεί στο σαφώς πιο μεγάλο «Planet Music Hall».

«Το "Amatoria" είναι μια συλλογή τραγουδιών αγάπης και προέκυψε όταν συνειδητοποίησα ότι μου ταιριάζει πολύ υφολογικά αυτό το στιλ συνθέσεων. Εχει ως πυρήνα το ζήτημα της αγάπης σε όλες τις εκφάνσεις του, γι' αυτό και οι κιθάρες και τα φωνητικά βγαίνουν προς τα έξω τόσο θερμά - ίσως και παθιασμένα. Είναι ένα δίσκος-προσέγγιση μιας γυναίκας», δήλωσε προ ημερών στο Avopolis. Αύριο θα διαπιστώσουμε κι εμείς αν όντως έχουν έτσι τα πράγματα.

** Την ίδια ώρα, λίγο πιο πέρα, ούτε 300-400 μέτρα απόσταση, στο «Half Note», δέκα μουσικοί που ζουν μόνιμα στη Βαρκελώνη θα γεμίζουν την ατμόσφαιρα του τζαζ κλαμπ με fusion ήχους. Η μπάντα των Zulu 9:30 έχει ως αφετηρία του τη ρέγκε, τα λάτιν και τη βραζιλιάνικη μουσική. Ομως, σε όλα αυτά προσθέτουν και πιο δυτικότροπα στοιχεία, με περισσότερο groove (πόσο περισσότερο δηλαδή;), με φανκ, σόουλ, μέχρι και ροκ. Κέφι και πολύς χορός, όπως καταλαβαίνετε. Οσοι έχουν ακούσει τα δύο τους άλμπουμ, το «Conecta ο Revienta» (με συνεργασίες από Macao μέχρι και Carlinhos Brown) και το «Huellas», γνωρίζουν για τι ενέργεια μιλάμε. Σε κάθε παράσταση, δε, πειραματίζονται στο έπακρον αλλάζοντας εντελώς τη γνωστή δομή των συνθέσεών τους. Το μόνο κακό είναι πως δεν ξέρουμε ισπανικά. Γιατί, όπως διαβάζουμε, «στους στίχους των τραγουδιών τους περιγράφουν έντονες καταστάσεις και αφηγούνται προσωπικές ιστορίες των μελών της μπάντας». Δεν θα τις καταλαβαίνουμε, αλλά ελπίζω να τις νιώθουμε.

* «Planet Music Hall» (λεωφόρος Αρδηττού 44, Μετς) 30 ευρώ. «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς) 25-35 ευρώ. *

No comments: